2 piese ciudate

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

sunt aproximativ de dimensiunile unei tetradrahme thasos
dimo13

Mesaj de dimo13 »

m-am mai uitat un pic la "ciudateniile" astea si mi-a trecut prin cap: n-ar putea fi elefanti pe revers? :)
as vrea sa confirme cineva inscriptia, BASILEU e clar, dar poate fi SELEUKOU (Seleucos), chiar daca unele litere sunt neclare (sigma confundat cu E, eventual), iar cand am spus de elefanti m-am gandit la unele monede ale lui Seleucos I care au un elefant pe revers, deci pur si simplu piesa dlui cartel coserv ar putea fi o reprezentare fantezista preluand doar unele elemente.
Sper ca n-am aberat prea tare.. :D
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

initial si eu am considerat ca ar fi piese de inspiratie seleucida...intre timp,am devenit mai sceptic.ce ma uimeste este ca,pina acum,nu am vazut nici o astfel de piesa pe extern.de aici si concluzia (paote gresita,poate nu) ca piesele respective au avut o circulatie restransa ca arie. acum,ramane doar sa determinam cateva mizilicuri (unde au fost facute,cand si unde au circulat :)) )
dimo13

Mesaj de dimo13 »

mizilicuri... :)
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Observ aici o intreaga discutie asupra misterului acestor monede, totusi nu s-a spus si ceea ce era foarte important de spus. Aceste 'monede' sunt niste 'fantezii' moderne, obtinute prin turnare in tipar si ulterior cizelare manuala (daca cizelare se poate numi ceea ce apare acolo). Imi exprim nadejdea ca nu le-ati luat in serios :lol: Mie mi se par cel putin ridicole. O discutie despre aria de circulatie, model, etc. mi se pare inutila, din moment ce nu sunt in nici un caz monede vechi sau cu vreo importanta reala. Cineva s-a amuzat pe tema asta :D
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
carpatic
**
**

Mesaj de carpatic »

daca cizelare se poate numi ceea ce apare acolo
Cizelare vine de la 'cisel', adica de la dalta, prin urmare se poate numi :wink: desi uzual folosim 'cizelare' ca sinonim al 'finisare', nu a 'daltuire'.[/quote]
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

BogdanC scrie:Observ aici o intreaga discutie asupra misterului acestor monede, totusi nu s-a spus si ceea ce era foarte important de spus. Aceste 'monede' sunt niste 'fantezii' moderne, obtinute prin turnare in tipar si ulterior cizelare manuala (daca cizelare se poate numi ceea ce apare acolo). Imi exprim nadejdea ca nu le-ati luat in serios :lol: Mie mi se par cel putin ridicole. O discutie despre aria de circulatie, model, etc. mi se pare inutila, din moment ce nu sunt in nici un caz monede vechi sau cu vreo importanta reala. Cineva s-a amuzat pe tema asta :D
am luat in considerare si aceasta varianta.totusi,daca sunt o "fantezie moderna" ,am mai multe nelamuriri:
-de ce prima moneda (pe care o am de mai mult de 10 ani,este intr-o stare de uzura avansata si prezinta o patina destul de autentica
-de ce sunt cunoscute atat de putine exemplare (fanteziile chinezesti vin cu vaporul,nu cu bucata)
-daca sunt efectuate la noi,de ce provin din zone atat de indepartate (una a fost achizitionata in ploiesti,dintr-un targ,a doua,de la o persoana din ardeal)
-de ce ,cand incerc sa cobor pe sursa ,ajung la sintagma "cumparata din targ"
-orice fantezie se vinde la preturi mici cand este facuta in cantitati industriale.acestea le-am achizitionat pe amandoua la preturi mici .deci,daca sunt facaturi moderne,unde este profitul cand sunt numai 2 astfel de piese (si ma uit dupa ele de 10 ani)
-si nu in ultimul rand, fanteziile sunt mult mai bine realizate decat aceste doua piese
deci?
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Cizelare are si un sens nobil...pe care l-am simtit afectat in acest caz :D
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

