traficantii

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ah am uitat de ele :mrgreen:
Cam cate magazine de specialitate estimati ca avem in momentul de fata in tara? :twisted:
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Aldor scrie:Ah am uitat de ele :mrgreen:
Cam cate magazine de specialitate estimati ca avem in momentul de fata in tara? :twisted:
nu conteaza..
legea e lege
:D
ps (monetaria statului)
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

cartelcoserv scrie:
andi_codescu scrie:
Aldor scrie:Bine, dar vanzarea unei monede pe okazii.ro nu este tot o 'vanzarile particulara'? Sau daca iti iei masa la un targ si iti expui spre vanzare dublurile din colectie sau piesele de care nu mai ai nevoie, nu tot o vanzare particula este?
Cred ca nici aspectul asta nu e prea clar in lege.
O sa ma fac avocatul diavolului ca mai bine suntem in garda decat sa avem surprize mai mult decat neplacute.

Daca vanzarea este "vanzare publica" este supusa restrictiilor din art. 35. Or este in opinia mea vanzare publica aceea pe okazii, sau cea de la targ, pentru ca oferta vanzatorului se adreseaza publicului si nu unei persoane particulare. O astfel de vanzare este in viziunea legii "comert cu bunuri culturale" si trebuie efectuata doar de agenti economici autorizati in acest sens.

Solutia legiuitorului este in mod clar excesiva, dar da suficiente argumente impotriva noastra, din pacate.
ai perfecta dreptate...
Multumesc, din pacate... As prefera sa ma insel totusi. Din acest motiv ma voi ocupa ceva timp in we de legea asta sa vad daca se intrevede vreo solutie. Daca nu, ramane posibilitatea de a ne face SRL-uri, sa ne autorizam si asta e. Eu unul nu am voie, ca nu imi permite meseria. Raman la parerea ca este o solutie excesiva.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Pentru un SRL pe langa un milion de aprobari de la minister si alte locuri mai ai nevoie sa ai angajat permanent un expert autorizat. Nici din astia nu prea avem in tara, decat destul de putini.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Sinistru. Trebuie sa fie vreo solutie, altfel stau sa ma intreb cum vom mai colectiona. Este aberant.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Pai ne reprofilam ... ne apucam de colectionat cartele telefonice de exemplu, sau stiu eu, cutii de chibrite :mrgreen:
Ca de microb nu pot sa scap, tot colectionar o sa raman :twisted:
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Aldor scrie:Pai ne reprofilam ... ne apucam de colectionat cartele telefonice de exemplu, sau stiu eu, cutii de chibrite :mrgreen:
Ca de microb nu pot sa scap, tot colectionar o sa raman :twisted:
da.la cartele nu au cum sa spuna ca sunt de patrimoniu.nu au inca 50 ani vechime..
:))
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

nici eu nu ma las de colectionat. asta e clar.
daca vom vrea sa colectionam monede, va trebui sa ni le luam doar de la magazin ca pe pantofi. asta daca vor fi magazine..., sau daca ni le vom permite.
ma simt de parca traim in anii comunismului feroce, prin anii 50-60. diseara poate ne bate securitatea-n geam.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mai ca-mi vine sa cumpar 100 kile de monede nesortate (din alea la citiva euro kilogramul) si sa ma duc cu ele la clasat. Un kil pe zi, timp de citeva luni....
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

banivechi scrie:Mai ca-mi vine sa cumpar 100 kile de monede nesortate (din alea la citiva euro kilogramul) si sa ma duc cu ele la clasat. Un kil pe zi, timp de citeva luni....
:)
psssttt
nu uitati un mic amanunt.fiecre evaluare de moneda SE PLATESTE...
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Sa zicem ca ne-am impaca cu ideea de a nu vinde :shock: , dar nu vom mai avea nici de unde sa cumparam :shock: . Chiar daca nu aveam posibilitati sa merg decat la targurile din Bucuresti, ar fi o dezamagire sa nu se mai poata organiza targuri numismatice doar din pricina unui text de lege aruncat aiurea.

:roll:
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

M-am uitat prin Normele Metodologice din 4 decembrie 2003 privind comertul cu bunuri culturale mobile. Este imposibil pentru cineva care vinde doar monede pe un site sa isi faca asa ceva.

Stau sa ma gandesc in ce masura fi posibila constituirea unei asociatii non-profit care sa aiba ca scop infiintarea si operarea unei astfel de firme (trebuie insa verificat cum face cu veniturile) prin care membrii asociatiei sa poata sa puna in consignatie monedele din colectia lor pe care vor sa le vanda.

E insa super complicat pentru ca potentialii membri nu sunt din toata tara. :?: :roll:

Aceasta asociatie ar putea cred eu organiza si expozitii si targuri, etc.
PRONUMISMATICA
Site Admin

andi_codescu scrie:ma simt de parca traim in anii comunismului feroce, prin anii 50-60. diseara poate ne bate securitatea-n geam.
In timpul comunismului nu era interzis sa colectionezi. In afara de monede de aur puteai sa detii cam orice in colectie. Acum vreo 25-30 de ani a venit ceva decret ca trebuie declarate toate cele care le ai in colectie la comisia locala de patrimoniu pentru a vedea daca sunt eventual piese care s-ar putea clasa in patrimoniu. Colectionarul batran care mi-a povestit asta a mai zis ca si-a facut o lista detaliata cu tot ce are (si a avut chiar foarte multe) si a depus lista acolo unde trebuia. Si cam atat, nu a mai primit un raspuns niciodata, nici n-a fost deranjat de nimeni.
Dar acum trebuie sa aibe mare grija, ca daca nu-i ajunge pensia si se gandeste sa vanda cateva din piesele pe care le mai are, atunci s-ar putea sa-si faca niste necazuri mari, daca intra organele pe fir.
vasil

Mesaj de vasil »

Solutia ar fi ca fiecare sa isi faca propriul site de numismatica, pe care sa isi expuna ofertele fara sa pomeneasca cuvantul vanzare, ci cel mult pe cel de schimb. Toate site-urile sa contina un link pentru forumul de fata (suficient de promovat) unde exista posibilitatea de privat mail, astfel incat afacerea se deruleaza doar intre ofertant si cumparator (treaba lor ce mosmondesc pe mail).

Pana la urma o sa ne intalnim in anumite locuri, in anumite zile si vom schimba intre noi semne secrete de recunoastere ca in timpurile crestinismului timpuriu...

Un cosmar....
banivechi

Mesaj de banivechi »

Bratari sau kosoni? Articolul din Adevarul m-a facut sa-mi pun citeva intrebari:
1) nu cumva statul roman - adica noi cei care stam in fiecare luna ianuarie la coada sa ne platim impozitele - a fost victima unor slujbasi incompetenti care pentru a isi aroga niste merite senzationale acopera o farsa de proportii?
Cum a fost posibil ca o mare reusita politieneasca de demontare a unor retele de arheologi neautorizati si contrabandisti de obiecte de patrimoniu, sa coste totusi in final bugetul statului aproape un milion de dolari? Reusita politieneasca era daca faptasii ar fi fost prinsi ori cind sapau ori cind incheiau tranzactia.
2) daca "bomba" cu kosonii topiti de un bijutier si transformati in bratari o fi adevarata, atunci apare o intrebare si mai nasoala: cit de buna e legea patrimoniului sau cit de bine o apara institutiile statului de e posibil ca niste monede extraordinare sa fie - atentie! - nu oferite statului (care e normal sa aiba drept de preemptiune), nu scoase la vinzare pe piata libera, ci topite si preschimbate in ceva ce pentru a avea valoare trebuie sa treaca pe sub lupa a o gramada de experti si ce stiu eu ce teste stiintifice?
Pai in cazul asta pierderea e dubla: pe de o parte citeva kile de monede pe care nu orice coate-goale si le-ar permite s-au pierdut definitiv - o pierdere ireparabila! - iar pe de alta parte statul a aruncat o gramada de bani pe niste falsuri.
Inrebarea ultima e: nu cumva legea actuala mai mult strica decit drege? Daca nu era nici o problema cu kosonii, oare n-ar fi aparut ei pe piata romaneasca la un pret acceptabil pentru colectionarii de monede antice, intr-un numar destul de mare, statul n-ar fi putut sa cumpere citi ar fi vrut ? Daca ar fi vrut sa cumpere monede care si-au pierdut raritatea...
Dar in cazul asta n-ar fi avut publicul parte de articole de senzatie in ziare si de stiri fulminante la tv, iar cei care s-au ocupat de caz n-ar fi cules laurii unei operatii reusite, chiar daca pacientul a murit...
Scrie răspuns