roantichitati scrie:Piesa de mai sus ( 5 Lei 1901 ) este una superba si imi confirma oarecum spusele de la un post anterior in care spuneam ca cele mai mari sanse de a intalni un aUNC in randul pieselor de 5 Lei se gasesc in ordine la 1883 dupa care urmeaza 1901 . Il felicit pe Iulian pentru fotografie , dar desi este la o rezolutie destul de mica in care nu pot observa detaliile lund poza si prelucrand-o putin pot sa afirm fara posibilitatea de a gresi ca nici aceasta piesa nu este un UNC cum de altfel nu cred , si nu am auzit pana acum undeva o piesa ROMANIA 5 Lei CAROL in stare UNC . Dupa stiinta si aprecierea mea o moneda UNC este o moneda PERFECTA ...fara absolut nici un fel de urma de zgarietura , lovitura sau alta urma de manipulare chiar la o marire a imaginii monedei de 30 de ori . O moneda care sa fie intr-o stare absoluta ca atunci cand ea a iesit de sub matrita .
Asa ceva te asigur ca nu o sa vezi niciodata. Doar daca a stat cineva langa presa, cu o pereche de manusi si a luat moneda direct din presa si a pus-o bine, evntual pe o catifea ca nu cumva, doamne fereste, sa apara vreo usoara atingere de o suprafata dura.
Acum sincer, o moneda, cand iese din presa cade intr-un sac. deci te gandesti la 2 rele. O data "cade", lucru ce nu face bine unei bucati de metal, mai ales unei bucati de metal moale. Partea a 2-a e mai interesanta. Atunci cand cade, intra in contact cu obiectele din sac (care in mod cu totul intamplator, sunt alte monede). Mai rau chiar, peste moneda in cauza, cad si altele (ca doara sacul trebuie umplut). Mai apare transportul sacului, care la romani stim cum se face (chiar daca era acum 100 de ani).
Ceea ce ai zis tu, nu ai sa vezi nici macar in muzeul BNR.
Poate ne cramponam cu totii la descrierea starilor facuta in Buzdugan si preluata mai apoi de "mesterul Manole". Dar daca o sa ne ghidam dupa asa ceva, o sa fim colectionari fara colectii.
P.S. Ca un adaos, uitativa la monedele proof. Sunt batute bucata cu bucata. Si tot au mici imperfectiuni.
Din punctul meu de vedere, cand ma refer la UNC, inseamna ca nu are urme de circulatie. Acele mici imperfectiuni aparute in timpul procesului tehnologic nu au nici o vina. Atata timp cat este vizibila oglinda (ce dispare in reactie cu grasimile), totul e OK.