Bibilie Garda de Fier

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Timis

Mesaj de Timis »

Dintotdeauna,, bunii comercianti "au stiut sa profite de interesul si nepriceperea amatorilor de lucruri tari.
Miaduc aminte ca prin anii 1993-95 ,venea periodic un comerciant din Bucuresti la clubul de numiscmatica de la Timisoara (Bastion)care pe langa piese vechi deosebite ,,scotea" si cate o piesa simpatica si de interes; scrisori ale Veronicai Miclea ,autografe ale lui Ion Creanga etc. .....
Acest personaj avea si carti de rugaciune si Noul Testament semnate cu C.Zelea Codreanu si Patriarhul M. Cristea :roll: ..
Vazand ca piesele trec la sute de DM ,a aparut cu pahare de botez din argint semnate Codreanu Zelea :lol:
colector

Mesaj de colector »

Ricky-bm scrie:Nu sunt expert in biblii sau carti, insa sincer, ma amuz cand citesc ceea ce scriu unii;
dupa mine cel mai la obiect a fost D-l Bofana , care a scris foarte concis parerea lui, si eu i-o sustin: ce legatura are anul 1914 cu Corneliu Zelea Codreanu si semnul legionar, care a fost dupa cunostintele mele dupa anii 1940. :roll: :?:
...pai legatura ar putea fi urmatoarea: biblia a fo' tiparita in 1914 care a fost folosita (ca si material de indoctrinare) "de catre corneliu zelea - al mai de seama reprezentant al legionarilor... :D
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Ricky-bm scrie:Nu sunt expert in biblii sau carti, insa sincer, ma amuz cand citesc ceea ce scriu unii;
dupa mine cel mai la obiect a fost D-l Bofana , care a scris foarte concis parerea lui, si eu i-o sustin: ce legatura are anul 1914 cu Corneliu Zelea Codreanu si semnul legionar, care a fost dupa cunostintele mele dupa anii 1940. :roll: :?:
Daca e sa ne amuzam atunci...... si eu va pot spune ca Miscarea Legionara a fost infintata pe 24 iunie 1927
de Corneliu Zelea Codreanu si nu dupa 1940 cum ati zis dvs. http://ro.wikipedia.org/wiki/Garda_de_Fier
Nici eu nu am zis ca sunt expert in carti/biblii.. eu cred ca cartea este din acel an asa cum si este scris pe ia.
Nu cred ca se poate tipari o carte pe o hartie atat de imbatranita (asta e parerea mea) asa cum se vede pe cartea colegului decebalvalvoi.
Dubioasa imi este coperta.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

Anul este plauzibil (CZC ar fi putut sa aiba Noul Testament in editie mai veche) dar confesiunea nu se potriveste deloc... Poate in curand o sa apara si un Coran cu semnatura Capitanului :)
ronin

Mesaj de ronin »

jones2m scrie:Astea din pacate nici nu merita comentata prea tare.

e biblie penticostala care se presupune a fi apartinut unui lider nationalist ortodox.

ce urmeaza o biblie in caractere chirilice care a fost a papei Ioan Paul al II-LEA.
Am si eu o intrebare off-topic. Cum va dati seama ca e penticostala?
Bofana

Mesaj de Bofana »

ronin scrie:
jones2m scrie:Astea din pacate nici nu merita comentata prea tare.

e biblie penticostala care se presupune a fi apartinut unui lider nationalist ortodox.

ce urmeaza o biblie in caractere chirilice care a fost a papei Ioan Paul al II-LEA.
Am si eu o intrebare off-topic. Cum va dati seama ca e penticostala?
Dupa informatia de pe prima pagina, respectiv cine s-a ocupat de editare... nu scrie pe nicaieri nimic despre Biserica Ortodoxa Romana si Patriarhul ei de atunci.
Unleash the PIG within yourself and you will be more human this WAY!
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

decebalvalvoi scrie:Multumesc tuturor pentru raspunsuri, din pacate este greu de spus cu certitudine daca este o piesa originala sau nu.

Biblia este cu siguranta originala si dateaza din 1914. Coperta pare a fi originala si nu pare a fi adaugata recent. Ceea ce ma intriga este semnatura; am analizat-o cu atentie si am comparat-o cu mai multe semnaturi ale lui Corneliu Zelea Codreanu si am ajuns la concluzia ca este semnatura lui… Am sa ma interesez cum si unde se poate face o expertiza grafoscopica pentru autentificarea ei deoarece pentru mine ar fi importanta si apartenenta documentului, nu numai vechimea lui.

