Din pacate lipsesc informatiile despre acordarea acestui ordin. Nu exclud posibilitatea ca el sa fi fost acordat in domnia lui Carol al II-lea, dar pana nu apare nicio piesa cu documentatie si pedigree de incredere nu putem face decat speculatii. Trebuie insa sa avem in vedere ca este vorba despre o piesa foarte rara care aparent nu exista in niciun muzeu romanesc.marcus aurelius scrie:Alex - Daca sustineti ca varianta cu spade a existat si inainte de 1938, pana in 1940 cand a abdicat Carol al II-lea, oare nu a acordat-o nimanui in acest rastimp ?
Ati sustinut ca, citez:marcus aurelius scrie:Nu am sustinut ca in timpul regelui Mihai, acest ordin s-a acordat cu insemnele lui Carol al II-lea.
si cum pentru Romania WWII a inceput in timpul domniei lui Mihai am tras concluzia logica.marcus aurelius scrie:Aceasta piesa nu s-a acordat doar retroactiv, pentru aviatorii din WWI ci si in WW2.
Romania nu a participat oficial la razboiul civil din Spania, desi voluntari romani au luptat de ambele parti. Oricum, nu am cunostinte despre romani care sa fi luptat in unitati de aviatie, deci probabilitatea ca romani sa fi fost decorati cu Ordinul Virtutea Aeronautica pentru activitati in Spania este foarte mica.marcus aurelius scrie:Inainte de WW II a mai existat un conflict care se poate spune ca a fost mondial, mai putin mediatizat. Si anume Razboiul Civil din Spania din 1936 pana in '39. In acesta au participat mai multe natii ca : de partea Republicanilor, Mexic si Uniunea Sovietica, iar de partea Carlistilor, Italia, Germania si Portugalia. Chiar dvs. ati sustinut, ca si mine de altfel, apropierea regimului carlist din Romania, de Germania. Nu am dovezi si nici acces la Arhivele Nationale, insa este clar ca au fost acordate germanilor asemenea ordine. Chiar si poza de care aminteati vine sa sustina ceea ce afirm. In mod cert nu este vorba doar de o singura decoratie.
Desi nu exclud posibilitatea ca ofiteri germani sa fi primit ordinul inainte de razboi, in lipsa dovezilor nu imi este la fel de clar ca el a si fost acordat germanilor. Poza de care vorbeam prezenta o ceremonie de decorare din timpul domniei lui Mihai. Nu confirma insa ca si decoratia din cutie purta monograma lui Carol al II-lea. Ar fi insa interesant daca ea a supravietuit prin vreun cotlon al familiei ofiterului respectiv in toti acesti ani. Pana nu va aparea, nu putem face decat supozitii cu privire la existenta pieselor cu spade si monograma lui Carol al II-lea.marcus aurelius scrie:Chiar dvs. ati sustinut, ca si mine de altfel, apropierea regimului carlist din Romania, de Germania. Nu am dovezi si nici acces la Arhivele Nationale, insa este clar ca au fost acordate germanilor asemenea ordine. Chiar si poza de care aminteati vine sa sustina ceea ce afirm. In mod cert nu este vorba doar de o singura decoratie.
Imaginea piesei respective este disponibila aici. Problema este ca nu ne nedumeresc similitudinile, ci diferentele. De aici si suspiciunea si speculatiile cu privire la piesa de fata.marcus aurelius scrie:Una dintre putinele piese cunoscute de Ofiter Virtute Aeronautica, este cea din colectia Charles H. Pankey. Nu-mi permit sa utilizez o poza la care nu am Copyright, deci neavand permisiunea autorului nu pot sa o postez. Cei ce stiu despre ce vorbesc, pot sa verifice piesa amintita si sa o compare cu aceasta. S-ar putea sa vada atunci similitudinile.