500 lei 1946 cu lacrima

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Dvs sperati ca moneda sa fie cotata mai bine? Totusi vorbim de 6 euro...
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Pentru mine varianta este o moneda care arata putin mai altfel decit cea "dorita", adica standard.
In foarte multe cazuri intilnim tot felul de linii usor reliefate sau litere in legenda intrerupte.
Ambele situatii au o legatura strinsa cu o uzura in matrita.
In cazul monedei de aluminiu " lacrima " este posibila si o fisura in matrita, dar si o eventuala depunere de span, exact la ochi.
Dupa parerea mea, varianta din bataie ar trebui sa fie mai rara decit moneda "normala"
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ce intelegeti prin "depunere de span"? Dupa batere moneda era stocata alturi de cele batute inainte. Daca s-ar fi depus material suplimentar inainte de batere, acesta ar fi fost aplatizat cu ocazia baterii (in conditiile unei matrite bune).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Variantele ( tipurile ) sunt exemplificate de monedele 5 lei 1880, 1881, 100 lei 1932 etc. atunci cand exista matrite diferite. Restul sunt erori datorate diferitelor stadii ale matritelor asa cum au mentionat si doi distinsi colegi mai sus.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:Pentru mine varianta este o moneda care arata putin mai altfel decit cea "dorita", adica standard.
In foarte multe cazuri intilnim tot felul de linii usor reliefate sau litere in legenda intrerupte.
Ambele situatii au o legatura strinsa cu o uzura in matrita.
In cazul monedei de aluminiu " lacrima " este posibila si o fisura in matrita, dar si o eventuala depunere de span, exact la ochi.
Dupa parerea mea, varianta din bataie ar trebui sa fie mai rara decit moneda "normala"
Haideti sa nu ne facem fiecare standarde personale de apreciere pentru ca acest lucru poate crea o imagine deformata a ceea ce inseamna o varianta . O varianta este o modificare voita in design`ul monedei , nu una accidentala . In afara de asta ce ne facem ca nici una din lacrimi nu seamana cu cealalalta . Am vazut “lacrimi” pe gat , in campul monedei , pe frunte . Daca ar fi sa facem o asemenea catalogare dupa criteriul asta ar iesi un talmes-balmes de toata frumusetea , iar lucrul cel mai interesant ar fi ca fiecare varianta e de fapt un unicat . Pur si simplu sunt erori , unele pot fi interesante altele nu , pretul difera in functie de cererea pietei .
Cristian Ciuplea

Pentru Vlahul :

La 6 EUR pentru lacrima intr-un grad de conservare frumusel, eu zic ca pretul este
ok si ca are perspective, intr-un viitor apropiat.

Nu toti colectioneaza monede + variante + probe monetare !
Exista colectionari care cumpara toate trei categoriile, alti colectionari nu vor sa auda de probe.

Cui ii plac si aceste curiozitati din batere, acela stie ce valoare au aceste piese, pentru el !
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

"Cui ii plac si aceste curiozitati din batere, acela stie ce valoare au aceste piese, pentru el !" Corect! La toate tipurile de monede exista curiozitati mai mult sau mai putin legate de efectele tehnologice. Daca sunt colectionari care apreciaza aceste lucruri e normal sa aibe o alta grila de pret pentru ele.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
amonra

Mesaj de amonra »

roantichitati scrie:Am vazut “lacrimi” pe gat , in campul monedei , pe frunte .
Ca sa dam o nota mai umoristica, daca plangi indeajuns de mult, vei avea lacrimi si pe gat, si pe nas, si pe frunte... mai ales cand iti intra rusii in tara, in "vizita".
Pecunia non olet.
Cristian Ciuplea

Prin depunere de span inteleg ca a fost f. posibil ca in matrita, exact la locul potrivit,
sa fi fost bucatica de aluminiu. Daca a fost asa, atunci nu cred ca ea ar fi fost atit de
aplatizata , incit sa se muleze perfect pe obrazul lui Mihai si sa nu se mai vada.
Cred mai mult in aceste depuneri de metal decit in fisuri ale matritei pt. ca :

- Al este metal moale, matrita neuzindu-se asa de repede
- Monedele cu astfel de linii ( din bataie sau depunere ) in numar mare, sunt cele de
aluminiu.
- 1 leu si 2 lei 1952, piese rare , batute in nr. restrins, prezinta si ele ( nu chiar toate ) aceste linii, cind matritele nu prea aveau sansa sa se fisureze.