Intre timp m-am mai documentat si am gasit doua piese oarecum similare, ceea ce ma face sa cred ca si aceasta piesa este una originala. Linkurile sunt urmatoarele:
http://www.napocanews.ro/2010/02/inedit ... reanu.html
http://www.ordersandmedals.ro/organizat ... ce/romania

Cum sa fie coperta originala, din 1914, daca poarta zvastica si grilaj legionar, motive mai degraba de perioada WWII. In plus, in primele imagini se observa ca paginile au fost tunse pe margini, procedeu specific legatoriilor, iar marginea paginii din stanga nu merge foarte paralel cu cea a copertei. In plus, semnatura pare a fi destul de prost imitata. Cerneala albastra (in perioada anilor 20 predomina cea de culoare neagra sau maro) apare fuzionata, si cu scris tremurat. Un rezultat similar se obtine si daca incercati acum sa scrieti cu un stilou pe acea hartie veche. In perioada contemporana cartii scrisul ar fi fost fin si expresiv, deoarece hartia era noua, posibil mai lucioasa si mai putin permeabila. Am si eu biblie de la strabunicii mei ,din 1913,care s-au semnat pe ea cu cerneala albastra(probabil in perioada post WWII), iar azi nu se mai vede aproape deloc scrisul. Abia daca mai schitez ceva tinand hartia in fata becului.
jones2m

Mesaj de jones2m »

am avut un interes pentru istoria culturilor neoprotestante

majoritatea erau cunoscute inainte de razboi ca societati de studierea bibliei sau studenti in BIBLIE.
Au provenit marea majoritate din America sau din spatiul anglo-saxon de aici unele ciudatenii in felul ortografiei (unele editii erau tiparite in strainatate unde nu existau corectori romani).

am avut 2 editii cam din aceeasi perioada.

oricum o BIBLIE ORTODOXA ROMANA - sunt clar tiparite cu binecuvantarea Patriarhului din perioada respectiva. Ortodoxia are o ierarhie stricta si fara o astfel de incuvintare (binecuvantare nu se poate). Editia din perioada respectiva trebuia sa fie biblia luI GALA GALACTION SI VASILE RADU - binecuvantarea lui Miron Cristea 1936.

coperta e extrem de dubioasa, adica cine cunoaste cat de cat istoria legiuni Arhanghelului Mihail cunoaste si faptul ca apropierea de Germania NAZISTA a fost pe vremea lui Horea Sima nu a lui Zelea Codreanu care era inspirat de ITALIA FASCISTA nu de GERMANIA NAZISTA.
Oricum nu e plauzibil ca Codreanu care era un intelectual mistic sa foloseasca simboluri pagane cu e simbolul nazist pe o BIBLIE. Adica asta e prea putin plauzibil.

Biblia asta e cam cum aveam noi caietele de matematica in liceu cand din plictiseala se apucam sa mazgalim pe coperta tot felul de bazaconii de genul METALLICA sau IRON Maiden.
decebalvalvoi
*
*

Mesaj de decebalvalvoi »

Mentiunea mea referitoare la coperta era ca pare a fi originala perioadei de activitate a miscarii legionare, nu am fost eu explicit :) Cel mai probabil a fost adaugata in perioada 1930-1940 de catre detinatorul acelei carti care dateaza din 1914...
Cat despre alaturarea celor doua simboluri pe coperta unei biblii, nu mi s-a parut de mirare atata timp cat Corneliu Codreanu a alaturat crucea si svastica pe coroana de cununie.
Din pacate semnatura va ramane pentru mine un mister deoarece expertiza grafoscopica este foarte scumpa, 800-900 lei.
croissantro

Mesaj de croissantro »

Biblia e clar, tiparita in 1914. Insa coperta este cu siguranta executata la comanda undeva in anii 40`, posibil inainte de incarcerarea lui Codreanu. Este posibil ca din lipsa de fonduri, pe fondul cresterii simpatiei pentru aceasta miscare in acei ani si din cauza lipsei de "material de propaganda", cei de la "logistica" sa fi apelat la Biblii penticostale pe care le-au upgradat cu coperta personalizata. Sa nu uitam ca personalizarea copertilor era la moda si ceva frecvent la vremea respectiva. Oricum, in 1914 nici vorba de zvastica ca si prezenta, in acea perioada Hitler se juca de'a caporalul prin transeele primului razboi mondial si visa sa intre la academia de arte. La fel si simbolul legionar, in 1914 inca nu se infiintase "miscarea". Concluzie personala, biblie printata in 1914, upgradata cu coperta personalizata de catre legionari si posibil semnata de "Capitan" cu ocazia daruirii unei persoane.
Scrie răspuns