catalogare / evaluare monede antice

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
ioane4u
**
**

catalogare / evaluare monede antice

Mesaj de ioane4u »

Buna .

Astazi lansez o noua tema . Sunt in posesia a 4 monde ( vezi cele 2 poze atasate ) . Cele doua din randul de jos le-am gasit mai usor . Stanga jos : antoninian PHILIPUS I 244-249 A.D. Dreapta jos : follis LICINIUS I 317-320 A.D. La acestea neclara imi este inca cotatia Mai ales la prima , varianta cu cerb - mai rara !) . Am dat peste multe rezultate dar diferite . Interesante mi se par si cele din randul de sus . Cea din stanga sus este din pacate incompleta . Cea din dreapta sus are patina originala ( verzuie ) . Am curatat-o f usor doar cat sa pot observa mai bine detaliile . Avers : cap spre dreapta . Revers : calaret pe cal spre dreapta si inscriptia IC respectiv NA in stanga si in dreapta capului . Am unele idei legate de aceasta piesa dar deocamdata prefer sa astept opiniile dvs .

Cu stima . IOANE .
Fişiere ataşate
monede%20romane_1.JPG
monede%20romane_1.JPG (80.06 KiB) Vizualizat de 14041 ori
monede%20romane_2.JPG
monede%20romane_2.JPG (76.76 KiB) Vizualizat de 14041 ori
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Buna ziua,

Moneda din stanga sus este un sestert emis de Valerian I la Roma intre 254-256 AD.
IMP C P LIC VALERIANVS P F AVG
VICTORIA AVGG
Referinte: RIC 180, Cohen 226
Stare: F
Este o piesa interesanta.

Moneda din stanga jos este un antoninian, emis de imparatul Philip I la Roma in anul 248 AD, an in care se serbează cu mare fast 1000 de ani de la infiintarea Romei.
IMP PHILIPPVS AVG
SAECVLARES AVGG
Cerbul este antilopa, nu este o piesa rara.
Referinte: RIC 21, RSC 189.
Stare: VF

Monedele din partea dreapta din cauza luminozitatii monitorului de la birou nu le vad prea bine.
Diseara cand o sa ajung acasa o sa ma uit putin peste ele, asta in cazul in care pana atunci nu va ajuta un alt coleg.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
ioane4u
**
**

http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/viewtopic.php?t=7

Mesaj de ioane4u »

Multumesc pt interes . Informatiile dvs mi-au fost utile pt ca partial intrasem pe o pista gresita ( mai ales la antoninian ) . M-ar interesa parerea dvs mai ales asupra piesei cu patina verde .

Astept cu nerabdare completarile .

Cu stima . Ioane .
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Subiectul este la "Identificare...". Il regasiti acolo.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Moneda cu patina verde la prima vedere as fi tentat sa cred ca este un bronz emis de regele Philip al II-lea, tatal lui Alexandru Macedon, DAR sunt cateva detalii pe care nu le pot distinge: nu-mi dau seama daca pe avers este reprezentat zeul Apollo; inscriptia de deasupra calului imi este neclara(eu vad: CI NΔ); conform legendei, pe cal ar trebui sa fie tanarul Alexandru pe cand pe moneda d-voastra apare pe cal un om matur, masiv, care parca are si o manta atasata de spate; sub cal nu-mi dau seama ce simbol este.
Sunt curios ce parere au si ceilalti colegi de forum.

Moneda din dreapta jos este un follis de Licinius I, emis la Nicomedia(SMN) intre 317-320 AD.
IMP LICINIVS AVG
IOVI CONSERVATORI AVGG
Referinte: RIC VII 24
Un follis foarte frumos.
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Buna seara
Nu am gasit o moneda similara, cel putin nu in locurile in care am cautat-o, insa acea piesa trebuie sa fie o pseudo-autonoma din Isinda, in Pisidia, Asia Mica, dupa cum arata fragmentul de legenda si reprezentarile. In privinta reversului, inteleg ca o varianta ar fi zeul frigian Sabazios, infatisat calare, si de cultul caruia este legat si sarpele.

http://www.asiaminorcoins.com/gallery/d ... play_media
http://www.acsearch.info/ext-record.html?id=69780
ioane4u
**
**

Mesaj de ioane4u »

Multumesc d-lor Radu si Dimo pt raspunsuri .

Referitor la 3 monede ( sestert , antoninian si follis ) cred ca problema este clara , identificarile dvs. coincid cu ce am gasit eu .

Ramane " enigma " celei de a 4 -a monezi , cea din dreapta sus . Singurul indiciu pe care l-am gasit pana acum ar fi acel cap de pe avers care potrivit unor surse ar fi reprezentarea lui Heracles . Daca informatiile mele sunt corecte monezi cu chipul acestuia au fost intalnite in zona Callatis ( Mangalia ) si Varna . D-lor , ce parere aveti de aceasta pista ?

Cu stima .
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Avand in vedere parerea d-lui Dimo, inscripria de pe reversul monedei: CI-N-Δ si reprezentarea lui Zeus de pe avers si eu sunt convins ca moneda este un bronz pseudo-autonom care provine din regiunea PISIDIA, fiind emisa in orasul Isinda(sudul Turciei, la vest de Antalya).
Cautand pe net am gasit o moneda asemanatoare. Am uitat linkul dar imaginea am salvat-o, asa ca imi permit sa o atasez.
Fişiere ataşate
0090.jpg
0090.jpg (115.44 KiB) Vizualizat de 13680 ori
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Sigur, nu mai e o enigma. :) Am gresit si eu, nu m-am exprimat tocmai limpede. Tipul de baza (Zeus / calaret) si provenienta sunt fara indoiala cele mentionate. Daca nu gasisem "moneda similara", era vorba doar de mica diferenta legata de plasarea inscriptiei, ceea ce nu o face un alt tip, ci doar varianta, cel mult. In general, imaginile reprezentate mai pot pacali, insa legenda ramane indiciul de baza.
ioane4u
**
**

Mesaj de ioane4u »

D-lor Dimo si Radu

Ajutorul dvs. a fost nepretuit . Nefiind familiarizat cu monedele antice ( colectionez in principal Romania si Austro-Ungaria ) as fi orbecait mult si bine ca sa aflu un raspuns corect :D . Intra-adevar , din graba am gresit la redactare : inscriptia este CI-NA . Imaginea gasita de d-l Radu este edificatoare , singura deosebire ( minora cred eu ) este ca aceasta inscriptie apare in partea de sus a calaretului , in stanga CI , in dreapta NA . In rest nu cred sa fie vreo indoiala legat de identificare .

Va mulumesc inca o data , sper ca subiectul sa nu fi fost prea " plictisitor " :D

Cu stima . Ioane .
ioane4u
**
**

Mesaj de ioane4u »

P.S.

D-l Radu , v-as ramane recunoscator daca mi-ati trimite si linkul imaginii . Oricat l-am cautat nu l-am gasit .

Multumesc .
radu_28

Mesaj de radu_28 »

:) Diseara o sa caut linkul, din pacate am salvat doar poza. Cred ca am luat poza de pe un site de licitatii.

Edit:
Acesta este linkul unde am gasit moneda:

http://www.ma-shops.com/bussopeus/item. ... 60&lang=en
ioane4u
**
**

Mesaj de ioane4u »

Multumesc tuturor !
Scrie răspuns