Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
banivechi

Mesaj de banivechi »

Ce mi se pare mie suspect acum, este: de ce aceasta "furie" impotriva acestor monede INAINTE de a se termina licitatiile?
La cit de rar vedem monede CERTIFICATE extrem de sus eu suspectez ca unii nu vor sa existe prea multe laude INAINTE de terminarea licitatiei, pentru a nu stirni interesul si a altor amatori care ar putea urca licitatiile prea sus.
Numai din mailurile primite astazi prevad o lupta strinsa cel putin pe doua monede :-)
Fiindca - nu-i asa? - NGC e in ochii imensei majoritati garantia unei certificari corecte, iar daca speriem "concurenta" avem sanse la un chilipir!
pmg
**
**

Mesaj de pmg »

banivechi scrie:Ce mi se pare mie suspect acum, este: de ce aceasta "furie" impotriva acestor monede INAINTE de a se termina licitatiile?
La cit de rar vedem monede CERTIFICATE extrem de sus eu suspectez ca unii nu vor sa existe prea multe laude INAINTE de terminarea licitatiei, pentru a nu stirni interesul si a altor amatori care ar putea urca licitatiile prea sus.
Numai din mailurile primite astazi prevad o lupta strinsa cel putin pe doua monede :-)
Sunteti tare amuzant. Eu vorbeam strict de gradarea celorlalte 3 piese, si acuma schimbati subiectul. Incercati acuma sa ne explicati acum celorlalti, care considerati ca nu ne pricepem, ca nu avem experienta cu matrite uzate etc etc de ce sunt gradate asa umflat celelalte 3 piese.
Hora KN, cu o multime de zgarieturi fine, e MS63, 10 lei 1930 Paris, cu fata lui Carol plina de urme si contacte e MS64, iar 2-ul din 2 lei 1924, MS64, numai bun nu e, ca sa dau numai cate un exemplu la fiecare piesa.
Hunter`

Mesaj de Hunter` »

banivechi scrie:
capa scrie: Cum v-ati dat seama ca este aceeasi moneda?
Dv. vi se pare cumva ca ar fi vorba de alta moneda?
Iar in ceea ce priveste valoarea ridicata datorita faptului ca aceasta moneda e singura gradata atit de inalt, ar trebui sa fie evident: fiindca asa cum si D-l Hunter si-a manifestat frustrarea ca dumnealui are piese poate mai frumoase in colectie dar nu atit de bine cotate, aceasta piesa devine un "must have" pentru multi. De fapt gresesc: nu moneda in sine devine un "must have" ci capsula cu MS65 pe ea.
Intelegeti? Toti caii sint pur singe si perfecti la Derby, dar doar unul singur ia trofeul!
Domnule banivechi, cred ca toti cei care au postat mesaje in acest topic manifestandu-si nemultumirea, dezamagirea (nu as folosi cuvantul "frustrare" cum ati facut-o dumneavoastra in ceea ce ma priveste) sunt pasionati de monede si nu de plastice. Multi scot piesele din acele slaburi fiindca efectiv nu-i intereseaza ce cred companiile care se ocupa cu gradarea, poate de aceea sunt si atat de putine piese romanesti incapsulate de NGC/PCGS etc. si nicidecum pentru ca aceste piese nu ar exista in starile respective. In orice caz, piesa de pe Romaniancoins, dupa cum am spus "mi-a apartinut", nu imi mai apartine in acest moment. Cat despre comparatia dumneavoastra referitoare la cursele de cai, nu cred ca orgoliile sau rivalitatile sunt in general motivul pentru care colegii nostri de forum doresc sa aiba piese intr-o stare cat mai buna.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

banivechi scrie: Asa cum oricine poate trimite monede pentru a-i fi evaluate, logic ar fi si ca oricine sa poata trimite la reevaluare monedele ce par ssupraevaluate. Reevaluarea se face gratuit, insa moneda trebuie sa ajunga la ei pe cheltuiala Dv.
Sunt si eu membru dar nu platitor , ca sa poti trimite monede trebuie sa fii membru platitor :
" You may submit coins if you are a paid, active member of NGC Collectors Society. "
Nu stiu cat de convenabil e pentru ca s-ar ajunge la niste cifre destul de mari intre trimis taxa de inscriere si din cate inteleg eu ei inapoi trimit doar cu asigurare ceea ce cred ca implica si plata taxelor vamale fiind declarata o anumita suma pe plic ... prefer sa le tin asa sau sa le vand .
banivechi

Mesaj de banivechi »

pmg scrie: Sunteti tare amuzant. Eu vorbeam strict de gradarea celorlalte 3 piese, si acuma schimbati subiectul. Incercati acuma sa ne explicati acum celorlalti, care considerati ca nu ne pricepem, ca nu avem experienta cu matrite uzate etc etc de ce sunt gradate asa umflat celelalte 3 piese.
Hora KN, cu o multime de zgarieturi fine, e MS63, 10 lei 1930 Paris, cu fata lui Carol plina de urme si contacte e MS64, iar 2-ul din 2 lei 1924, MS64, numai bun nu e, ca sa dau numai cate un exemplu la fiecare piesa.
De fapt, asa-i ca nu sint amuzant? Si de fapt unii din cei ce vor sa para "nepriceputi" de fapt se pricep chiar foarte bine, insa isi tin priceperea pentru ei?
@Hunter: scuze, dar comparatia cu cursele de cai o mentin: am vazut destule "lovituri de cravasa" date intre colectionari pentru a obtine anumite piese, incit sa nu fiu de acord cu imaginea idilica a colectionarilor prieteni, lipsiti de orgolii sau invidie.
Cit despre cuvintul "frustrare" mi s-a parut ca ilustreaza destul de bine declaratia Dv. cum ca va vine sa spargeti slab-urile vazind pe ebay o piesa inferioara gradata mai bine decit ale Dv. Am gresit? Imi cer scuze!
Imi mentin in continuare si propunerea ca acest topic sa fie inchis, din motive zic eu, evidente.
Hunter`

Mesaj de Hunter` »

@Hunter: scuze, dar comparatia cu cursele de cai o mentin: am vazut destule "lovituri de cravasa" date intre colectionari pentru a obtine anumite piese, incit sa nu fiu de acord cu imaginea idilica a colectionarilor prieteni, lipsiti de orgolii sau invidie.
Am inteles ce spuneti, eu m-am referit la colegii de forum capa, mateiciuc, ovidiu care in ultimele zile au postat mesaje legate de aceasta piesa, nu zugraveam un peisaj idilic al comunitatii colectionarilor in general, stiu foarte bine cum merg lucrurile.

Ce mi se pare mie suspect acum, este: de ce aceasta "furie" impotriva acestor monede INAINTE de a se termina licitatiile?
Au fost piese de mii si zeci de mii de euro la vanzare pe internet si nu cred ca a deschis nimeni un topic aici pentru a critica o piesa pentru a o lua mai ieftin. Probabil ca o sa apara si laudele dupa terminarea licitatiei, criticile cu siguranta o sa ramana.
Cit despre cuvintul "frustrare" mi s-a parut ca ilustreaza destul de bine declaratia Dv. cum ca va vine sa spargeti slab-urile vazind pe ebay o piesa inferioara gradata mai bine decit ale Dv. Am gresit? Imi cer scuze!
Nu este nicio problema, doar ca v-am spus, piesa respectiva nu imi mai apartine asa ca nu imi vine sa sparg nimic :) , ma refeream la modul general.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Hunter` scrie:
Au fost piese de mii si zeci de mii de euro la vanzare pe internet si nu cred ca a deschis nimeni un topic aici pentru a critica o piesa pentru a o lua mai ieftin. Probabil ca o sa apara si laudele dupa terminarea licitatiei, criticile cu siguranta o sa ramana.
Pe piesele de zeci de mii de euro cine liciteaza chiar nu pleaca urechea la ce se spune aici. Si sincer, nici nu prea-i pasa daca piesa e MS62 sau 65 in realitate, fiindca orice casa de licitatii o va accepta oricind la gradarea scrisa pe capsula. Ma refer la monede gen 20 lei 1870 sau 100 lei 1906.
Pe piesele "comune" insa... se bat micile orgolii. Se bate SUA cu Italia sau Germania cu Bucurestiul. Sint sigur ca intelegeti la ce ma refer!
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