cartelcoserv scrie: am luat in considerare si aceasta varianta.totusi,daca sunt o "fantezie moderna" ,am mai multe nelamuriri:
-de ce prima moneda (pe care o am de mai mult de 10 ani,este intr-o stare de uzura avansata si prezinta o patina destul de autentica
-de ce sunt cunoscute atat de putine exemplare (fanteziile chinezesti vin cu vaporul,nu cu bucata)
-daca sunt efectuate la noi,de ce provin din zone atat de indepartate (una a fost achizitionata in ploiesti,dintr-un targ,a doua,de la o persoana din ardeal)
-de ce ,cand incerc sa cobor pe sursa ,ajung la sintagma "cumparata din targ"
-orice fantezie se vinde la preturi mici cand este facuta in cantitati industriale.acestea le-am achizitionat pe amandoua la preturi mici .deci,daca sunt facaturi moderne,unde este profitul cand sunt numai 2 astfel de piese (si ma uit dupa ele de 10 ani)
-si nu in ultimul rand, fanteziile sunt mult mai bine realizate decat aceste doua piese
deci?
Eu prefer sa judec intotdeauna piesa...si doar in mod secundar originea ei, mai ales atunci cand nu pot afla sigur originea sau informatia e irelevanta (tip 'colectie veche' - respectivul de unde o avea?!).

Asa ca:
-uzura este teribil de usor de 'reprodus', ba chiar este indicata ca sa dea aer de moneda care a circulat; daca aceea vi se pare 'patina', ba chiar 'destul de autentica', atunci va intreb ce anume este patina autentica la monede de bronz curatate pana la metal/chimic, asa cum probabil se considera ca sunt acestea? Orice bucata de arama initial lucioasa se patineaza inevitabil, in cativa ani, usor diferit in functie de mediu. In cel mai bun caz aceea este patina secundara, formata dupa curatare, deci irelevanta;

-piesele sunt de factura artizanala, initial turnate intr-un tipar (unul singur pare sa fie), apoi prelucrate cu unelte ca sa fie mai clare reprezentarile; in functie de cat timp si chef avea cel care le-a produs, pot fi mai mult sau mai putin 'lucrate', pot fi 100 sau 20 raspandite in 'circulatie';

- 'aria de circulatie' a acestor 'monede' este formata de diferitele colectii/stocuri de monede pe unde poposesc; stiati ca in prezent multe monede ajung sa circule pe spatii mai largi/mai intens decat in perioada cand erau folosite ca numerar, de la un colectionar la altul? Aruncati o privire doar pe okazii, si veti vedea cumparatori si vanzatori din toata tara. Desigur ca toate sunt 'cumparate din targ', la ce raspuns va asteptati?! Daca vi s-ar fi spus 'le-am gasit in gradina la bunica' erati mai linistit?!

-<<orice fantezie se vinde la preturi mici cand este facuta in cantitati industriale.acestea le-am achizitionat pe amandoua la preturi mici .deci,daca sunt facaturi moderne,unde este profitul cand sunt numai 2 astfel de piese (si ma uit dupa ele de 10 ani)>> Chestiile astea sunt facute artizanal, nu industrial. Discutam piesele in sine si nu motivatiile celui/celor care le-au facut (poate erau nebuni :lol: ), sau pretul care evident e influentat de aspectul rudimentar al pieselor si de imposibilitatea cotarii lor (neexistand in nici un catalog). Exista probabil si un profil specific al colectionarilor care vor fi atrasi de asa ceva, si trebuie sa admiteti ca nu multi dintre acestia ar fi platit sute de euro pe o asemenea aparitie insolita :D

