.

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
giubster

.

Mesaj de giubster »

.
Ultima oară modificat 21 Sep 2023, 01:10 de către giubster, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Dupa forma pare a fi un sigiliu. Are o "Victoria" pe avers insa nu stiu cat de veche poate fi (ca motiv si realizare ar sugera sec IV-V). Pe revers parca disting niste urme care ar putea fi de la sigilare. Daca nu e din plumb, ar putea fi o copie a unui sigiliu.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

berserkr scrie:Dupa forma pare a fi un sigiliu. Are o "Victoria" pe avers insa nu stiu cat de veche poate fi (ca motiv si realizare ar sugera sec IV-V). Pe revers parca disting niste urme care ar putea fi de la sigilare. Daca nu e din plumb, ar putea fi o copie a unui sigiliu.
daca e facut din "smoala" ( ceea ce ar putea insemna de fapt sticla antica) ar putea fi mai degraba un exagium. interesant de aflat ar fi greutatea.
ca stil ar fi un sec V-VII
giubster

Mesaj de giubster »

stefan vasilita scrie:
berserkr scrie:Dupa forma pare a fi un sigiliu. Are o "Victoria" pe avers insa nu stiu cat de veche poate fi (ca motiv si realizare ar sugera sec IV-V). Pe revers parca disting niste urme care ar putea fi de la sigilare. Daca nu e din plumb, ar putea fi o copie a unui sigiliu.
daca e facut din "smoala" ( ceea ce ar putea insemna de fapt sticla antica) ar putea fi mai degraba un exagium. interesant de aflat ar fi greutatea.
ca stil ar fi un sec V-VII
In primul rand multumesc pentru raspunsuri.

Nu este sigur confectionat din plumb - cred ca mai degreaba varianta de sticla antica se aplica. In ceea ce priveste greutatea - nu sunt sigur - dar pot aproxima undeva pe la 10 gr. Voi cantari obiectul si va voi spune exact.

Pe una dintre laturi este un pic ciobit - si se poate distinge mai bine materialul din care este confectionat. (Mai jos aveti poza).

Din pacate eu sunt mai mult specializat pe monede moderne - de aceea vreau sa va intreb cam care ar fi valoarea obiectului... Nu am reusit sa gasesc piesa pe nici un alt site.

Multumesc!
stefan vasilita

piesa e similara ca stil cu ceea ce e cunoscut in literatura de specialitate ca "exagium (solidi)"- greutati destinate cantaririi monedelor
alt termen e cel de "deneral"
un exemplar similar descoperit in Syria

erau folosite numai de catre stat, nu si de particulari, si nu pentru piesele de bronz...
de obicei sunt redate fie efigii imperiale, fie diverse monograme (numele prefectului de Constantinopol, precum pe lingourile de aur) sau nume, fie reprezentari ale monedei ce urma sa fie cantarita.
Victoria cu ghirlanda in mana ar corespunde unei serii destul de intalnite de solidi sau pe piese de argint.
piesele de acest tip sunt foarte rare pentru ca si in antichitate erau rare. intrau sub legea monopolului imperial (export interzis sub pedeapsa cu moartea), realizate numai de catre stat, sub control direct al prefectului Constantinopolului. erau tinute sub paza, o sursa bizantina timpurie mentionand ca era stranse laolata cu moastele sfinte in altarul bisericii.
in Romania sunt f putine descoperiri de astfel de piese( ca de altfel peste tot), una mai veche la Celeiu,-Sucidava, alta la Pacuiul lui Soare si una mai recenta la Capidava.
ar trebui cantarita cu mare precizie, cu cel putin 1 zecimala si verificat apoi... oricum o piesa foarte inmportanta
Fişiere ataşate
TN_srednov_exagium.jpg
TN_srednov_exagium.jpg (3.36 KiB) Vizualizat de 5967 ori
giubster

Greutatea piesei

Mesaj de giubster »

Multumesc mult pt. raspunsul aprofundat.
Voi cantari piesa si voi reveni cu detalii asupra greutatii exacte.
Ultima oară modificat 20 Aug 2009, 18:08 de către giubster, modificat 1 dată în total.
giubster

Mesaj de giubster »

stefan vasilita scrie:piesa e similara ca stil cu ceea ce e cunoscut in literatura de specialitate ca "exagium (solidi)"- greutati destinate cantaririi monedelor
alt termen e cel de "deneral"
un exemplar similar descoperit in Syria

