Variante 5 bani 1867?
Detalii n-am gasit, se pare ca e o eroare ce n-a fost semnalata. Chiar daca a existat o matrita gravata gresit si care n-a fost depistata (nu e o eroare care sa sara in ochi) acest caz ar fi fost demn de semnalat in cataloage.
Felicitari pentru descoperire!
Si daca n-a fost semnalat inca niciunde, acest lucru ar trebui facut in Colectionarul Roman.
Felicitari pentru descoperire!
Si daca n-a fost semnalat inca niciunde, acest lucru ar trebui facut in Colectionarul Roman.
Am doua monede de 5 bani Watt care prezinta aceeasi eroare ( NIHLL ...). Interesant este ca nicaieri nu este prezentata aceasta varianta a monedei.
LE
Mai aveam o moneda , de 2 bani parca , la care primul I din NIHIL pare a fi un Y ( NYHIL ). Am sa incerc sa fac niste poze si am sa le postez.
LE
Mai aveam o moneda , de 2 bani parca , la care primul I din NIHIL pare a fi un Y ( NYHIL ). Am sa incerc sa fac niste poze si am sa le postez.
- Fişiere ataşate
-
- P1110654.jpg (59.95 KiB) Vizualizat de 7696 ori
-
- P1110669.jpg (53.58 KiB) Vizualizat de 7696 ori
banivechi scrie:Am gasit care este durata medie de viata a matritelor pentru monede, dupa standardele americane actuale. Cred ca poate fi interpolat si in cazul altor tari, la aceleasi metale/aliaje:
http://pcicoins.com/Average_Die_Life.htm
Astfel ne putem da sema in mare cam cite matrite au fost folosite la o moneda al carei tiraj este cunoscut, si deci si cite variante pot fi.[/url]
Din pacate linkul nu mai merge.. chiar ma intereseaza cam care ar fi durata de viata in medie si daca difera in functie de materialul sau dimensiunea monedei batute. Sau mai exact cam care ar fi durata de viata a unei matrite la 5 lei carol (exista diferenta de durata intre ce foloseau in sec 19 si ce se foloseste acum?).
Merci!
-
Cristian Ciuplea

Este greu de spus care a fost "viata" unei perechi de matrite la un 5 lei de tip Carol I, poate cca. 20000 de buc.
Cu titlu orientativ, la monedele din 1911 batute la Bruxelles:
50 Bani 1911, 1.400.000 buc. batute, Av. 15 matrite, Rv. 16 matrite ( 4000 erori / rebuturi monetare ).
1 Leu 1911, 300.000 buc. batute, Av. si Rv. cite 7 matrite ( rezultind 5000
rebuturi ).
Deci la moneda cu diametrul mai mic si numarul de rebuturi monetare este mai scazut, viata unei perechi de matrite a fost cam de patru ori, fata de 1 leu.
Cu titlu orientativ, la monedele din 1911 batute la Bruxelles:
50 Bani 1911, 1.400.000 buc. batute, Av. 15 matrite, Rv. 16 matrite ( 4000 erori / rebuturi monetare ).
1 Leu 1911, 300.000 buc. batute, Av. si Rv. cite 7 matrite ( rezultind 5000
rebuturi ).
Deci la moneda cu diametrul mai mic si numarul de rebuturi monetare este mai scazut, viata unei perechi de matrite a fost cam de patru ori, fata de 1 leu.
Logica e corecta ce-i drept.. Imi puteti spune cumva de unde aveti informatia pt 1911 Bruxelles?
Si mai am o intrebare, acele rebuturi/erori erau puse in circulatie? Deci acela este tirajul efactiv al erorilor care ai circulat pt moneda respectiva sau erorile care au circulat au scapat peste acel numar de piese?
Va multumesc,
Calin
Si mai am o intrebare, acele rebuturi/erori erau puse in circulatie? Deci acela este tirajul efactiv al erorilor care ai circulat pt moneda respectiva sau erorile care au circulat au scapat peste acel numar de piese?
Va multumesc,
Calin
-
Cristian Ciuplea