Unde scrie? Era gratis...cartelcoserv scrie:banivechi scrie:Mai ca-mi vine sa cumpar 100 kile de monede nesortate (din alea la citiva euro kilogramul) si sa ma duc cu ele la clasat. Un kil pe zi, timp de citeva luni....
psssttt
nu uitati un mic amanunt.fiecre evaluare de moneda SE PLATESTE...
traficantii
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Eu n-am vazut in viata mea un koson decat in poze, si nici nu ma intereseaza ca nu-mi plac monedele de aur deloc.
Dar ma gandesc cu toata isteria asta cu cautatorii de comori care vandalizeaza situri in cautare de kosoni, nu poti numai asa sa arunci pe piata o straitza de monede din astea de aur.. urgent se autosesizeaza organele si te ia sa dai cu subsemnatul ca de unde le ai, etc.
Dar ma gandesc cu toata isteria asta cu cautatorii de comori care vandalizeaza situri in cautare de kosoni, nu poti numai asa sa arunci pe piata o straitza de monede din astea de aur.. urgent se autosesizeaza organele si te ia sa dai cu subsemnatul ca de unde le ai, etc.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Multe din colectiile de numismatica din muzee sunt bazate pe donatii, sau cel putin s-au imbogatit simtitor in trecut prin donatiile facute de colectionari renumiti. Uitati de exemplu colectia Brukenthal. Sau colectia Orghidan. Lista e lunga. Daca in timpul lor legile ar fi fost la fel de rigide si aiurea cum sunt cele de acum, ganditi-va colectiile multor muzee de azi cat de saraci ar fi.
Cunosc doar ce s-a scris in presa si bineinteles ca beneficiati de prezumtia de nevinovatie pina la proba contrarie. insa spre deosebire de dvs eu nu sunt implicat in aceasta poveste destul de incilcita, iar povestea cu "esti colectionar,poti fi acuzat de aceste lucruri", cred ca este o exagerare a dvs si nu aveti dreptate.flaviu scrie:Domnule Dorelb nu stiu cit cunosti despre cazul meu si despre situatia de fapt,in care ma aflu,dar nu am de ce acuzatii grave in afara ca am cumparat ,vimdut si schimbat monede si nu vad ce perioada lunga as putea fii lipsit de libertate ,asa cum afirmi domnia ta,la fel si dvs , daca esti colectionar,poti fi acuzat de aceste lucruri,in afara daca ceeace ai strins pina acum le-ai strins din ,,donatii"
http://www.politiaromana.ro/obiecte/obiecte.aspxAldor scrie:Am cautat cu ceva timp in urma, exista pe undeva pe net o baza de date cu piese de patrimoniu care erau cautate de politie, pentru ca erau furate, etc. Nu era nici o moneda intre ele.
Da-i cautare dupa "moneda" si o sa vezi ca apar cateva cazuri.
Mihai
http://www.politiaromana.ro/obiecte/obdetalii.aspxMihai Caracotea scrie:http://www.politiaromana.ro/obiecte/obiecte.aspxAldor scrie:Am cautat cu ceva timp in urma, exista pe undeva pe net o baza de date cu piese de patrimoniu care erau cautate de politie, pentru ca erau furate, etc. Nu era nici o moneda intre ele.
2700 monede Lysimach
http://www.politiaromana.ro/obiecte/obdetalii.aspx
2440 monede tip koson
Plus ce s-a sterpelit de prin muzeul din Deva sau din situl arheologic.
Uita cum iasa niste bratari dacice
Scuzati-mi ignoranta, dar la Sarmisegetuza s-au gasit chiar atatea monede ?
si povestea continua ..
http://www.adevarulonline.ro/articole/b ... val/302032
In ritmul asta vom descoperi ca si "closca cu puii de aur" este tot o facatura
http://www.adevarulonline.ro/articole/b ... val/302032
In ritmul asta vom descoperi ca si "closca cu puii de aur" este tot o facatura
- andi_codescu

Atentie si la cumpararile de monede din strainatate!
Aseara am citit Legea 182/2000. Am fost curios sa vad sanctiunile. Una dintre ele mi-a atras in mod special atentia:
"Art. 70 indice 1
(1) Introducerea pe teritoriul statului român, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain, conform dispozitiilor legale ale statului respectiv, si care au fost exportate ilegal, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.
(2) Bunurile prevazute la alin. (1) se confisca si vor fi transmise unor institutii specializate, în vederea conservarii si restituirii acestor bunuri statului din al carui patrimoniu cultural fac parte.
(3) În cazul infractiunii prevazute la alin. (1) urmarirea penala se efectueaza în mod obligatoriu de catre procuror.
(4) Tentativa se pedepseste."
Acest art. este introdus de OUG 16/2003.
Ceea ce vreau sa subliniez este ca putem avea nesansa sa cumparam de pe ebay de exemplu o moneda, care in conformitate cu legea statului de provenienta face parte din patrimoniul respectivului stat (ori acest lucru nu putem sa il stim la cumparare, mai mult nu stim ce prevede legea respectiva) a carui vanzare in afara acelui stat sa constituie export ilegal (de asemenea, in conformitate cu legea statului de provenienta pe care nu avem cum sa o stim) si ne trezim infractori.
Ca un element de curiozitate, infractiunea de mai sus este una dintre cele mai greu pedepsite din toata Legea 182/2000.
