Moneda scitica?

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

slashy
**
**

Moneda scitica?

Mesaj de slashy »

Buna ziua,

Sunt nou pe forum - am gasit o moneda despre care nu reusesc sa gasesc nimic - (pare scitica - Kanites) daca ma puteti ajuta cu ceva detalii/trimiteri la vreun catalog v-as fi foarte recunoscator.

Multumesc.

Numai bine,
Fişiere ataşate
vechi.jpg
vechi.jpg (88.5 KiB) Vizualizat de 16650 ori
"No eternal reward will forgive us now for wasting the dawn"
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Buna ziua
Intr-adevar asa ar trebui, scitica de la Kanites, de tip probabil Zeus/fulger , inscriptia e clara. Cred ca am vazut-o acum un timp pe internet, poate chiar fiind de vanzare (?), dar nu-mi amintesc unde anume. Daca a ajuns la dumneavoastra, ar fi interesant de cunoscut si greutatea. Iar in privinta unei referinte, nu cunosc sa fie publicata, de altfel mai stiu un singur exemplar din acest tip, cu o greutate in jur de 5 g. Chiar voi studia aversul ceva mai atent, starea de conservare e buna. :)
newbasic

Re: Moneda scitica?

Mesaj de newbasic »

slashy scrie:Buna ziua,

Sunt nou pe forum - am gasit o moneda despre care nu reusesc sa gasesc nimic - (pare scitica - Kanites) daca ma puteti ajuta cu ceva detalii/trimiteri la vreun catalog v-as fi foarte recunoscator.

Multumesc.

Numai bine,
Dumneavoastra sunteti proprietarul monedei ?!

Aceasta poza mi-a fost trimisa de dimineata pe messenger :) , iar din poza pe care o am ( la o rezolutie mai buna) , eu zic ca moneda nu este autentica.
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
slashy
**
**

Re: Moneda scitica?

Mesaj de slashy »

newbasic scrie:
slashy scrie:Buna ziua,

Multumesc.

Numai bine,
Dumneavoastra sunteti proprietarul monedei ?!

Aceasta poza mi-a fost trimisa de dimineata pe messenger :) , iar din poza pe care o am ( la o rezolutie mai buna) , eu zic ca moneda nu este
autentica.

Eu am trimis-o celui de la care a-ti primit poza - aceeasi poza. Eu nu am gasit nimic relevant si de asta am si intrebat mai peste tot. Nu detin aceasta moneda inca - pentru ca am dubii asupra ei. Daca mi-ati putea da mai multe detalii as fi recunoscator .
Multumesc.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Nu stiu daca e buna sau nu, prefer sa stau departe de asemena discutie, singura remarca pe care as face-o dupa ce am ajustat putin imaginea si am privit ar fi strict stilistica, legata de efigie, care nu pare "de acolo", si nu doar pe baza comparatiei cu o alta piesa. Din pacate, din cauza acelei nuante de violet nici infatisarea presupusului bronz nu poate fi atent observata.
Ar fi o mare problema ca si aceasta arie sa fie atacata de falsuri periculoase.....
newbasic

Mesaj de newbasic »

@ slashy - speram sa fie piesa dumneavostra pentru a ne putea ajuta cu mai multe detalii si alte poze.
@ dimo13 - si eu am mai vazut aceasta moneda , dar nu-mi amintesc unde si cand. am avut un sentiment de deja vu cand am primit poza.

.... http://www.forumancientcoins.com/fakes/ ... 20&pos=423

cred ca nu mai sunt dubii
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
slashy
**
**

Mesaj de slashy »

newbasic scrie:@ slashy - speram sa fie piesa dumneavostra pentru a ne putea ajuta cu mai multe detalii si alte poze.
@ dimo13 - si eu am mai vazut aceasta moneda , dar nu-mi amintesc unde si cand. am avut un sentiment de deja vu cand am primit poza.

.... http://www.forumancientcoins.com/fakes/ ... 20&pos=423

cred ca nu mai sunt dubii
Eu as putea sa o iau - pt a o cantari , scana etc - dar ce mai conteaza ...
Multumesc frumos pentru raspuns - de real ajutor :idea:
dimo13

Mesaj de dimo13 »

A, bun, cea de pe forumancientcoins e graitoare, deci era vorba de un fals cunoscut si publicat. Diferenta de greutate e uriasa, iar stilul... "urla" :D . Inca o data se vede cat de mult conteaza o imagine de calitate....
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Piesa a fost la vanzare pe okazii acum ceva vreme, apoi a urmat o aiureala cu mesaje pe messenger din partea unui adolescent. Oricum, stiu ca primise oferte bunicele pentru un fals - inclusiv de la mine :) :oops: :roll:
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Si de la mine :lol: Mare greseala a facut ca n-a acceptat. Acum...s-o pastreze sanatos!
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
heliokles

Mesaj de heliokles »

Mie, personal, mi se pare in regula, moneda din imaginea postata. Sunt cateva diferente intre cea de pe forumancient si cea postata. Ar fi interesante cateva detalii , greutate, diametru, provenienta, daca le poate oferi detinatorul.
newbasic

Mesaj de newbasic »

heliokles scrie:Mie, personal, mi se pare in regula, moneda din imaginea postata. Sunt cateva diferente intre cea de pe forumancient si cea postata. Ar fi interesante cateva detalii , greutate, diametru, provenienta, daca le poate oferi detinatorul.
si care sunt diferentele alea ?!

priviti imaginile cu atentie.
Fişiere ataşate
123.JPG
123.JPG (38.69 KiB) Vizualizat de 16436 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Sunt identice. Die-match. Faptul ca forma exterioara a pastilei este alta nu conteaza in acest caz. Prima este imbatranita artificial (probabil frecata cu ceva aspru si apoi colorata). Cand am vazut-o prima oara aveam dubii desi nu exista inca una raportata, de aceea si suma oferita a fost cu riscul aferent. Acum imi dau seama ca fusesem superficial. Puteam sa arunc banii aiurea.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Situatia e clara. Si chiar daca o asemenea dovada n-ar fi suficienta, presupunand ca, sa zicem, cea de pe FAC este copia celei postate aici, deci exista un fals si un original, mai e un fapt important: ambele portrete sunt prost realizate (nu e vorba doar de detalii) si le lipseste expresia, fapt care le da de gol. Nu au cum sa convinga. Mai mult, parca ar fi vrut sa-l reprezinte chiar pe Kanites insusi. Toate aceste zeitati de pe monedele scitice sunt artistic reprezentate, fiind vorba de piese de calitate iesite din monetariile vest-pontice. Iata si un alt tip Kanites, cu Zeus (sau Marele Zeu) pe avers:
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 0&Lot=1182
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da, portretul e dubios dar si reversul. Intr-adevar efigia e atipica pentru emisiunile de acest tip. Asta ma facuse si pe mine suspicios prima oara. Modulul si greutatea stiu ca erau iarasi o problema.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns