Carte postala cu monede 1900

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

De fapt bimetalic (aur/argint). Pana la primul razboi mondial Romania a fost membra a "Uniunii monetare latine" de aceea leul era echivalent cu francul si lira italiana, daca va intereseaza echivalente va pot aduce si eu o lista (o s-o scanez) din cartea lui Yeoman (un fel de world coins de prin anii '70). Lista aia e separat pe aur si argint si pentru toate tarile pentru care autorul a avut informatii. Oricum am oarece dubii ca dupa razboi a mai circulat leul cu torcatoarea, mai degraba cred c-a fost tezaurizat, fiind din metal pretios si o garantie a valorii in acele vremuri tulburi.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Doua carti postale cu monedele romanesti, aproape identice:
http://www.wtricks.com/bani/cpnoufata.jpg
http://www.wtricks.com/bani/cpnouspate.jpg
banivechi

Mesaj de banivechi »

berserkr scrie:De fapt bimetalic (aur/argint). Pana la primul razboi mondial Romania a fost membra a "Uniunii monetare latine" de aceea leul era echivalent cu francul si lira italiana, daca va intereseaza echivalente va pot aduce si eu o lista (o s-o scanez) din cartea lui Yeoman (un fel de world coins de prin anii '70). Lista aia e separat pe aur si argint si pentru toate tarile pentru care autorul a avut informatii. Oricum am oarece dubii ca dupa razboi a mai circulat leul cu torcatoarea, mai degraba cred c-a fost tezaurizat, fiind din metal pretios si o garantie a valorii in acele vremuri tulburi.
Romania a adoptat standardele UML dar nu a fost acceptata niciodata. Motivul este acela ca monedele divizionare din argint, ca si cele din cupru aveau continut de metal inferior valorii nominale iar tarile Uniunii nu doreau sa accepte pe teritoriul lor la plata o cantitate suplimentara de metal supracotat. Deci in Franta sau in Elvetia nu se putea cumpara totusi un ziar cu doua monede de 10 bani, dar se putea plati o camera de hotel cu o moneda de 20 lei de aur.
Pe undeva aveau dreptate, aurul era rar in Romania, si o miscare logica a Bancii Nationale, in cazul in care am fi fost acceptati in Uniunea Monetara Latina ar fi fost schimbarea pe fata sau mai discret, a unei cantitati cit mai mari posibil de lei in moneda de cupru sau argint in monede de aur, fiindca rata oficiala de schimb de 1:16,5 intre aur si argint era in realitate depasita datorita afluxului de argint american ieftin, si trecuse deja prin 1880 de 1:20 (e vorba de gramul de aur echivalat in grame argint). Mai clar, o moneda de 20 lei (sau franci) aur numai la banca se schimba in 20 lei argint, pe piata se primeau chiar si 25 lei argint pentru 20 lei aur. Astazi rata de schimb aur-argint e de 1:50...
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

banivechi scrie:Doua carti postale cu monedele romanesti, aproape identice:
http://www.wtricks.com/bani/cpnoufata.jpg
http://www.wtricks.com/bani/cpnouspate.jpg

Hmmmm.... :shock: .....Foarte interesant coltul stanga jos....
Daca am citit corect (si nu cred ca gresesc), avem in imagine si un nou milesim....

Culmea e ca nici in Krause nu apare la Patterns milesimul 1908. Probabil e o greseala de la editura.
Fişiere ataşate
1908 - 20 bani.jpg
1908 - 20 bani.jpg (9.91 KiB) Vizualizat de 18003 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Eu am zis undeva pe la inceputul discutiei ca e o moneda inexistenta embosata... si chiar doua edituri diferite au scos carti postale cu 1908 (dar au folosit aceiasi sursa, desenele sint absolut identice pe amindoua cartile postale) :roll:
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Asa este. Scuze, dar pierdusem firul din paginile din urma. :oops:
Oricum e interesant... chiar daca e o scapare din cauza editurii.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Vad ca sunt mult mai multe variante decat mi-am imaginat eu.
Ar iesi o colectie frumoasa atat de cartofilie cat si de numismatica.
Cu o singura conditie : sa-ti permiti sa dai 150 lei pe bucata x n bucati .....
Eu le-am printat color , frumos, zici ca-s reale.
Le pun in clasorul de bancnote langa celelalte carti postale , pliante si diverse materiale conexe.
Am un unchi cu care ma "concurez" si abia astept sa vad ce fata o sa faca :shock: cand le va vedea "ratacite" printre celelalte :D
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Romania a fost membra a Uniunii monetare latine chiar daca a aderat mai tarziu decat primele state (1889 impreuna cu Austria, Bulgaria, Venezuela, Serbia, Muntenegru, San Marino si Vatican), era inclusa ca membru plin. Bimetalismul a cazut tocmai din cauza fluctuatiei ratei aur/argint, dar atunci era in vigoare.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