erau folosite numai de catre stat, nu si de particulari, si nu pentru piesele de bronz...
de obicei sunt redate fie efigii imperiale, fie diverse monograme (numele prefectului de Constantinopol, precum pe lingourile de aur) sau nume, fie reprezentari ale monedei ce urma sa fie cantarita.
Victoria cu ghirlanda in mana ar corespunde unei serii destul de intalnite de solidi sau pe piese de argint.
piesele de acest tip sunt foarte rare pentru ca si in antichitate erau rare. intrau sub legea monopolului imperial (export interzis sub pedeapsa cu moartea), realizate numai de catre stat, sub control direct al prefectului Constantinopolului. erau tinute sub paza, o sursa bizantina timpurie mentionand ca era stranse laolata cu moastele sfinte in altarul bisericii.
in Romania sunt f putine descoperiri de astfel de piese( ca de altfel peste tot), una mai veche la Celeiu,-Sucidava, alta la Pacuiul lui Soare si una mai recenta la Capidava.
ar trebui cantarita cu mare precizie, cu cel putin 1 zecimala si verificat apoi... oricum o piesa foarte inmportanta
Am cantarit piesa.
Greutate exacta: 10,21 grame. Avand in vedere ca ii lipseste o foarte mica bucata din muchie (poza de mai sus) - banuiesc ca ar avea normal o greutate de 10,22 - 10,23 grame.

Astept parerea Dvs.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu prea "bate" nici cu solidus/nomisma sau multiplu (4,48 g) nici cu piesele din argint miliaresion/siliqua/hexagrama care si-au pierdut din greutate treptat incepand cu 5,34 g dar fara sa treaca printr-un submultiplu al greutatii pomenite mai sus. Hexagrama avea oricum 6,75 g cand a fost introdusa de Heraclius dupa 615. Dar nu stiu in ce masura asemenea obiecte isi pastreaza greutatea in timp. La obiectele din metal, anumite transformari chimice schimba greutatea intr-o masura mai mica sau mai mare. Sticla e in general stabila insa mai mult nu pot sa spun deocamdata. Poate colegul nostru stefan vasilita stie mai mult despre greutatea tipica pentru aceste piese.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
giubster

Mesaj de giubster »

berserkr scrie:Nu prea "bate" nici cu solidus/nomisma sau multiplu (4,48 g) nici cu piesele din argint miliaresion/siliqua/hexagrama care si-au pierdut din greutate treptat incepand cu 5,34 g dar fara sa treaca printr-un submultiplu al greutatii pomenite mai sus. Hexagrama avea oricum 6,75 g cand a fost introdusa de Heraclius dupa 615. Dar nu stiu in ce masura asemenea obiecte isi pastreaza greutatea in timp. La obiectele din metal, anumite transformari chimice schimba greutatea intr-o masura mai mica sau mai mare. Sticla e in general stabila insa mai mult nu pot sa spun deocamdata. Poate colegul nostru stefan vasilita stie mai mult despre greutatea tipica pentru aceste piese.
M-am gandit si eu ca este un pic cam greu fata de greutatea monedelor din perioada respectiva... Este posibil sa fie un fals? Si daca da, sa fie oare de epoca sau recent?
Astept si eu parerea domnului Stefan.
stefan vasilita

e oricand posibil sa fie un fals. daca se falsifica monede, de ce nu si astfel de piese?
greutatea e foarte ciudata, intradevar si nu prea imi vine in minte nimic care sa corespunda exact. spartura pare mai mare astfel incat cred ca a pierdut mai mult de 0,01 grame, probabil avea undeva in jur de 10,5 maxim 11...
doar ca joc, poate o treime de uncie sau doi aureus de 5,5 grame, dupa sistemul ponderal emis de Diocletian. sau usor tras de par 5 siliquae calculate la 2,3-2,7 gr. dar asta doar ca ipoteza caci ar fi trebuit sa corespunda exact unei unitati.
oricum aceste piese puteau fi falsificate chiar de stat daca erau destinate schimburilor cu barbarii. in centrele de granita predomina spre exemplu exagium pentur solidii usori, de circa 4,1 in timp ce in centrele imperiale pentrucei de 4,3-4,4 adica greutatea oficiala.
giubster

Mesaj de giubster »

stefan vasilita scrie:e oricand posibil sa fie un fals. daca se falsifica monede, de ce nu si astfel de piese?
greutatea e foarte ciudata, intradevar si nu prea imi vine in minte nimic care sa corespunda exact. spartura pare mai mare astfel incat cred ca a pierdut mai mult de 0,01 grame, probabil avea undeva in jur de 10,5 maxim 11...
doar ca joc, poate o treime de uncie sau doi aureus de 5,5 grame, dupa sistemul ponderal emis de Diocletian. sau usor tras de par 5 siliquae calculate la 2,3-2,7 gr. dar asta doar ca ipoteza caci ar fi trebuit sa corespunda exact unei unitati.
oricum aceste piese puteau fi falsificate chiar de stat daca erau destinate schimburilor cu barbarii. in centrele de granita predomina spre exemplu exagium pentur solidii usori, de circa 4,1 in timp ce in centrele imperiale pentrucei de 4,3-4,4 adica greutatea oficiala.
Va multumesc mult pentru raspunsurile pertinente.
Voi pastra aceasta piesa in colectie si cine stie, poate pe viitor voi afla tot secretul din spatele ei.
O ultima intrebare - desi destul de off-topic - necesita aceasta piesa conditii speciale de depozitare, astfel incat sa nu se deterioreze pe masura ce trece timpul?
Scrie răspuns