Cutii comandorii Ferdinand de dimensiuni diferite

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

marcus aurelius

Cutii comandorii Ferdinand de dimensiuni diferite

Mesaj de marcus aurelius »

Cele doua cutii de comandorii din perioada Regelui Ferdinand, sunt produse de acelasi manufacturier francez Lemaitre. Ceea ce este interesant e ca dimensiunea lor difera si faptul ca Stelele si Coroanele, nu se "potrivesc", dealtfel nici "decupajul nu aduce cu nici una din cele enuntate. Realizez ca un model Resch nu se potriveste cu locul pentru una Lemaitre, totusi...
Fişiere ataşate
comandorii1a.jpg
comandorii1a.jpg (178.55 KiB) Vizualizat de 9757 ori
comandorii2a.jpg
comandorii2a.jpg (112.73 KiB) Vizualizat de 9758 ori
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
gaginiuc

Mesaj de gaginiuc »

Parerea mea este ca aceste cutii nu sunt de comandorii. Decupeul din interior nu ne spune decat ca, sunt pentru decoratii tip funda, si aici este o alta discutie. Mai lamuritor este dimensiunea locasului pentru piesa metalica care cert nu primeste o piesa de dimensiune comandorie. Deasemenea poate ca ar trebui sa avem in vedere si lipsa inscriptiei de pe cutie. De regula, pe cutiile de comandorii avem inscriptie cu privire la piesa.
iason

Mesaj de iason »

Lipsa inscriptiei nu spune nimic,si nici nu este o regula sa existe inscriptia pe cutie, ca sa fie identificata o comandorie ( sau o alta clasa).Se intalnesc des,in special in perioada mai veche,Carol I si Ferdinand,si de obicei de manufactura straina.
gaginiuc

Mesaj de gaginiuc »

Domnule Iason, eu am spus cu totul altceva decat ati inteles dv. Poate totusi
postati o imagine de cutie comandorie S.R. sau C.R. fara inscriptie.
Cristian Ciuplea

Etui

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Exista etui-uri pentru cruci de comandori fara inscriptia COMANDOR, nu numai la piese din perioada Carol I sau Ferdinand I, ba chiar si la Carol II .
De exemplu Comandor pe timp de pace, piesa fiind prod. german .
Pe capacul exterior numai CC auriu in cerc cu coroana.
Pe capacul interior " Decomed ".

Probabil ca , in cazul celor doua cutii prezentate de dl. M.Aurelius, producatorul
n-a fost Lemaitre.
Firma L. a facut ordinul, dar a comandat cutiile la firme diferite.
Exista cutii de Kretly , pentru cruci de cavaler sau ofiter, de dimensiuni diferite.

Cea mai mare este aproape cat un etui de comandor la SR sau CR, modelul doi.
Curiosity Killed The Cat !
marcus aurelius

Cea mare, e mai mare decat o cutie de "comandorie". Am pus quote pentru ca si aceasta e tot de comandorie, insa nu sunt in clar de ce fel.
iason

Mesaj de iason »

gaginiuc scrie:Domnule Iason, eu am spus cu totul altceva decat ati inteles dv. Poate totusi
postati o imagine de cutie comandorie S.R. sau C.R. fara inscriptie.
Din pacate cateodata inteleg mai greu..
Fişiere ataşate
007.JPG
007.JPG (284.21 KiB) Vizualizat de 9316 ori
005.JPG
005.JPG (394.7 KiB) Vizualizat de 9316 ori
Cine nu cunoaste si nu stie ca nu cunoaste este un idiot.Lasa-l!
Cine nu cunoaste si stie ca nu cunoaste,vrea sa invete.Invata-l!
Cine cunoaste si stie ca cunoaste este un intelept.Urmeaza-l!
marcus aurelius

gaginiuc scrie:Parerea mea este ca aceste cutii nu sunt de comandorii. Decupeul din interior nu ne spune decat ca, sunt pentru decoratii tip funda, si aici este o alta discutie. Mai lamuritor este dimensiunea locasului pentru piesa metalica care cert nu primeste o piesa de dimensiune comandorie. Deasemenea poate ca ar trebui sa avem in vedere si lipsa inscriptiei de pe cutie. De regula, pe cutiile de comandorii avem inscriptie cu privire la piesa.
De regula, nu e regula, d-le gaginiuc. Pe cel putin jumatate din cutiile de comandorii, pe care le-am vazut sau le am, nu este mentionat tipul piesei, apare doar cifrul regal. La piesele tarzii, intradevar, apare si mentiunea.
gaginiuc

Mesaj de gaginiuc »

Multumesc domnule Iason pt. imagini. Nu v-am rugat sa postati acestea pt. ca nu ar exista ci pt. a lamuri mai bine problema ivita, care pe mine ma intereseaza si in mod sigur si pe altii. Daca se apreciaz ca eu am gresit cu ceva, imi cer scuze. Nu credeam ca expresia de regula folosita de mine in acel context poate fi interpretata ca absolut regula. Si eu am cateva comandorii la SR si la CR, chiar fara inscripii, doar cu cifrul regal, dar nu aceasta este problema. Detin mai multe cutii pt. decoratii regaliste, cu locasurile pt. piesa metalica de dimensiuni corespunzatoare cavaler - ofiter, deci inferioare comandoriilor, cu locasul pt. panglica tip funda sau pt. cea specifica clasei comandor. Interpretarea mea, probabil nu cea mai buna, este ca sunt pt. decoratii acordate femeilor si diplomatilor. Sigur ca,atunci cand privim o cutie regalista, lucrata ingijit, cu locasul pt. panglica din cel in discutie, fara inscriptie pe cutie, gandul merge la comandorie dar cum se explica ca nu incape decat piesa pt. cavaler respectiv ofiter.
Am sa ma opresc la doua categorii de cutii din cele ce le am si care pun aceiasi probleme, momentan nu le pot posta, fac o scurta descriere:
- modelul primei imagini, exterior identic. Interior cu locas plusat,culoare bej, mobil, deci culiseaza, potrivit pt. SR tip I pace dimensine pt. cavaler respectiv ofiter iar spatiul pt. panglica tipul celui in discutie.
- alt model: dimensiune exterioara 11/5 cm, cu cate un cm mai mica decat primul model. Culoarea rosu mai deschis decat prima, cifrul regal CC cu coroana, fara I . Interior plusat, albastru, pt. CR fara spade la cruce in dimensiuni de cavaler respectiv ofiter, spatiu pt. panglica din cel in discutie.
Multumesc pt. intelegere si pt. raspusurile care le voi primi.
Intrebarea concreta este: Pentru ce clase sunt aceste cutii?
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

Presupun ca va referiti la cutii de genul acesta:

Imagine
Imagine

Am mai vazut decoratii, cavaler sau ofiter, avand panglica triunghiulara, model austriac, in astfel de cutii.
Cristian Ciuplea

Etui cu locas de panglica

Mesaj de Cristian Ciuplea »

D-le Gaginiuc,

daca nu-i loc decat pt. o cruce de cavaler sau ofiter, atunci pentru una din aceste clase trebuie sa fie cutia.

Probabil ca una din cutiile din colectia dvs. este verde inchis cu CC I, pentru Steaua Romaniei, cavaler sau ofiter..

Exista si la medalii cu panglica aceasta situatie.
Un astfel de etui, la med. Serviciu Credinciosu, model 1 si cl. I, l-am postat candva.
Inletul catifelat este cam 3/4 din interiorul cutiei, restul este acel loc pentru panglica medaliei, care se pastra pe orizontala, ca la etui-urile clasice pt. comandori.
Curiosity Killed The Cat !
gaginiuc

Mesaj de gaginiuc »

Da. Si la astfel de cutie ma refer.Dupa cum am aratat am mai multe.Nedumerirea apare de la dimensiunea locasului pt. piesa care este specifica clasei de cavaler - ofiter, si acea forma a decupeului pt. panglica, sa-i zicem orizontala specifica comandoriei.
Vedeti, piesa dv. este ofiter CR, cu panglica firesc pe verticala iar locasul este secific panglicii orizontale. Sigur cutia este a acestei decoratii?
Multumesc.
gaginiuc

Mesaj de gaginiuc »

Domnule Ciuplea multumesc pt. interventie, explicatia dv. este logica, alta interpretare nici ca pot da, pana nu am alte argumente. Ma refer la clasa decoratiei.
Dar sa nu uitam de unde a aparut discutia: Au fost postate doua cutii, se apreciaza ca sunt comandorii SR si CR, nu se dau dimensiunile locasului pt. piesa metalica, se precizeaza ca nu se potrivesc piesele, inteleg nici ca forma nici ca dimensiune. Pe cutie nu avem inscriptie referitoare la clasa comandorie.
Rog sa nu mai fiu inteles gresit in ultima propozitie.
In situatia aratata, nu am contrazis ca ar fi pt. comandorie, mi-am dat o parere insa pentru mine apare intrebarea de unde rezulta ca este de comandorie? Nu pentru a intra in polemica ci pentru a ma lamuri asa cum am mai aratat. Cutia mea la care faceti referire, arata in exterior exact ca prima postata de domnul Ianson, cu explicatiile ce au urmat.
Va multumesc!
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

gaginiuc scrie: Sigur cutia este a acestei decoratii?
Multumesc.
Se poate ca decoratia sa nu fi fost de la inceput in aceasta cutie, dar cutia sigur este pentru cavale sau ofiter. Si in unele cazuri, dupa cum spunea si Domnul Ciuplea, panglica se punea separat de decoratie, in pozitie orizontala, in locasul acela.
gaginiuc

Mesaj de gaginiuc »

Domnule Boonicootza,
Ma bucur ca ati intervenit cu intentia de a face lumina. Nu-mi plac discutiile contradictorii sau in care se abandoneaza fondul pentr aspecte de forma.
Faceti afirmatia ca,acea cutie pe care ati postat-o este sigur pentru clasa de cavaler sau ofiter. Din nou, afirm ca nu va contrazic.
Imi permit totusi urmatorul aspect: Sa lecturam la pagina 28 din lucrarea domnului E. Calianu, referitor la CR comandorie pt. doamne. Vom vedea ca, modul cum este descrisa piesa, in special dimensiunea crucii doar de 38mm.
s-ar cam potrivi la o astfel de cutie ?!
In speranta ca nu voi fi inteles gresit, ma adresez cu intrebarea si celorlanti colegi de forum.
Multumesc.
Scrie răspuns