banivechi scrie:Ce mi se pare mie suspect acum, este: de ce aceasta "furie" impotriva acestor monede INAINTE de a se termina licitatiile?
Avand in vedere ca la deschiderea discutiei nu a fost dat link catre licitatie, mi se pare acuzatia dumneavoastra nefondata. Si pleaca de la premisa ca toti cei interesati de moneda sunt activi pe forumul acesta.
Iar daca sunteti interesat de moneda, aceste discutii va ajuta, nu-i asa? :)
banivechi

Mesaj de banivechi »

:-) Cine a deschis discutia despre moneda de 5 bani 1885a facut-o cu buna intentie: i s-a parut ca este supraevaluata si a cerut si alte pareri. Insa aducerea ei in discutie a stirnit un veritabil roi de viespi. Ce este asa de greu de inteles ca indiferent de corectitudinea sau nu a gradului MS65 Brown scris pe cutiuta de plastic vor fi destui amatori? Ginditi-va doar ca in catalogul Stambuliu ea e cotata in UNC la 600 euro. O OARECARE moneda necirculata. Aceasta insa este SINGURA certificata in MS 65. La terminarea licitatiei vom vedea ce pret va atinge. Si sint convins ca va fi un pret pe masura gradului certificat, nu pe masura unuia inferior. Apoi, desi sint colectionari care scot monedele din slab-uri, eu am auzit doar de Morgan sau Peace Dollars scosi "la aer", nu si de monede rar certificate. Chiar si gradata gresit, in capsula moneda e in mediu izolat, ceea ce garanteaza stabilitatea sa. Scoaterea ei n-ar fi un lucru sanatos, cu atit mai mult cu cit exista un numar tot mai mare de colectionari/investitori care prefera monedele "la conserva".
Leopold.Thaler

Mesaj de Leopold.Thaler »

Raspunsurile domnului banivechi sunt corecte de nota 10!
Felicitari! :D
.
capa

Mesaj de capa »

banivechi scrie::-) Cine a deschis discutia despre moneda de 5 bani 1885a facut-o cu buna intentie: i s-a parut ca este supraevaluata si a cerut si alte pareri. Insa aducerea ei in discutie a stirnit un veritabil roi de viespi. Ce este asa de greu de inteles ca indiferent de corectitudinea sau nu a gradului MS65 Brown scris pe cutiuta de plastic vor fi destui amatori? Ginditi-va doar ca in catalogul Stambuliu ea e cotata in UNC la 600 euro. O OARECARE moneda necirculata. Aceasta insa este SINGURA certificata in MS 65. La terminarea licitatiei vom vedea ce pret va atinge. Si sint convins ca va fi un pret pe masura gradului certificat, nu pe masura unuia inferior. Apoi, desi sint colectionari care scot monedele din slab-uri, eu am auzit doar de Morgan sau Peace Dollars scosi "la aer", nu si de monede rar certificate. Chiar si gradata gresit, in capsula moneda e in mediu izolat, ceea ce garanteaza stabilitatea sa. Scoaterea ei n-ar fi un lucru sanatos, cu atit mai mult cu cit exista un numar tot mai mare de colectionari/investitori care prefera monedele "la conserva".
Eh, am fi foarte naivi sa ne inchipuim ca cei care vor licita in ultimele ore pentru aceasta piesa au aflat de ea de pe acest forum sau isi vor limita ofertele din cauza acestei discutii.

