1 leu 1938 - 1941

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
ovidiu^

1 leu 1938 - 1941

Mesaj de ovidiu^ »

La 1 leu 1938 - 1941 am gasit 2 variante privind tirajele acestor monede :

http://romaniancoins.org/ro1leu1938.html
si pe portal :
http://transylvanian-numismatics.com/po ... storyid=71
http://transylvanian-numismatics.com/po ... storyid=79

Care sunt cele corecte ?
Multumesc !
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Eu aveam 2 tiraje trecute gresit, nu mai retin, dar cred ca sursa lor a fost MBR.

In catalogul Schaeffer-Stambuliu sunt date alte cifre la 1938-39 decat apar pe romaniancoins.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

ovidiu^ scrie:Deci corecte ar fi cele de pe portal ?
Am zis doar ca exista diferente fata de ce scrie pe romaniancoins pe pagina respectiva - si ce apare in catalogul Schaeffer-Stambuliu. Cu tot respectul pentru fratii Homutescu, si munca lor, chiar daca siteul lor este nr1 in ce priveste monedele romanesti moderne, eu tind sa dau crezare mai degraba cifrelor din catalogul sus amintit.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

OK multumesc !
vladmario

Re: 1 leu 1938 - 1941

Mesaj de vladmario »

ovidiu^ scrie:La 1 leu 1938 - 1941 am gasit 2 variante privind tirajele acestor monede :

Care sunt cele corecte ?
Multumesc !
E foarte curios ca acest subiect a fost deschis azi (fiindca abia ieri am adaugat tirajele pe pagina respectiva!).
Raspunsul meu "oficial" la intrebarea "Care sint tirajele corecte?" este ca nu putem sti cu exactitate, cel putin pina cind nu vor fi publicate documente de epoca prin care sa se ateste numarul de piese puse efectiv in circulatie.

Avem citeva carti bune care dau tirajele:

- Monede si bancnote romanesti, MBR - cu toate ca e foarte cunoscuta si respectata, e o sursa plina de greseli evidente, cel putin pe partea de monede moderne (compozitia aliajelor, tiraje, inclusiv greseli de tipar sau prin omisiune). Tirajele din aceasta carte sint in principal luate de la Baicoianu, care la rindul lui le-a luat de la altcineva...

- Monetele Romaniei, MR (Iliescu, Radovici, 2004) - e destul de credibila - e de presupus ca directorul BNR Paul Radovici a avut acces la informatii de prima mina. Dar unele tiraje sint evident tiraje proiectate, nu si executate.

- PPMCME Shaffer-Stambuliu - care e cea mai buna carte de monede moderne Romania aparuta pina acum (eu nu laud usor, si mai zic si ca nu va putea fi depasita prea curind!) - da tirajele, dar sint date numai la piese la care sint date tirajele si in Monetele Romaniei, si sint practic peste tot la fel.
(Ar mai fi si altele, dar sau copie MBR, sau nu am eu acces la ele.)

Ca sa dau un exemplu de neconcordanta:
1 leu 1939 - MBR - necunoscut, Iliescu - 21.620.000, Shaffer - 21.020.000.
Difera o singura cifra, un 6 sau 0, la sutele de mii. E o greseala de tipar in una din carti? Eu as vota cu da! Dar in care? MBR mai da tirajul total pentru cele 4 date (preluat si de Krause, apropo), care nu se inchide daca acolo e 0.
De asta am dat pe site tirajele de la MR. Shaffer ia tirajul de la 1938 din MBR, iar 1940 si 1941 de la MR. Si 1939 tot de la MR, daca am dreptate cu eroarea de tipar 0/6.

Al doilea exemplu:
5 bani 1963 - 95.700.000 la Iliescu, 126.900.000 la Shaffer.
Dar la piesa de 15 bani 1960 tirajul e de 126.900.000 in ambele carti ... asa ca am tot dreptul sa cred ca e o eroare de tipar la 5 bani 1963. Probabil la Shaffer, ca e mai greu de crezut ca s-au straduit sa bata cele doua piese cu acelasi tiraj.

Am dat doar doua exemple, intimplator sau nu, aparent in favoare MR - Iliescu-Radovici. Probabil ca se pot da si altele, eventual in sens invers!
Ideea e ca, in lipsa documentelor si a unor eventuale noi cercetari de arhiva, nu putem sti cu precizie de unde provin informatiile despre tiraje, si nu prea avem cum sa le verificam.

Pe cine credem? In cine putem avea mai multa incredere? Pai, e mai mult o chestie de optiune personala. Eu unul nu as baga mina in foc pentru nici una din cele trei carti.

Oricum, cel putin in cazul monedelor batute cu milioanele si cu zecile de milioane, tirajul e ceva de mica importanta.
Scrie răspuns