traficantii

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Dupa cum e formulata legea, o moneda de 100 lei din 1943 cu Mihai poate intra si ea in aceasta categorie cu bunurile culrurale mobile.

Atunci daca ne luam dupa aceasta lege, targurile numismatice sunt toate in afara legalitatii, iar pe okazii sunt si acolo o multime de piese vandute ilegal :shock:
flaviu

Mesaj de flaviu »

Cam asa stau lucrurile,te poti trezi oricind cu cineva acasa sa-ti ridice ,,obiectele de patrimoniu" si asta indiferent daca poti proba sau nu provenienta lor
flaviu

Mesaj de flaviu »

Domnule Dorelb nu stiu cit cunosti despre cazul meu si despre situatia de fapt,in care ma aflu,dar nu am de ce acuzatii grave in afara ca am cumparat ,vimdut si schimbat monede si nu vad ce perioada lunga as putea fii lipsit de libertate ,asa cum afirmi domnia ta,la fel si dvs , daca esti colectionar,poti fi acuzat de aceste lucruri,in afara daca ceeace ai strins pina acum le-ai strins din ,,donatii"
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Daca acele monede fac obiectul unei infractiuni (nu ma pricep la penal deloc, desi lucrez in domeniul juridic) este posibil sa faca obiectul a ridicarii lor ca probe sau a confiscarii speciale. Numai ca toate aceste masuri nu pot fi luate oricand si oricum, si impotriva lor exista mijloace legale.

Dar daca monedele nu fac obiectul vreunei infractiuni, atunci nu pot fi in nici un caz ridicate sau confiscate, pentru ca proprietatea asupra lor este garantata prin lege.

Se pot insa intampla tot felul de abuzuri, pana la momentul la care o instanta sa aplice legea (cu posibile erori, dar oricum mai temeinic decat o fac alte "organe").
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aldor scrie:Dupa cum e formulata legea, o moneda de 100 lei din 1943 cu Mihai poate intra si ea in aceasta categorie cu bunurile culrurale mobile.

Atunci daca ne luam dupa aceasta lege, targurile numismatice sunt toate in afara legalitatii, iar pe okazii sunt si acolo o multime de piese vandute ilegal :shock:
:shock: la o prima interpretare orice saiba poate intra in categoria asta. Si intr-adevar, este socanta prevederea de care vorbim, pentru ca lasa targurile si licitatiile publice in afara legii. Aceasta chestiune mi se pare cu totul inacceptabila si de aceea vreau sa studiez mai bine Legea 182, sa vad care e solutia.

:?: deja ma intreb ce surprize ne va mai rezerva acest act normativ.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Am cautat cu ceva timp in urma, exista pe undeva pe net o baza de date cu piese de patrimoniu care erau cautate de politie, pentru ca erau furate, etc. Nu era nici o moneda intre ele.

Am vazut frecvent prin ziare propozitii de genul 'monede pe care le detinea ilegal'. Ce inseamna asta? Cum poti sa detii atunci legal niste monede vechi? Sau sa inteleg ca toti colectionarii de monede, in special cei care colectioneaza monede antice, sunt niste infractori? Ca asta se poate deduce din tot ce apare in presa.

Atunci hai, sa se interzica clar prin lege sa detii orice moneda mai veche de 50 de ani sa zicem, si gata, atunci macar stii un lucru. E ilegal sa colectionezi bani vechi si ne apucam toti de timbre si carti postale.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

In nici un caz nu este ilegal a avea in proprietate monede (cam asta inseamna "a detine" asa cum apare acest verb prin presa). Din contra, legea garanteaza dreptul de proprietate privata asupra monedelor si a bunurilor culturale mobile.

Sunt insa restrictii in ceea ce priveste circulatia juridica a acestor monede (cu alte cuvinte posibilitatile de a le vinde, cumpara, etc).

Spre exemplu, din ceea ce am vazut, restrictia de la art. 35 priveste vanzarile publice (targuri, licitatii etc) si nu si vanzarile particulare, sau schimburile intre colectionari privati.

Nu poate nimeni sa vina la mine si sa pretinda ca e ilegal sa colectionez, pentru ca va avea de demonstrat care e norma juridica pe care am incalcat-o, si nu e usor de demonstrat asa ceva.

Sigur ca sunt abuzuri si vor mai fi, dar eu sunt incredintat ca cei care savarsesc abuzuri pot sa raspunda. Dar cu ce ne incalzeste pe noi faptul ca pot sa raspunda, daca legea nu e clara si le da posibilitatea sa o interpreteze dupa bunul plac.

O astfel de interpretare dupa bunul plac pare sa fie la originea multor dintre "actiunile" care apar relatate prin ziare si care stau si la baza discutiilor noastre.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Parerea mea e ca membralitatea intr-o asociatie sau societate numismatica, legal constituita, ar trebui sa ne ofere imunitate in cazul unor acuzatii de detinere ilegala.
Daca suntem membri, implicit avem si dreptul de a detine piese numismatice.
Sau gresesc?
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Parerea mea este ca putem avea piese oricum, si nu conditionat de calitatea de membru in vreo asociatie. O astfel de conditionare nu exista in lege. Deci subliniez, nu cred ca poate cineva sa vina si sa imi spuna valabil si legal ca el considera ilegal sa colectionez. E tara asta supusa unui sistem legal cam haotic, dar nu e chiar un loc lipsit de garantii ale drepturilor constitutionale. Nu vreau sa cred ca pot fi impiedicat sa colectionez de unele "organe" care aplica legea asa cum le taie capul.

Numai ca ar fi bine sa fim membri ai vreunei astfel de asociatii, pentru ca am putea face schimburile intre noi (ne-am cunoaste), cu sanse mai mari de a fi considerate vanzari/schimburi particulare si nu vanzari publice.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Bine, dar vanzarea unei monede pe okazii.ro nu este tot o 'vanzarile particulara'? Sau daca iti iei masa la un targ si iti expui spre vanzare dublurile din colectie sau piesele de care nu mai ai nevoie, nu tot o vanzare particula este?
Cred ca nici aspectul asta nu e prea clar in lege.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Aldor scrie:Am cautat cu ceva timp in urma, exista pe undeva pe net o baza de date cu piese de patrimoniu care erau cautate de politie, pentru ca erau furate, etc. Nu era nici o moneda intre ele.

Am vazut frecvent prin ziare propozitii de genul 'monede pe care le detinea ilegal'. Ce inseamna asta? Cum poti sa detii atunci legal niste monede vechi? Sau sa inteleg ca toti colectionarii de monede, in special cei care colectioneaza monede antice, sunt niste infractori? Ca asta se poate deduce din tot ce apare in presa.

Atunci hai, sa se interzica clar prin lege sa detii orice moneda mai veche de 50 de ani sa zicem, si gata, atunci macar stii un lucru. E ilegal sa colectionezi bani vechi si ne apucam toti de timbre si carti postale.
aldor,adauga la lista si timbrele mai vechi de 50 ani.si chiar si cartile postale.si de ce nu,si hainele bunicii (cel putin asa cum se interpreteaza legea de unele organe..)
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aldor scrie:Bine, dar vanzarea unei monede pe okazii.ro nu este tot o 'vanzarile particulara'? Sau daca iti iei masa la un targ si iti expui spre vanzare dublurile din colectie sau piesele de care nu mai ai nevoie, nu tot o vanzare particula este?
O sa ma fac avocatul diavolului ca mai bine suntem in garda decat sa avem surprize mai mult decat neplacute.

Daca vanzarea este "vanzare publica" este supusa restrictiilor din art. 35. Or este in opinia mea vanzare publica aceea pe okazii, sau cea de la targ, pentru ca oferta vanzatorului se adreseaza publicului si nu unei persoane particulare. O astfel de vanzare este in viziunea legii "comert cu bunuri culturale" si trebuie efectuata doar de agenti economici autorizati in acest sens.

Solutia legiuitorului este in mod clar excesiva, dar da suficiente argumente impotriva noastra, din pacate.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

andi_codescu scrie:
Aldor scrie:Bine, dar vanzarea unei monede pe okazii.ro nu este tot o 'vanzarile particulara'? Sau daca iti iei masa la un targ si iti expui spre vanzare dublurile din colectie sau piesele de care nu mai ai nevoie, nu tot o vanzare particula este?
O sa ma fac avocatul diavolului ca mai bine suntem in garda decat sa avem surprize mai mult decat neplacute.

Daca vanzarea este "vanzare publica" este supusa restrictiilor din art. 35. Or este in opinia mea vanzare publica aceea pe okazii, sau cea de la targ, pentru ca oferta vanzatorului se adreseaza publicului si nu unei persoane particulare. O astfel de vanzare este in viziunea legii "comert cu bunuri culturale" si trebuie efectuata doar de agenti economici autorizati in acest sens.

Solutia legiuitorului este in mod clar excesiva, dar da suficiente argumente impotriva noastra, din pacate.
ai perfecta dreptate...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Desigur legea e lege si trebuie respectata chiar daca e o lege tampita. Stau si ma gandesc atunci daca toti o sa respecte aceasta lege, atunci de unde o sa ne mai cumparam monede pentru colectie?
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

de la magazinele de specialitate..
:))
Scrie răspuns