Putem in acest caz sa invocam faptul ca nu stiam, dar legea nu distinge daca stiam sau nu; o astfel de sustinere ar putea fi totusi o circumstanta atenuanta. Nu ma pricep la penal, cu toate acestea am suficiente notiuni pentru a sti ca daca cieva vrea sa te infunde pe baza acestui articol poate sa iti faca o gramada de probleme.
Aseara am citit Legea 182/2000. Am fost curios sa vad sanctiunile. Una dintre ele mi-a atras in mod special atentia:
"Art. 70 indice 1
(1) Introducerea pe teritoriul statului român, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain, conform dispozitiilor legale ale statului respectiv, si care au fost exportate ilegal, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.
(2) Bunurile prevazute la alin. (1) se confisca si vor fi transmise unor institutii specializate, în vederea conservarii si restituirii acestor bunuri statului din al carui patrimoniu cultural fac parte.
(3) În cazul infractiunii prevazute la alin. (1) urmarirea penala se efectueaza în mod obligatoriu de catre procuror.
Ceea ce vreau sa subliniez este ca putem avea nesansa sa cumparam de pe ebay de exemplu o moneda, care in conformitate cu legea statului de provenienta face parte din patrimoniul respectivului stat (ori acest lucru nu putem sa il stim la cumparare, mai mult nu stim ce prevede legea respectiva) a carui vanzare in afara acelui stat sa constituie export ilegal (de asemenea, in conformitate cu legea statului de provenienta pe care nu avem cum sa o stim) si ne trezim infractori.
Ca un element de curiozitate, infractiunea de mai sus este una dintre cele mai greu pedepsite din toata Legea 182/2000.
Putem in acest caz sa invocam faptul ca nu stiam, dar legea nu distinge daca stiam sau nu; o astfel de sustinere ar putea fi totusi o circumstanta atenuanta. Nu ma pricep la penal, cu toate acestea am suficiente notiuni pentru a sti ca daca cieva vrea sa te infunde pe baza acestui articol poate sa iti faca o gramada de probleme.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cred ca m-am uitat cu mult timp in urma, ca atunci inca nu apareau.Mihai Caracotea scrie:http://www.politiaromana.ro/obiecte/obiecte.aspxAldor scrie:Am cautat cu ceva timp in urma, exista pe undeva pe net o baza de date cu piese de patrimoniu care erau cautate de politie, pentru ca erau furate, etc. Nu era nici o moneda intre ele.
Dar oricum, asta este altceva, sunt piese care cica au fost sustrase din siturile din muntii Orastiei. Eu ma refeream la piese furate din colectii, muzee, etc.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Ca o concluzie, inainte sa va apucati de licitat pe ebay, ar cam trebui sa studiati legislatia tarii de provenienta a piesei respectiveandi_codescu scrie:Atentie si la cumpararile de monede din strainatate!
"Art. 70 indice 1
Iar partea asta:
(4) Tentativa se pedepseste.
-cam lasa loc de multe interpretari si manevre.
- andi_codescu

Tara de provenienta este tara in al carei patrimoniu cultural se afla respectiva piesa.
Nu este tara emitenta, pentru ca ce ne-am face cu Imperiul Roman si cu alti emitenti care nu mai exista ca stat?
Tara de provenienta ar putea fi de cele mai multe ori tara seller-ului, dar daca este vorba de vanzari succesive, atunci este vorba de tara din care primul seller a scos ilegal respectiva moneda.
Dupa discutia de aseara ma gandeam ca daca tot nu voi mai avea probabil de la cine sa cumpar in Romania, sa ma inscriu ca utilizator si sa cumpar de pe eBay. Acum ma gandesc ca e cam riscant, pentru ca e imposibil sa stii exact ce e cu piesa pe care o cumperi. Devine cam greu sa colectionezi, se pare.
....
Nu este tara emitenta, pentru ca ce ne-am face cu Imperiul Roman si cu alti emitenti care nu mai exista ca stat?
Tara de provenienta ar putea fi de cele mai multe ori tara seller-ului, dar daca este vorba de vanzari succesive, atunci este vorba de tara din care primul seller a scos ilegal respectiva moneda.
Dupa discutia de aseara ma gandeam ca daca tot nu voi mai avea probabil de la cine sa cumpar in Romania, sa ma inscriu ca utilizator si sa cumpar de pe eBay. Acum ma gandesc ca e cam riscant, pentru ca e imposibil sa stii exact ce e cu piesa pe care o cumperi. Devine cam greu sa colectionezi, se pare.
....
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Puteti intotdeauna sa va adresati 'magazinelor de specialitate' din tara, cum a zis si cartelcoserv. 
Nu uitati sa cereti insa de fiecare data cate o hartiutza, ceva care sa ateste ca de la ei ati achiziotionat piesa. Asta, pentru cazul in care o sa fiti vreodata luat la intrebari despre provenienta pieselor.
In aceste 'magazine de specialitate' s-ar putea sa platiti de 2-3 ori pretul normal pentru o piesa, dar asta este, au si magazinele cheltuieli, plus nici hartiutza aceea care atesta provenienta pieselor nu poate sa vina gratis
Nu uitati sa cereti insa de fiecare data cate o hartiutza, ceva care sa ateste ca de la ei ati achiziotionat piesa. Asta, pentru cazul in care o sa fiti vreodata luat la intrebari despre provenienta pieselor.
In aceste 'magazine de specialitate' s-ar putea sa platiti de 2-3 ori pretul normal pentru o piesa, dar asta este, au si magazinele cheltuieli, plus nici hartiutza aceea care atesta provenienta pieselor nu poate sa vina gratis