intrebare

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

La Ticu` vad ca tot ce are ceva in plus devine varianta . http://www.okazii.ro/catalog/5889712/ob ... #div_photo
E baiat bun si cunoaste , dar la chestia cu variantele ....asta e optica lui . Nu sunt variante , sunt erori .
diablo

Mesaj de diablo »

claus

Mesaj de claus »

este adevarat, bineinteles.
ce nu inteleg este modul in care este estimat pretul pentru aceasta eroare, apare in vreun catalog? in al meu nu apare
multumesc
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Daca ar fi sa se scoata un catalog in care sa apara toate liniutele si crengutele si punctele si literele intrerupte, etc, atunci Krause ar trebui sa scoata un volum separat numai pentru Romania.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Aldor scrie:Daca ar fi sa se scoata un catalog in care sa apara toate liniutele si crengutele si punctele si literele intrerupte, etc, atunci Krause ar trebui sa scoata un volum separat numai pentru Romania.
Subscriu. :)
claus

Mesaj de claus »

am si eu o moneda de asta. sunt curios care ar fi pretul de piata, poate o pun pe okazii de la 1 euro :D
Fişiere ataşate
liniuta_masline.JPG
liniuta_masline.JPG (9.65 KiB) Vizualizat de 12841 ori
claus

Mesaj de claus »

intr-adevar, dar eu m-am referit la eroarea cu liniuta intre masline...pretul pentru 25.000 il stiu, dar avand eroarea asta ma gandesc ca ar trezi mai mult interes :)
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Nu stiu, avem deja si colectionari de liniute? :)
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Aldor scrie:Nu stiu, avem deja si colectionari de liniute? :)
Mie imi sunt de ajuns "crengutele" :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
claus

Mesaj de claus »

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

:))
capa

Mesaj de capa »

Sunt de acord ca liniuta dintre masline nu reprezinta un argument suficient pentru a avea o varianta a monedei in discutie. Dar cred ca "variantele" de 5 lei 1978 (perle mici/mari/si mari si mici) si de 1 leu si 3 lei 1966 cu reversul rotit se incadreaza in aceeasi categorie. Ba chiar si multele variante cu litere intrerupte. Imi scapa ceva?

http://transylvanian-numismatics.com/Ro ... -1leu.html
http://transylvanian-numismatics.com/Ro ... -5lei.html
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

capa scrie:
Sunt de acord ca liniuta dintre masline nu reprezinta un argument suficient pentru a avea o varianta a monedei in discutie. Dar cred ca "variantele" de 5 lei 1978 (perle mici/mari/si mari si mici) si de 1 leu si 3 lei 1966 cu reversul rotit se incadreaza in aceeasi categorie. Ba chiar si multele variante cu litere intrerupte. Imi scapa ceva?
5 lei1978 cu perle mari sau mici - este vorba de folosirea altor matrite la baterea celor 3 variante de 5 lei pe cand liniuta dintre masline la moneda de 25000 lei este doar un exces de material nicidecum de o varianta !!!
Chiar zilele trecute imi "controlam" colectia cu o lupa ce mareste de 10 X. Ati fi surprins sa stiti cate "variante" mai mult sau mai putin interesante amgasit. Cert este ca la o analizare atenta cred ca foarte multe monede ar prezenta aceste particularitati dar nu e vorba de variante!!!! Daca nu ar trebui sa colectionam monede de gen : varianta cu linie , cu liniuta , cu punct , punctulet , virgula, cucui , lacrima .....si mai stiu eu ce alte semne.
De varianta se poate vorbi doar la folosirea de matrite diferite si atat.
capa

Mesaj de capa »

ovidiu^ scrie:5 lei1978 cu perle mari sau mici - este vorba de folosirea altor matrite la baterea celor 3 variante de 5 lei pe cand liniuta dintre masline la moneda de 25000 lei este doar un exces de material nicidecum de o varianta !!!
...
De varianta se poate vorbi doar la folosirea de matrite diferite si atat.
Monedele cu liniuta nu cred ca au fost batute cu aceeasi matrita ca si cele fara liniuta. Sau, mai corect spus, matrita care a batut monedele cu liniuta sigur nu a mai batut si monede fara liniuta ulterior.

Sunt foarte de acord cu aceasta opinie:
roantichitati scrie:Personal nu sunt deloc convins ca reprezinta o varianta . Parerea mea este ca matrita a suferit un accident lovind un material dur care a provocat acea concavitate in matrita si apoi toate monedele batute anterior au avut imprimata acea "liniuta". Daca se vroia o varianta gravorul facea o altfel de diferentiere nu o chestie care nu reprezinta absolut nimic in ansamblul general al reprezentarii acelei crengute ! Ar putea fi privita ca varianta din perspectiva unei erori de batere ( cum se asemeni sunt "variantele" de la 2 bani 1900 cu "crengute" sau 50 bani 1900 ( fara crengute ) ...dar daca privim problema in felul asta deja incurcam lucrurile si nu mai putem sa stabilim o granita intre erori de batere si variante . Deja au aparut tot felul de "variante" ...." cu riduri la ureche" " cu lacrimi " " cu riduri pe obraz" ....etc . Personal nu cred ca este o varianta si nici nu cred ca va fi acceptata ca atare , iar daca va fi acceptata ar reprezenta un precedent periculos !
iar conform ei, gravorul nu cred ca a dorit sa diferentieze dimensiunea perlelor la 5 lei 1978, si nici rotirea reversului sau literele intrerupte.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Scrie răspuns