Medalion roman Constantin I argint

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

@roantichitati: nu stiu ce vi se pare dvs neconform cu stilul epocii la acest medalion, dar daca dati o cautare pe coinarchives cu "constantine" o sa gasiti nu un singur stil ci destul de multe variatii si in niciun caz bizantine. Si Bizantul a trecut prin multe stiluri nu s-a caracterizat printr-o viziune unica de-a lungul timpului. Comparati emisiunile anonime de secol 12 cu cele de la sfarsitul imperiului sau chiar cu cele ale lui Anastasius. La monede ma refer, bineinteles. In plus eu nu vad o linie franta unde spuneti dvs si chiar daca ar fi, exista multe efigii cu linii dure. Nu mai pun poze ca sa nu incarc topicul dar parrea mea este ca e ok ca stil si ca infatisare pentru vremurile cand se presupune a fi fost batuta.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

dimo13 scrie:Doua piese declarate falsuri, par sa prezinte aceeasi efigie ca si piesa domnului marcus aurelius. N-o spun raspicat, dar cred ca ridica macar un semn de intrebare:
http://forgerynetwork.com/asset.aspx?mo ... X5KH/qJmw=
http://forgerynetwork.com/asset.aspx?mo ... zw1ltj3Jw=

Nu au elemente comune . In mod sigur nu provin din aceeas sursa si nici realizarea nu e aceeas . Piesa de sus e mai bine detaliata ....dar...( parerea mea am expus-o mai sus ) .
dimo13

Mesaj de dimo13 »

roantichitati scrie: Nu au elemente comune . In mod sigur nu provin din aceeas sursa si nici realizarea nu e aceeas .
A fost o impresie pe care am avut-o comparand, se poate sa fi fost gresita, nu insist.
Fişiere ataşate
abcd.jpg
abcd.jpg (58.21 KiB) Vizualizat de 10746 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

berserkr scrie:@roantichitati: nu stiu ce vi se pare dvs neconform cu stilul epocii la acest medalion, dar daca dati o cautare pe coinarchives cu "constantine" o sa gasiti nu un singur stil ci destul de multe variatii si in niciun caz bizantine. Si Bizantul a trecut prin multe stiluri nu s-a caracterizat printr-o viziune unica de-a lungul timpului. Comparati emisiunile anonime de secol 12 cu cele de la sfarsitul imperiului sau chiar cu cele ale lui Anastasius. La monede ma refer, bineinteles. In plus eu nu vad o linie franta unde spuneti dvs si chiar daca ar fi, exista multe efigii cu linii dure. Nu mai pun poze ca sa nu incarc topicul dar parrea mea este ca e ok ca stil si ca infatisare pentru vremurile cand se presupune a fi fost batuta.
“Stilul Bizantin a luat nastere prin imbinarea artei romane cu cea orientala . Acest stil se
regaseste in perioada dintre secolele IV-V, in cadrul antichitatii tarzii si se dezvolta in trei etape: secolele IV-VI, VI-XII, XII-XV ."

Toate monedele din acea cautare (constantine ) de pe coinarhive au caracteristicele acestui stil .

Am enuntat caracteristicele acestui stil , si am facut in amanunt diferenta detaliilor care exclud realizarea acestei monedei cu pricina din tipologia respectiva . In cadrul aceluias stil exista anumite amprente disctincte dar care insa se incadreaza in aceas clasa – STILUL BIZANTIN .

.
newbasic

Mesaj de newbasic »

dino13 are dreptate :) seama prea mult, urechea si bustul sunt identice .
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Medalionul despre care vorbim nu este in stil bizantin (de altfel imperiul bizantin a aparut dupa cam 150 de ani de la data prezumtiva a medalionului). Sa nu incurcam stilulrile artei bizantine cu monedele din perioada lui Constantin. Dar nu mai insist, pana la urma parerile sunt impartite. Dupa parerea mea nu stilul poate fi pus sub semnul indoielii, de fapt chiar daca ar fi fals, el ar fi copiat dupa un original care e clar ca e in stilul corespunzator. Dvs mergeti spre concluzia ca e ceva modern dupa o matrita doar inspirata dintr-o emisiune dar realizata in alt stil. Ceea ce mi se pare improbabil. Puteti sa va convingeti ca numismati de renume considera stilul monetar bizantin "oribil" in comparatie cu stilul imperial fie el chiar cel tarziu (desi de la Constantin la Arcadius/Teodosius/Zeno/Anastasius diferenta de stil este evidenta si descendenta ca estetica).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Aparitia stilului bizantin nu trebuie legata de ceeace am numi crearea imperiului bizantin , unde lucrurile sunt destul de controversate . Daca exista contradictii in stabilirea unei date care sa se considere frontiera pentru imperiul bizantin , in arta lucrurile sunt clare . Manifestari ale stilulului bizantin sunt prezente inca din secolul III ( deci dupa 201) , numai ca el se face pregnant remarcat in secolele IV si V . A fost numit bizantin din cauza faptului ca a fost stilul de arta care si-a pus amprenta pe intreaga perioada a imperiului ( nu a aparut si nu a disparut odata cu imperiul ) .In alta ordine de idei nu faceti gresalaa de a confunda stilul cu maniera . Stilul a avut manifestari diferite in perioade de timp dar caracteristicele principale au fost prezente (simbolismul si stilizarea facandu-se remarcate mai intens in unele lucrari ) . N-am afirmat niciodata ca ar fi cel mai elegant stil , si nu este preferatul meu ,( dar nu-l pot numi "oribil" ) , unele lucrari sunt impresionante . Intre stilul ( realist ) roman imperial si stilul (simbolist ) bizantin nu a existat un alt stil de tranzitie in aceasta acoperire geografica . Daca in cadrul arhitecturii lucrurile sunt putin mai complicate ( existand intercalari ) in arta portretului acestea sunt foarte clare . Elementele stilului bizantin sunt inconfundabile.
- ochii mari (disproportionat) , stilizati , realizati simplist din liniii curbe , blanzi ( influenta crestina ) - elemet definitoriu al stilului care il intalnim neschimbat de-a lungul timpului pana azi (in special la icoane)
- sprancene arcuite , bine definite simplist realizate printr-o linie curba
- nas alungit avand o forma specifica stilului
- buzele au , o forma subtiata
- barbia rotunda , pometii obrazului rotunjiti
- nu exista treceri bruste de relief (elemente contondente) , liniile sunt "dulci" , si toate elementele au tendinta de rotunjire
- linia curba este un element esential al stilului , ea insasi fiind unul dintre elemente in cazul realizarii parului ( cel mai adesea ) .
Fara nici o indoiala TOATE MONEDELE lui CONSTANTIN CEL MARE sunt marcate de STILUL BIZANTIN ! In foto sunt postate doua monede cu perioade apropiate de timp in care se poate observa contrastul intre stiluri precum si similitudinile si elementele de care am vorbit in legatura cu stilul bizantin de-a lungul timpului .
Fişiere ataşate
Snap29.OP.KK.jpg
Snap29.OP.KK.jpg (97.29 KiB) Vizualizat de 10653 ori
Ultima oară modificat 14 Mai 2009, 15:45 de către roantichitati, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Teoretizati prea mult. Fara indoiala, monedele lui Constantimn cel Mare n-au nicio legatura cu stilul bizantin si faptul ca stilul bizantin la monede incepe mult mai tarziu nu l-am spus eu ci altii mult mai buni decat mine. Dar eu oricum nu mai insist, daca doriti sa credeti asta nu-i problema. Inca un lucru, faptul ca ce numiti dvs stil bizantin are in spate elemente mai vechi nu e surprinzator, toate tendintele artistice sunt cladite pe forme si expresii anterioare. Oricum nu are relevanta privitor la moneda in discutie care nu prin stil pacatuieste.
@dimo13 Si eu vad similitudini intre cele doua piese...nu pare de bine.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Va multumesc pentru pareri, imi cer scuze ca nu am putut lua parte la discutii pentru ca am fost plecat. Ca o parere vis a vis de discutiile de stil bizantin, mi se pare absurd sa includem piesele lui Constantin in acest stil, este inca un stil artistic roman tarziu. Ce sa mai zicem atunci de piesele din secolul VII pana in secolul XI ???
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
Scrie răspuns