o moneda extrem de veche

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
monicaB
*
*

o moneda extrem de veche

Mesaj de monicaB »

buna seara,

sunt noua si am o nemamurire
am primit o moneda foarte veche dar nu pot citi anul de cand e facuta, cred ca este ruseasca dupa scriere

imi poate spune careva din ce an este??

va multumesc

http://img214.imageshack.us/img214/1160/cimg6395.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/2496/cimg6396.jpg
luchesse5508

Mesaj de luchesse5508 »

inainte de an cred ca ar trebui identificat ce anume este in primul rand(si ruseasca sigur nu)
util-ca sa poata sa incerce sa va ajute colegii care se pricep la antice-ar fi diametrul, greutatea...
cred ca sectiunea potrivita pt postul dvs era "Identificare piese, preturi informative"
p.s. bun venit....
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Anul nu e prea usor de determinat data fiind starea. Dar perioada da. Este 196-217 d.Hr. si anume perioada lui Caracalla care este si reprezentat pe avers. Este o provinciala a acestui imparat. Literele nu-s rusesti, sunt grecesti. Se poate citi atat cat se vede pe avers AN[TO]NEINO CEV. Din pacate nu pot citi mare lucru pe revers dar este reprezentat un taur. Se poate un diametru si o greutate?

PS Mut subiectul la identificari.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
monicaB
*
*

Mesaj de monicaB »

pai este cam cat o moneda de 10 bani, e usoara, nu am cantar s-o cantaresc

dar la dimensiune si gramaj e cam cat moneda de 10 bani

din ce tara este, presupun ca din Grecia daca scrie in greaca

multumesc pentru ajutor
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Este o provinciala romana. Deci o moneda batuta intr-o provincie greceasca a imperiului roman. Provincia ar putea fi determinata prin citirea inscriptiei de pe revers. Insa din poza nu pot citi ce scrie. Poate daca as avea moneda in mana as putea sa descifrez cateva litere din care sa-mi dau seama. Oricum cred ca este din Asia Mica (probabil dintr-un teritoriu care acum apartine Turciei). Din poza nu pot spune mai mult (are si o reflexie puternica).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
monicaB
*
*

Mesaj de monicaB »

multumesc pentru ajutor

am gasit o alta persoana care deja a descifrat cateceva si s-a oferit sa ma ajute

multumesc
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Cu placere! Cand aveti provincia poate postati aici. Ar fi interesant de stiut.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ca sa fiu sincer nici nu ma asteptam ca utilizatorul care a cerut ajutor sa prezinte o minima politete fata de membrii si vizitatorii acestui forum si sa mai revina dupa ce "si-a vazut sacii in caruta". Dar pentru ca poate totusi moneda asta prezinta interes si pentru alti utilizatori, "persoana care deja a descifrat" de fapt a pus moneda pe forumancientcoins - ceea ce-am sugerat si eu de multe ori de altfel - si identificarea a fost:
CARACALLA - BITHYNIA NICOMEDIA Between 198 and 217 Av: AY K M AYR ANTWNEINOS AY SEB Rev: MHTROP NEIKOM DIS NEW - ANIMAL STANDING R / BULL Technical details AE 15 Bibliographical references WADD RG S547,243(1) / COLL PARIS(1)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
monicaB
*
*

Mesaj de monicaB »

nu pre inteleg ce vreti sa spuneti
eu am mai cerut ajutorul la Paul si mi-a zis ca o sa puna pe un forum, se pare ca am intrat intr-un conflict mai vechi si nu stiu ce sa fac

sacuze pt asta, pe mine ma intereseaza monedele astea, daca o sa le dau sau sa le pastrez, nimic mai mult, daca vreti sa va certati nu ma implicati

o mai am pe aceasta:
http://img31.imageshack.us/img31/1431/i130.jpg
http://img34.imageshack.us/img34/9205/i131.jpg

fiind intr-o stare destul de urata abia am reusit sa scot acesta poza
multumesc

LE o sa ii transmit lui Paul ca nu trebuia luata informatia aceasta de la dumneavoastra

eu nu prea am inteles mare lucru

ce inseamna: 15 Bibliographical references WADD RG S547,243(1) / COLL PARIS(1) ????
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu este vorba des[re niciun conflict. De altfel vedeti c-am scris ca omul a procedat asa cum am sugerat si eu de multe ori. Insa eu va rugasem ca atunci cand aflati ce este sa scrieti aici. De ce? Pentru ca intrebarea/raspunsul cuiva sunt folositoare si altora. De aceea este un forum, sa impartasim ceea ce stim si ceea ce vrem sa aflam. Dupa ce-ati aflat raspunsul n-ati mai spus si aici care-i rezultatul. Eu l-am gasit intamplator si l-am postat aici exact cum era pe forumancientcoins. Nu este nicio problema, poate nu v-ati dat seama. Ca sa revenim, referintele se fac la lucrarile/cataloagele cunoscute, de exemplu WADD este lucrarea lui W. H. Waddington "Recueil general des monnaies grecques s'Asie mineure". Acolo se gaseste descrierea monedei respective. Legat de moneda noua, se poate un diametru si materialul aparent (bronz sau argint?). Sau o poza mai mare? Este un antoninian, dar sa vedem care. S-ar parea chiar ca e un Marius, un imparat destul de rar, cu avers Victoria AVG. In acest caz felicitari, nu e usor de gasit!

PS V-am reunit posturile, este recomandat sa nu puneti mai multe posturi consecutive si cand mai aveti de adaugat sa editati postul dinainte astfel incat sa apara un singur post cu tot ce aveti de spus.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
andrei

Mesaj de andrei »

tind sa ii dau dreptate lui berserkr, moneda pare un antoninian emis sub domnia/uzurparea lui marius, imparat uzurpator al asa-zisului imperiu galo-roman in anul 269AD.
ca sa fim siguri, ne-ar fi poate de folos si un diametru si o greutate, insa dupa cate vad in avers, legenda e ceva de genul IMP C M AVR MARIVS AVG.

deci moneda ar putea fi :
av : IMP C M AVR MARIVS AVG, bust drapat, cuirasat, radiat
rev : VICT - ORIA AVG, victorie avansand spre stanga, cu o cununa de lauri.
ref : RIC V 17, considerata rara (pe buna dreptate, cred)
emisune - probabil colonia (cologne) 269AD.

puteti vedea aici ceva similar, insa ceva mai bine pastrat :
http://www.acsearch.info/record.html?id=16556
si vis pacem para bellum.

tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):

http://libertas-publica.tumblr.com/
monicaB
*
*

Mesaj de monicaB »

daca va referiti la mine ca mi-am vazut sacii in caruta, cu parere de rau va spun ca va inselati
am citit raspunsul de la Paul in email putin cam tarziu si nici nu am avut timp sa intru pe internet, ce am primit era ceva de genul:
av: caracalla
rev: nicomedia
eu am cerut simplificat deoarece nu ma pricep deloc la aceste monede si ma deruteaza mai multa informatie

nu am postat deoarece nu imi era clar ce e cu Nicomedia, crezand ca este o tara, am cautat pe internet mai multe informatii pentru a ma lamuri

multumesc pentru lamurirea si cu a doua moneda( nu cred ca este argint deoarece este maronie si are 20 m nu stiu gramajul deoarece nu detin cantar special pentru monede ), ma intereseaza sa stiu ce am in mana, deja am primit cateva propuneri de schimb si cred ca am sa le schimb deoarece nu prezinta mare interes

stiu ca mai aveam una mai mare, dar trebuie sa o caut si sa ii fac o poza
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ideea e ca cea de-a doua e mai valoroasa la schimb, fiind rara. Deci aveti grija pe ce-o schimbati. In rest nu comentez, daca am gresit si aveati de gand sa postati ce-ati aflat, scuze. In alta ordine de idei puteti intreba si aici orice va este neclar despre provincii sau orice alt subiect legat de antice sau monede in general.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns