5 lei 1883 cu "L" intrerupt

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Yu_L.Yan

Re: Muchie proeminenta

Mesaj de Yu_L.Yan »

drmau scrie:Dl Yu-Li-An :-)

La UNC 5 lei 1901 - in partea stanga jos are muchie proeminenta ???? Din poza pare sa fie asa ceva!!!
Am mai scris in forum despre un 5 lei 1901 care are ceva asemanator si zimtii slab imprimati sau deloc!!!
Daca moneda dvstr are asa ceva - adica o margine "taioasa"/proeminenta atunci poate am putea vorbi de bateri usor excentrice care sa produca aceste muchii.
Asa cum am mai spus am observat asta si la alte monede ca de ex la un 50 bani 1894...
Multumesc!
Muchia pe care o vedeti se afla pe toata circumferinta. La o privire mai atenta se poate observa si in partea superioara. Se observa la toate monedele necirculate care au muchia zimtata si apare pe partea de iesire a matritei in procesul de zimtare. De altfel, acesta este cel mai inalt punct al unei monede (la 5 lei impreuna cu stema mica si Coroana Romaniei) si apare prima uzura datorita circulatiei.
Sigur ca la unele monede apare usor mai pronuntata, datorita fortei de apasare sau usoarei excentritati a matritelor.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Yu_L.Yan

Re: aUNC UNC

Mesaj de Yu_L.Yan »

roantichitati scrie:Piesa de mai sus ( 5 Lei 1901 ) este una superba si imi confirma oarecum spusele de la un post anterior in care spuneam ca cele mai mari sanse de a intalni un aUNC in randul pieselor de 5 Lei se gasesc in ordine la 1883 dupa care urmeaza 1901 . Il felicit pe Iulian pentru fotografie , dar desi este la o rezolutie destul de mica in care nu pot observa detaliile lund poza si prelucrand-o putin pot sa afirm fara posibilitatea de a gresi ca nici aceasta piesa nu este un UNC cum de altfel nu cred , si nu am auzit pana acum undeva o piesa ROMANIA 5 Lei CAROL in stare UNC . Dupa stiinta si aprecierea mea o moneda UNC este o moneda PERFECTA ...fara absolut nici un fel de urma de zgarietura , lovitura sau alta urma de manipulare chiar la o marire a imaginii monedei de 30 de ori . O moneda care sa fie intr-o stare absoluta ca atunci cand ea a iesit de sub matrita .
Asa ceva te asigur ca nu o sa vezi niciodata. Doar daca a stat cineva langa presa, cu o pereche de manusi si a luat moneda direct din presa si a pus-o bine, evntual pe o catifea ca nu cumva, doamne fereste, sa apara vreo usoara atingere de o suprafata dura.

Acum sincer, o moneda, cand iese din presa cade intr-un sac. deci te gandesti la 2 rele. O data "cade", lucru ce nu face bine unei bucati de metal, mai ales unei bucati de metal moale. Partea a 2-a e mai interesanta. Atunci cand cade, intra in contact cu obiectele din sac (care in mod cu totul intamplator, sunt alte monede). Mai rau chiar, peste moneda in cauza, cad si altele (ca doara sacul trebuie umplut). Mai apare transportul sacului, care la romani stim cum se face (chiar daca era acum 100 de ani).
Ceea ce ai zis tu, nu ai sa vezi nici macar in muzeul BNR.
Poate ne cramponam cu totii la descrierea starilor facuta in Buzdugan si preluata mai apoi de "mesterul Manole". Dar daca o sa ne ghidam dupa asa ceva, o sa fim colectionari fara colectii.

P.S. Ca un adaos, uitativa la monedele proof. Sunt batute bucata cu bucata. Si tot au mici imperfectiuni.

Din punctul meu de vedere, cand ma refer la UNC, inseamna ca nu are urme de circulatie. Acele mici imperfectiuni aparute in timpul procesului tehnologic nu au nici o vina. Atata timp cat este vizibila oglinda (ce dispare in reactie cu grasimile), totul e OK.
Imagine
Imagine

roantichitati

MONEDA UNC MONEDA ETALON

Mesaj de roantichitati »

Nu ma “cramponez”aici la descrierea starilor facuta de Buzdugan (desi ar trebui )
, nici de referirile din Manole ci ma ghidez pur si simplu dupa logica . Crezi ca din monedele alea care au cazut nu s-a avut grija sa se prinda cateva dintre ele inainte de a cadea in sac fara a se lovi de celelalte ? Crezi ca un numar ce-i drept mic de monede nu au fost “recoltate”chiar si numai pentru simplu fapt de a fi prezentate ? Crezi ca nu exista (chiar daca nu in randul monedelor de 5 Lei) in perioada respectiva monede care sa fi fost “culese” si pastrate de catre persoane interesate ? Eu cred ca da ,chiar daca sunt ultrararitati … ele sunt ETALONUL . Daca tipul de monde de mai sus (pe care totusi exista urme vizibile chiar cu ochiul liber) le consideri UNC`uri cum vei denumi acea moneda la care eu faceam referire pentru ca evident diferenta exista ? Eu consider UNC`ul acea moneda moneda ETALON si apoi monedele care tind catre ea mai mult sau mai putin .
vlahul
moderator
moderator

Re: MONEDA UNC MONEDA ETALON

Mesaj de vlahul »

roantichitati scrie: Eu consider UNC`ul acea moneda moneda ETALON si apoi monedele care tind catre ea mai mult sau mai putin .
BU :?: :roll:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Cred ca va trebui scris un articol la care sa contribuim mai multi daca e cazul in care sa clarificam ce inseamna UNC, XF, VF... etc. Explicatile pe care le-am scris eu aici pe site sunt cam... slabutze sa nu zic altfel :mrgreen:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Re: Muchie proeminenta

Mesaj de PRONUMISMATICA »

drmau scrie:PS ce facem cu asociatia ???!!!
Putin off-topic, dar sa raspund la intrebare, se pare ca o s-o infiintam la Timisoara.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

roantichitati scrie: Eu consider UNC`ul acea moneda moneda ETALON si apoi monedele care tind catre ea mai mult sau mai putin .
Mda...deci ramane cum am zis...
Vom fi colectionari fara colectii ... :twisted:
Imagine
Imagine

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

vlahul scrie:
Eu consider UNC`ul acea moneda ETALON si apoi (urmeaza ca stare) monedele care tind catre ea mai mult sau mai putin ( adica aUNC , XF ,VF ,F) ...
Exodus

Mesaj de Exodus »

roantichitati scrie:
vlahul scrie:
Eu consider UNC`ul acea moneda ETALON si apoi (urmeaza ca stare) monedele care tind catre ea mai mult sau mai putin ( adica aUNC , XF ,VF ,F) ...
Daca deveniti asa de aspri la evaluarea starii unei monede o sa trebuiasca sa sariti direct de la VF-XF-------la GEM PROOF :lol: (trebuie pus deoparte aUNC si uitat UNC)
Sa nu cumva sa patineze un purece pe o moneda BU....ca devine imediat XF+++++ :lol: :lol:
....sa fim un pic mai realisti, ca ori si cum aceste monede nu sint usor de gasit în parerea mea :wink:
roantichitati

MEA CULPA !

Mesaj de roantichitati »

Tare faza cu purecele ... :lol:
Asta seara stand de vorba cu Iulian (YU_L.YAN) pe net , desi nu am cazut la un consens si nu m-a convins deloc , m-a pus pe ganduri asa ca am inceput sa “sap”…e deja 2 noaptea …dar n-am pierdut timpul degeaba . Am fost surprins sa constat ca …parerile mele cu privire la gradarea starii monedelor erau prea rigide si lucrurile sunt sunt destul de nuantate . Pentru a va convinge puteti intra la adresele de mai jos pentru a vedea mai multe despre modul de gradare . Cu privire la monedele care le-am postat ,parerea mea este ca ca in cazul primei este vorba de un A`UNC in cazul celei de-a doua este un XF iar cea expusa de Iulian este intr`adevar un UNC .
http://www.mycoincollecting.com/coin-gr ... coins.html
http://www.mycoincollecting.com/coin-gr ... coins.html
Exodus

Re: MEA CULPA !

Mesaj de Exodus »

:cry:
Ultima oară modificat 14 Mar 2007, 22:28 de către Exodus, modificat de 2 ori în total.
florin232

Mesaj de florin232 »

Si eu tind sa cred ca un UNC pur si simplu trebuie sa nu aiba acel briliant afectat si bineinteles sa nu aiba nici cea mai fina uzura. Urmaream acum 5-6 luni un documentar legat de US MINT si cand am vazut prin ce procese trece exact o moneda pt a fi produsa mi-a iesit definitiv din cap ideea clasica de UNC. Nu exagerez, dar cred ca au cazut unele peste altele de 10-11 ori, ba chiar luciul de batere se obtinea intr-un fel de centrifuga.
Un aUNC ar trebui sa aiba urme fine de uzura (extrem de fine) si luciul de batere prezent pe minim 80% din camp.
vasil

Mesaj de vasil »

Dupa cum se mentioneaza si in textele din linkuri, criteriile de gradare variaza de la moenda la moneda si de la tara la tara. Oricum sunt foarte utile, si cred ca trebuie sa imi revizuiesc usor criteriile de gradare. Totusi, moneda romaneasca este destul de slab batuta, cel putin pentru intervalul pre-1900. Monedele XF si aUNC nu pot sa ii faca decat ultrafericiti pe colectionarii care le au.

O idee: daca ANR-ul va exista, ar fi excelent scoaterea unui ghid de gradare pentru moneda romaneasca, cu poze pentru fiecare moneda, in starile UNC, aUNC, XF, VF, etc (poze faine cu definitie buna, gen planse). Bineinteles, ca aspectul monedei si starea ei vor fi acceptate dupa discutii pe forum.Cu ghidul intr-o mana si cu moneda in cealalta, criteriile de gradare vor prezenta o tendinta de uniformizare... :D
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Se pare ca incet-incet se ajunge la un consens. UNC-ul, desi pentru multi ar trebui sa fie un fel de "fata morgana", mai apare din cand in cand (chiar daca-i "rara avis"). Totul e sa nu fim foarte rigizi in a numara firele de par din barba mosului. La urma urmei, asa cum am declarat totul tine de prezenta patinei (ce dispare in circulatie) si lipsa urmelor de circulatie (uzura morala).

Daca nu sunteti de acord cu mine, propun un capitol mult mai interesant al numismaticii, unde UNC-ul e prezent mai rar. Insa aici poate aparea acea perfectiune, fiind batute in conditii mai deosebite.
Fişiere ataşate
1881.jpg
1881.jpg (90.87 KiB) Vizualizat de 12947 ori
Imagine
Imagine

Scrie răspuns