informatii despre cartele de produse (ratii)

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
consult

informatii despre cartele de produse (ratii)

Mesaj de consult »

Caut informatii legate de cartelele de produse (alimentare sau nealimentare) care au fost folosite de-a lungul timpului in Romania. Cum ar fi cazul cartelelor de paine, zahar, produse industriale, benzina s.a.m.d.
As fi foarte interesat sa gasesc macar o lege sau decizie cu caracter oficial care sa reglementeze emiterea si utilizarea acestora in trecut.
De asemenea, daca aveti vre-o astfel de cartela (si nu doriti sa o vindeti) mi-ar fi de mare folos niste fotografii.
Daca aveti alte informatii pe care le considerati relevante pentru acest subiect, ar fi si ele apreciate.
Eu detin in colectie peste 130 de astfel de cartele diferite dar din pacate am gasit foarte putine informatii in afara celor strict inscrise pe cartele .
clujsergiu

ratii

Mesaj de clujsergiu »

Am gasit doar un decret privind rationalizarea consumului de carburanti si circulatia autoturismelor (o zi cu sot si o zi fara sot): DECRET Nr. 277 din 25 iulie 1979 privind unele mãsuri pentru rationalizarea consumului de carburanti si gospodãrirea economicoasã a parcului de autovehicule publicat in Buletinul Oficial nr. 64/26.07.1979.

Pentru studierea gratis a actelor normative ale Romaniei puteti studia urmatoarele site-uri: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.frame; http://www.legestart.ro/.
consult

Mesaj de consult »

Multumesc. Legea nu raspunde intrebarilor mele legate de cartele dar a fost o lectura cel putin interesanta. Chiar nu imi imaginam ca unele lucruri mentionate acolo au fost reglementate.
hultan2003

Mesaj de hultan2003 »

Din ce imi mai aduc aminte din copilarie este ca acele cartele pentru benzina au fost folosite pana prin 1992
banivechi

Mesaj de banivechi »

Daca va referiti la BCF-uri (bonuri de combustibil preplatite) acelea cred ca inca mai exista. Dar rationalizarea benzinei a incetat odata cu caderea regimului lui Ceausescu.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Eu am locuit pe vremea Raposatului in Bod Colonie, o localitate situata la 9 km de Brasov.
In aceasta localitate se afla una din cele mai vechi fabrici de zahar din Romania si statia de amplificare pt unde lungi, Radio Romania.
Stiu ca incepand cu anii 81 sau 82 fiecare familie/persoana,a primit o cartela pentru alimente.
Cu toate ca produceam zahar si imbuteliam ulei comestibil,si aceste doua alimente erau trecute pe cartela. Va dati seama ca nimeni nu platea bani pt ele din moment ce putea sa si le procure pe gratis! :lol:
Ni se cuveneau urmatoarele cantitati:
1-Ulei(soia/amestec)- o sticla de 500 ml la doua persoane pe luna sau o sticla pt 1 persoana la 2 luni!
2-Zahar- 1kg / luna de persoana
3-Malai -500g pe luna/ de persoana - primeam cam de 3 ori pe an!
4-Faina- 1 kg /persoana la 2 luni - La fel, primeam numai de 3 ori pe an
5-Orez- cred ca pana la revolutie am primit numai de 2 ori !
6-Unt - cam o data la 6 luni, un pahetel de 250 gr
7-Margarina-asta o dadeau mai des cam un pachet la 2-3 luni dar era oribila!
8- Paine- cam 250 gr de persoana pe zi

Va dati seama ca in aceste conditii,piata neagra functiona de minune si fiecare din noi era obligat sa tzina cateva animale si o gradina!
banivechi

Mesaj de banivechi »

Eu tin minte ca ratia de benzina in Timisoara era de 33 litri pe luna - adica de 300 lei in '87 (cind am luat permisul) si a scazut la 22 litri in vara '89. Stateam cite doua- trei nopti la coada la benzinarie! Primeau o tona-doua de benzina, alimentau citeva zeci de masini si gata! Mergeam in vacanta cu cortul la Valiug (zona Semenic) si cind coboram spre Resita veneam la vale cu Dacia cu motorul oprit ca sa economisesc carburantul :-). Aveam tot timpul o sticla cu un litru de benzina in portbagaj in caz ca ramineam pe undeva... Dar tot raul avea si un bine: erai tu si dracu' pe strada...
De atunci am ramas cu sechele: cum vad acul la rezervor ca scade la 3/4 cum dau fuga la benzinarie....
Scrie răspuns