Draga Roantichitati,
nimeni nu vrea sa faca standardul la VARIANTA sau la EROARE DE BATERE.
Asa este " lacrima " pentru mine, adica o varianta care a rezultat dintr-un mic " accident ", dar de bataie.
Doreste un colectionar s-o numeasca " eroare de batere ", este perfect, nu-l obliga nimeni sa o numeasca altfel.
Sigur ca ERORILE / Variantele de batere sunt mai mult sau mai putin niste unicate, dar pretul este altul, mult mai mic.

Draga d-le Vlahul,
nu-i tipul la o moneda si un fel de varianta, dar in cazul la 5 lei 1880 Kullrich pe cerc sau sub git, una voita ?
Referitor la monedele de 100 Lei 1932, eu nu le-am numit nici Varianta si nici Tip. Le-am spus foarte simplu 100 lei 32 Paris si Londra.
In cazul acesta nici nu mai incape vorba de varianta, aici vorbim de doua monede diferite, batute in doua monetarii diferite.
Daca la Paris se batea o moneda cu semnul monetariei si cu cel al lui Bazor si o alta fara semne, atunci puteam vorbi de variante.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Am primit azi moneda, se pare ca este vorba totusi de depunere de material care a descentrat si matrita, la "ora 3 " bataia este mai slaba...!
Fişiere ataşate
1946l500lacrima1.JPG
1946l500lacrima1.JPG (84.43 KiB) Vizualizat de 8278 ori
LM

Mesaj de LM »

Tare urata e moneda asta!!!Sper ca domnul tripleseven sa nu fie suparat ptr ca spun asta.Probabil ptr dansul moneda in cauza prezinta un anumit grad de interes si importanta insa mie personal imi pare o moneda "distrusa".Fie ea lacrima,eroare,depunere de material,"ochi scos"(dupa ultima poza asa pare),si orice altceva,tot mai bine e moneda sa fie in starea ei "fireasca".
Daca am jignit sentimentele cuiva imi cer scuze,nu asta am intentionat,fiecare cu parerile si ideile lui,insa ptr mine o moneda cu eroare de batere nu poate fi mai importanta decat una normala,nu vad de ce ar fi mai interesanata.Daca e vb de raritate sa fim seriosi...

Ptr domnul tripleseven,daca moneda asta va place,atunci pretul de 6 euro e mai mult decat bun,multumirea dmv personala e mai importanta decat parerile altora.Va doresc o seara placuta! :wink:
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Stati linistit nu sunt suparacios, intr-adevar este urata moneda! Am cumparat-o ca nestiutor pt ca am citit candva pe forum ca piesle cu lacrima sunt mult mai bine cotate ...se pare ca a fost vorba de monedele 100 lei 1943 ! Nu-mi pare rau ca am cumparat-o, nu m-a falimentat . :lol:
Cristian Ciuplea

Poza actuala a monedei d-lui Tripleseven , clara si mare, ne arata o lacrima
care nu este chiar identica cu cea de pe Romanian Coins.
Ar fi interesant daca se mai pot posta si alte poze la alte lacrimi, pentru comparatie.

O intrebare pentru dl. sau d-na LM :

Dvs. colectionati Romania Regat sau Romania Republica (proof+capsula+certificat ) ?
Tendinta este spre proof modern.
Daca am gresit, trebuie sa-mi cer scuze spunind " tot Banatu-i fruncea ! ".
LM

Mesaj de LM »

