La Ticu` vad ca tot ce are ceva in plus devine varianta . http://www.okazii.ro/catalog/5889712/ob ... #div_photo
E baiat bun si cunoaste , dar la chestia cu variantele ....asta e optica lui . Nu sunt variante , sunt erori .

La Ticu` vad ca tot ce are ceva in plus devine varianta . http://www.okazii.ro/catalog/5889712/ob ... #div_photo
Mie imi sunt de ajuns "crengutele"Aldor scrie:Nu stiu, avem deja si colectionari de liniute?

Sunt de acord ca liniuta dintre masline nu reprezinta un argument suficient pentru a avea o varianta a monedei in discutie. Dar cred ca "variantele" de 5 lei 1978 (perle mici/mari/si mari si mici) si de 1 leu si 3 lei 1966 cu reversul rotit se incadreaza in aceeasi categorie. Ba chiar si multele variante cu litere intrerupte. Imi scapa ceva?Aldor scrie:Nu stiu, avem deja si colectionari de liniute?
5 lei1978 cu perle mari sau mici - este vorba de folosirea altor matrite la baterea celor 3 variante de 5 lei pe cand liniuta dintre masline la moneda de 25000 lei este doar un exces de material nicidecum de o varianta !!!capa scrie:Sunt de acord ca liniuta dintre masline nu reprezinta un argument suficient pentru a avea o varianta a monedei in discutie. Dar cred ca "variantele" de 5 lei 1978 (perle mici/mari/si mari si mici) si de 1 leu si 3 lei 1966 cu reversul rotit se incadreaza in aceeasi categorie. Ba chiar si multele variante cu litere intrerupte. Imi scapa ceva?Aldor scrie:Nu stiu, avem deja si colectionari de liniute?
Monedele cu liniuta nu cred ca au fost batute cu aceeasi matrita ca si cele fara liniuta. Sau, mai corect spus, matrita care a batut monedele cu liniuta sigur nu a mai batut si monede fara liniuta ulterior.ovidiu^ scrie:5 lei1978 cu perle mari sau mici - este vorba de folosirea altor matrite la baterea celor 3 variante de 5 lei pe cand liniuta dintre masline la moneda de 25000 lei este doar un exces de material nicidecum de o varianta !!!
...
De varianta se poate vorbi doar la folosirea de matrite diferite si atat.
iar conform ei, gravorul nu cred ca a dorit sa diferentieze dimensiunea perlelor la 5 lei 1978, si nici rotirea reversului sau literele intrerupte.roantichitati scrie:Personal nu sunt deloc convins ca reprezinta o varianta . Parerea mea este ca matrita a suferit un accident lovind un material dur care a provocat acea concavitate in matrita si apoi toate monedele batute anterior au avut imprimata acea "liniuta". Daca se vroia o varianta gravorul facea o altfel de diferentiere nu o chestie care nu reprezinta absolut nimic in ansamblul general al reprezentarii acelei crengute ! Ar putea fi privita ca varianta din perspectiva unei erori de batere ( cum se asemeni sunt "variantele" de la 2 bani 1900 cu "crengute" sau 50 bani 1900 ( fara crengute ) ...dar daca privim problema in felul asta deja incurcam lucrurile si nu mai putem sa stabilim o granita intre erori de batere si variante . Deja au aparut tot felul de "variante" ...." cu riduri la ureche" " cu lacrimi " " cu riduri pe obraz" ....etc . Personal nu cred ca este o varianta si nici nu cred ca va fi acceptata ca atare , iar daca va fi acceptata ar reprezenta un precedent periculos !