<<-si nu in ultimul rand, fanteziile sunt mult mai bine realizate decat aceste doua piese
deci?>> Acesta nu este un argument viabil :D In functie de timpul, priceperea/talentul, uneltele avute la dispozitie si intentiile sale, un om poate crea o capodopera sau o porcarie (mistretzoasa sau nu - iertata sa-mi fie gluma :D ). Stiti ca in prezent unele falsuri bulgaresti (bine realizate, da) se cauta si se colectioneaza? Sau falsurile si 'fanteziile' lui Becker? Daca aratau penibil, credeti ca mai erau bagate in seama? Numai ca nu toti sunt Becker :)

Ca o paranteza: in liceu mi-am descoperit atractia catre drahmele histriene arhaice; dupa fotografii am facut din lut un tipar avers/revers in care apoi 'imprimam monede' tot din argila. Erau la fel de convingatoare ca iconografie ca si o serie de falsuri aparute recent pe aici prin Bucuresti, si vandute la preturi mari (ca autentice, fireste).
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

uzura este teribil de usor de 'reprodus', ba chiar este indicata ca sa dea aer de moneda care a circulat; daca aceea vi se pare 'patina', ba chiar 'destul de autentica', atunci va intreb ce anume este patina autentica la monede de bronz curatate pana la metal/chimic, asa cum probabil se considera ca sunt acestea? Orice bucata de arama initial lucioasa se patineaza inevitabil, in cativa ani, usor diferit in functie de mediu. In cel mai bun caz aceea este patina secundara, formata dupa curatare, deci irelevant

nu sunt de bronz.par mai curand de argint
deci?
(ca paranteza,piesele au mai fost vazute si de alte persoane care stiu sa faca distinctia intre o patina normala si una fortata si nu au avut nimic de spus pe seama patinei respective)
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

o erata la material.
as folosi sintagma metal alb mai curand,deoarece nu am fost inca cu niciuna dintre ele ca sa fac o determinare corecta a materialului.dar am sa incerc sa fac asta in viitor,daca timpul imi va permite
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

:roll: Exista aliaje de culoare alba care se topesc si se toarna usor (pe baza de staniu/stibiu, eventual cu plumb). Diferenta intre bronz si asemenea aliaje este usor de facut, fara teste speciale.

Oricum, consider ca am spus ce aveam de spus. Retineti ca nu m-am referit deloc la aspectul 'stilistic', la care ar fi de comentat rautacios cam jumatate de ora :lol: In plus, literele pseudo-grecesti sunt penibile, cercurile perlate sunt facute cu dornul :lol: etc.

Va urez succes. Cand va veti lamuri va rog sa postati aici, oricat de tarziu ar fi acel moment :) Toate cele bune!
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

BogdanC scrie::roll: Exista aliaje de culoare alba care se topesc si se toarna usor (pe baza de staniu/stibiu, eventual cu plumb). Diferenta intre bronz si asemenea aliaje este usor de facut, fara teste speciale.

Oricum, consider ca am spus ce aveam de spus. Retineti ca nu m-am referit deloc la aspectul 'stilistic', la care ar fi de comentat rautacios cam jumatate de ora :lol: In plus, literele pseudo-grecesti sunt penibile, cercurile perlate sunt facute cu dornul :lol: etc.

Va urez succes. Cand va veti lamuri va rog sa postati aici, oricat de tarziu ar fi acel moment :) Toate cele bune!
pina in momentul de fata,nu exclud nici o posibilitate dintre cee enumerate pina acum (inclusiv cea propusa de dumneavoastra)
cred ca totusi uurmatorul pas este sa identific daca materialul este argint sau altceva.pentru ca,in functie de material,se pot elimina cateva din ipoteze
:)
dimo13

Mesaj de dimo13 »

in orice caz desenul efigiei e de o mare naivitate, cred ca oricare din noi o putea reprezenta :D
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

dimo13 scrie:in orice caz desenul efigiei e de o mare naivitate, cred ca oricare din noi o putea reprezenta :D
In cazul asta propun un topic in care fiecare sa-si prezinte reprezentarile de pe monede...
Scrie răspuns