Domnule Cristian Ciuplea,credeam ca LM arata destul de clar ca este vb despre un "El"?Oricum ma bucur ca pe aceasta cale am lamurit si aspectul asta minor.
Banuiesc ca intr-o anumita masura va suparat mesajul postat de mine mai sus,insa nu am facut nimic altceva decat sa imi expun parerea.
Si ca sa va raspund intrebari de mai sus,raspunsul meu este Nu.Nu colectionez romania in mod special,(eu colectionez de foarte putin timp,1 an si ceva),colectionez orice imi place sau mi se pare interesant,monedele care prezinta o mai mare importanta ptr mine find cele antice.In colectia proprie daca pot sa o numesc asa,am mai multe monede din diverse tari,gaurite,rupte,agatate...mie imi palc asa cum sunt.
Parerea spusa mai sus in legatura cu moneda "inlacrimata" era o parere personala venita nu din partea unui numismat,ci din partea unui om care colectioneaza monede,nu din dorinta de a face "o afecere buna" sau ptr a-si asigura un anumit profit pe viitor,nu.Doar din simplu fapt ca in urma cu un an si ceva sa nascut o pasiune ptr mine.
Inteleg o persoana care pastreaza in colectie o moneda distrusa,gaurita,cu eroare de batere..etc.Insa nu inteleg cum uni spun ca monedele astea sunt mai rare?Adica ce anume o face mai rara,acea anume eroare?Inteleg ca sunt persoane interesate de monede cu astfel de erori de batere,dar de aici pana la a spune ca o moneda cu eroare e mai scumpa decat una normala,e cale lunga.Poate ptr uni sunt mai scumpe,pot sa fie,insa cred ca ptr majoritatea colectionarilor o moneda cu eroare de batere nu este mai importanta,mai scumpa ca una normala!
Parerile in numismatica,la fel ca in viata de zi cu zi,sunt impartite,atat atunci cand vine vb de preturi,cat si cand vine vb de raritate.
Deci cu tot respectul domnule Cristian Ciuplea,inteleg din mesajele dmv ca astfel de monede prezinta ptr dmv un interes destul de ridicat cand ptr mine nu prezinta absolut nici un fel de interes.Inteleg,e parerea dmv si o respect insa nu insemna ca sunt si de acord cu ea.

Iar cat despre "Banatu-i fruncea"...ce sa spun?Nu e treaba mea,nu zic nici da nici ba,prefer sa ma abtin,tacerea este de multe ori un raspuns mai mult decat bun :idea:
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:Draga Roantichitati,
nimeni nu vrea sa faca standardul la VARIANTA sau la EROARE DE BATERE.
Asa este " lacrima " pentru mine, adica o varianta care a rezultat dintr-un mic " accident ", dar de bataie.
Doreste un colectionar s-o numeasca " eroare de batere ", este perfect, nu-l obliga nimeni sa o numeasca altfel.
Sigur ca ERORILE / Variantele de batere sunt mai mult sau mai putin niste unicate, dar pretul este altul, mult mai mic.
.
Domnule Ciuplea , din moment ce dumneavoastra recunoasteti ca aceasta moneda este rezultatul unui accident , deci o gresala , nu poate fi altceva decat o EROARE de batere . Folosind cuvantul "varianta" deja o includeti in alta categorie , unde nu are ce cauta , creand astfel confuzie . Putem spune - moneda 5 Lei 1880 s-a batut in doua variante Kullrich pe cerc si Kullrich sub gat . Nu putem spune despre moneda 500 Lei 1946 ca s-a batut in X variante a) lacrima la ochi b) lacrima pe obraz c) lacrima pe gat d) lacrima pe frunte ............ect ...La randul lor aceste variante au alte subvariante a1) lacrima la ochi proeminenta a2) lacrima la ochi scurta a3) lacrima la ochi latita .... Cred ca deja intram in derizoriu . Un olar daca greseste un vas , nu face un nou tip de vas , ci scoate un REBUT . Daca adauga voit acelui vas , o toarta , creeaza o varianta . Nu trebuie sa ne jucam cu semnificatia unor cuvinte care in numismatica au o rezonanta bine definita . VARIANTA reprezinta un design creat in mod diferit , care nu e produsul unui accident . Haideti sa nu incercam sa cream un alt fel de vocabular , paralel , decat cel unanim recunoscut , n-a trecut mult timp de cand a trebuit sa mai stabilim inca o data ca de fapt aversul monedei pana la urma tot avers este , in ciuda faptului ca altii il considera revers .
Scrie răspuns