berserkr scrie:Romania a fost membra a Uniunii monetare latine chiar daca a aderat mai tarziu decat primele state (1889 impreuna cu Austria, Bulgaria, Venezuela, Serbia, Muntenegru, San Marino si Vatican), era inclusa ca membru plin.
Monetaria austriaca sustine ca desi a emis monede corespunzatoare celor din Uniunea Monetara Latina, Austria nu a fost formal membra a uniunii.
In 1856 France, Belgium, Italy and Switzerland formed the Latin Union, agreeing to issue coins of the same weight, alloy, size and equivalent value. The coins would circulate freely within the Union. Austria signed a preliminary agreement in 1867, but failed to achieve the currency criterion for membership. However, in 1870 an 8 gulden gold coin (= Fr. 20) and a 4 gulden gold coin (= Fr. 10) were issued to match those of the Latin Union. These coins were struck until 1892 when the introduction of the "coronas" replaced them.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu te contrazic, oricum asa este acceptat azi. In orice caz stiu ca monedele Carol I au respectat standardul impus de aceasta uniune si Romania a fost membra in transa a II-a. Acum si monetariile au politica lor, probabil cea din Austria nu agreeaza sa fie "membra" a unei uniuni monetare si latina pe deasupra :D
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

berserkr scrie:Nu te contrazic, oricum asa este acceptat azi. In orice caz stiu ca monedele Carol I au respectat standardul impus de aceasta uniune si Romania a fost membra in transa a II-a. Acum si monetariile au politica lor, probabil cea din Austria nu agreeaza sa fie "membra" a unei uniuni monetare si latina pe deasupra :D
O alta sursa de pe internet da mai multe nume de tari care au emis monede ce respectau standardul UML, dar despre care se spune ca nu au devenit formal (toate) membre ale uniunii. Din pacate insa internetul nu este o intotdeauna o sursa credibila de informatii si de aceea este greu de acordat credit unei surse sau alteia. Tind insa sa dau crezare informatiei de la monetaria austriaca cum ca Austria a incercat sa devina membru al uniunii si a emis vreme de 22 de ani monede ce respectau standardul UML, fara insa sa semneze tratatul de aderare (cel mai probabil din motive politice).

Pe de alta parte, cred ca ar fi interesant de reconstruit din surse "cu greutate" istoria Uniunii Monetare Latine. Informatiile tale, ale lui banivechi pot fi puse cap la cap si reconstruita cronologia uniunii etc.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Dupa aproape 4 ani am reusit sa achizitionez o astfel de carte postala :D .
Am gasit-o la un pret absolut decent in SUA iar cu tot cu taxe postale si trimiterea banilor m-a ajuns mult mai putin decat cea de acum 4 ani.

Este versiunea in limba engleza si prezinta urmatoarele monede :
1 si 2 bani 1900, 5 si 10 bani 1867, 5, 10 si 20 bani 1900, 50 bani 1900, 1 leu 1900 sau 1901, 2 si 5 lei 1901 si 20 lei 1890 sau 1883.
CP a fost expediata respectiv primita in Canada in martie 1908, probabil loco, fiind francata cu un timbru de 1 cent .

Eu ma gandeam ca aceste CP au fost expediate din Romania dar constat ca au fost emise si au circulat in cu totul alte tari.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Pentru cei interesati de tema monede in carti postale, pe link-ul asta puteti gasi destule, macar ca documentare:
http://www.delcampe.net/page/list/cat,8 ... age,F.html
Pe cea cu monedele romanesti am vazut-o relativ des (nu pe acest link, pe la targuri si pe net).
Chiar acum este una la vanzare pe Delcampe. Nu pot spune nimic despre pret, pentru ca nu am urmarit astfel de cp: http://www.delcampe.net/page/item/id,10 ... age,F.html
Cristian Ciuplea

C.P. cu monede si timbre

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Doua carti postale cu monede romanesti si una cu timbre.
Fişiere ataşate
Scan10030.JPG
Scan10030.JPG (83.97 KiB) Vizualizat de 12558 ori
numis4.jpg
numis4.jpg (99.62 KiB) Vizualizat de 12558 ori
numis5.jpg
numis5.jpg (88.23 KiB) Vizualizat de 12558 ori
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Buna seara d-le C. Ciuplea,
puteti sa ne spuneti cat costa o asemenea cp?
ma gandesc ca pretul depinde si de starea ei, va multumesc anticipat
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
Scrie răspuns