Nu cred ca vreunul dintre cei care au dubii legate de gradare sufera de sindromul strugurilor acri, drept care cred ca este nedrept sa sugerati acest lucru. La fel cum nu cred ca genul aceasta de dezbateri (in mare parte cu argumente tehnice) trebuie sa duca la blocarea sau inchiderea topicului.

Daca s-ar vota urmatoarele doua intrebari:

1. Credeti ca cele doua piese de 5 bani 1885 (NGC MS-65 si PCGS MS-63) sunt doua dintre cele mai bune de acest tip care inca exista?
2. Este adevarat ca, daca ar fi posibil, v-ati bucura foarte mult sa adaugati piesa NGC MS-65 la colectia personala si ar fi una dintre vedetele colectiei?

sunt sigur ca s-ar obtine 100% 'Da'.

Dar nu despre acest lucru este vorba. Aici este doar o discutie la rece despre gradare.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
banivechi

Mesaj de banivechi »

capa scrie: Eh, am fi foarte naivi sa ne inchipuim ca cei care vor licita in ultimele ore pentru aceasta piesa au aflat de ea de pe acest forum sau isi vor limita ofertele din cauza acestei discutii.
Dar nu despre acest lucru este vorba. Aici este doar o discutie la rece despre gradare.
Discuta nu poate fi "la rece" atita timp cit este vorba de o moneda dintr-o licitatie activa, iar prin zona sint citiva direct interesati de achizitionarea ei.
E suficient ca un singur nou amator sa apara in ecuatie, si pretul final poate fi cu mult peste cel estimat. Asta o stie oricine a participat la o licitatie. Iar licitatiile "bune" sint cele unde se lasa la o parte gindirea la rece si se incing spiritele. Mai tine minte careva licitatiile la jetoane din 2006? Am vazut preturi atingind cerul, din cauza orgoliilor!
Nu fiti naiv!
Raskolnikov21

Mesaj de Raskolnikov21 »

M-am uitat atent la moneda de 5 bani 1885 de pe ebay si am observat ca literele R,E,G, din ''rege'' par a fi rezultatul unei batai duble. Este vorba de un alt fenomen? Poate cineva sa-mi explice despre ce este vb ? Multumesc !
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

[quote="capa Aici este doar o discutie la rece despre gradare.[/quote]

Numai discutie la rece nu e in ultimele 2-3 pagini :)

@banivechi: initial ati spus ca discutia s-a deschis pt a limita pretul licitatiei, acum spuneti ca pretul va fi mai mare.

@toti - propun ca pe viitor pozele oferite pt opinii sa nu mai fie legate de licitatii (chiar daca licitatia e in derulare, sa nu se spuna nimic despre asta) pentru a nu "strica apele" celor interesati.
capa

Mesaj de capa »

banivechi scrie:Nu fiti naiv!
M-ati prins. :oops: Trebuie sa recunosc ca nu sunt. N-aveam de gand sa particip si nu mi-am schimbat parerea. Nu licitez la piesele rare incapsulate pentru ca, de obicei, se duc prea sus. Si nu doar cele rare. A fost prin decembrie un 10 bani 1906 J MS-66 sau pe acolo care s-a vandut cu un pret imens.

Sa nu mai zic ca mai sunt si dintre aceia care din cand in cand mai si scot piesele incapsulate din carcasa. Cum ati grada piesa aceasta, acum pusa frumos intr-un cartonas autoadeziv? (preferabil fara sa va inspirati din census)
Fişiere ataşate
250lei1935_a.jpg
250lei1935_a.jpg (77.28 KiB) Vizualizat de 10091 ori
250lei1935_b.jpg
250lei1935_b.jpg (76.81 KiB) Vizualizat de 10091 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Scrie răspuns