Monede argint pentru botez

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

cum pot face si eu rost de o carte? as putea sa fac comanda de undeva de ea?
Cunoscandu-ti istoria iti cunosti viata.
amonra

Mesaj de amonra »

Din pacate nu. Crede-ma ca am arat si semanat internetul dupa ea.
Pecunia non olet.
luchesse5508

Re: Botez

Mesaj de luchesse5508 »

drmau scrie:Eu voi raspunde din experienta.
Eu am avut un 2 lei din seria 1910-1914. Nu mai stiu exact care... Inca il mai am - in colectie :-)
Utile erau monezile mari - aici se incadra 2 lei si 5 lei.
Moneda de argint se arunca in cristelnita - eventual mai dinainte. A nu se uita ca nu toate cristelnitele erau din argint asa ca se credea ca moneda "curata" apa. Ceva adevar este pt ca daca stiti vasele in care se face agheazma sunt din argint sau in ele se pune argint... si Duh Sfant.
In plus simboliza bunastare... copilul se si imbaia in bani... stiti expresia - nu?
Moneda se folosea/foloseste la luatul motului - motul se lipeste cu o picatura de ceara - din lumanarea de botez - pe moneda.
Deobicei cand copilul pleaca prima data la scoala parul se dezlipeste de pe moneda si din ceara si este aruncat in vant. Cred ca prima plecarea la scoala era asimiltata cu prima iesire/plecare in lume.

Cred insa ca sunt mult mai multe semnificatii legate de curatenia si frumusetea sunetului argintului, de nobletea metalului si de efectul lui contra raului (nu uitati si de gloantele de arging sau pumnalele de argint)...

In plus mama mea mi-a spus ca in cazul fratilor gemeni sau lunatici (nascuti in aceiasi luna sau in jurul aceleiasi date) se lua o moneda de argint si se taia cu toporul intr-un nr de parti cat copii erau in cauza... Era un fel de dezlegare. Evident ca nu era numai taierea propriuzisa ci ma astept si la descanece - incantatii...

Multe din toate acestea nu sunt documentate. Unele sunt mixaje de obiceiuri rurale cu obiceiuri citadine (uneori de mahala - dar in sensul ne vulgar).

Uneori insa se folosea si moneda de aur ... daca isi permiteau... dar cred ca cea mai folosita a fost moneda de argint si asa cum am mai spus Carol I - 2 si 5 lei.
Totusi tinand cont de valoarea monedei in mediul rural pana in 1900 - ma face sa cred ca este totusi un obicei al orasului.

De curand eu am recomandat pentru botezul unui copil moneda de 5 lei a lui Carol I. Un XF este excelent pt asa ceva.
Este o moneda eleganta si cu prestanta - cred ca este cea mai frumoasa moneda a noastra - frumoasa inclusiv intr-un sens practic. Plus ca un XF nu ar fi prea scump pt un asa scop.
nu va suparati dl drmau sunteti cumva originar din zona vlasca(oltenia/muntenia) pt ca , constat ca avem obiceiuri destul de asemanatoare, cu toate ca detin si eu o astfel de marturie de botez gasita in cimitir la tara nici macar batranii nu au stiut sa mi spuna multe lucruri despre ea, in schimb restul se cam potriveste cu obiceiiurile de la mine de la tara.
revenind la marturie cred ca este una de tipul blanc, de bronz cu diametrul egal cu al monedei de 2 bani de 1867, cu scrisul si imaginile in relief
pe fata BOTEZAT IN DOMNUL IISUS CHRISTOS cu figura a doi sfinti in picioare, dintre care unul tine o sulita(cred ca este vorba de sf gheorghe(cel cu sulita)-asta era si hramul vechii bisericii construita undeva inainte de 1500 spun baranii-localitatea se afla "peste padure" de cobia-vestita pt manastirile ei vechi 1300-1400 am impresia deci s ar "lega")
iar pe spate BOTEZAT LA ANUL 1863 si porumbelul divin din care ies raze
din topic am observat ca majoritatea celor vazute deja au ca tema parintele sau nasul cu pruncul langa cristelnita, de aceea va intreb exista multe variante sau sunt specfice in functie de zona?
multumesc!
luchesse5508

Mesaj de luchesse5508 »

mentionez ca nu am cunostinta despre familii/persoane de religie catolica(vezi CHRISTOS) in localitate
au existat dupa razboiul din 1877 doi veterani care s au intors insurati din razboi stiu sigur ca sotiile lor aveau alta religie(dar nu sunt sigur ca erau catolice)
dorelb

Mesaj de dorelb »

amonra scrie:Multumesc domnului Tripleseven pentru mentionarea acestei brosuri.
Gratie dansului, am dat de editor (un om deosebit, cu infatisare de ascet ) si am achizitionat 20 de exemplare. La nevoie mai pot face un drum, deoarece au ramas sute de bucati la editura.

Cine doreste, mai ales daca e din Bucuresti, ne putem intalni in zona Obor sa-i inmanez un exemplar.

Pret : 1 Leu sau o moneda 8) sau cine stie, poate chiar o dublura de marturie de botez.
Cum as putea intra si eu in posesia unui exemplar din aceasta brosura? sunt din Onesti asa ca mai greu cu intilnitul in zona Obor.
amonra

Mesaj de amonra »

Pana duminica seara nu pot sa va spun cate mai am.
Atunci voi posta si adresa editorului, poate mai are in stoc.
O zi buna.
Pecunia non olet.
amonra

Mesaj de amonra »

Ok, mai am destule.
Pret nou : 5 lei.
Trimit si cu ramburs, insa prefer in Bucuresti :p.

Adresa editorului : ( un batran cu par alb, la 70-80 ani ) :
Gheorghe Palade
Str Gura Ialomitei, Bloc PB8, Sc B, ap 17, sector 3, telefon 630 54 71 ( trebuie inistat caci se deplaseaza mai greu).
Pecunia non olet.
Dmariog

Mesaj de Dmariog »

amonra scrie:Ok, mai am destule.
Pret nou : 5 lei.
Trimit si cu ramburs, insa prefer in Bucuresti :p.

Adresa editorului : ( un batran cu par alb, la 70-80 ani ) :
Gheorghe Palade
Str Gura Ialomitei, Bloc PB8, Sc B, ap 17, sector 3, telefon 630 54 71 ( trebuie inistat caci se deplaseaza mai greu).
Se poate sa-mi da-ti si mie una? Ma deplasez unde vreti in Bucuresti. Va astept cu un raspuns.
amonra

Mesaj de amonra »

Ok, nici o problema.
Aveti PM.
Pecunia non olet.
amonra

Mesaj de amonra »

Ca sa va convingeti de ce fel de presa avem ( in caz ca mai era nevoie ),
un articol foarte tendentios scris pe marginea marturiilor de botez.

http://www.adevarul.ro/actualitate/soci ... 80451.html
Pecunia non olet.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Poate din titlul pare tendentios. Articolul in sine nu mi s-a parut. Si in plus... marturiile astea chiar sint mofturi. Nu e un obicei larg raspindit, doar o anumita patura sociala le-a folosit, si dupa parerea mea, drept moft. Cel putin eu n-am auzit ca un "oarecare" sa comande asa ceva pentru copilul lui. Colegii cu copii, ati avut mofturi d'astea la botez?
amonra

Mesaj de amonra »

Da, eu am avut asemnea mofturi.

Primul meu nascut a avut medalii din tombac la botez ( le-am dat pe familie si l-am atasat intr-o felicitare in care am spus cate ceva despre bebe si o mica explicatie despre ce inseamna bucata de metal pe care au primit-o ).
Nasii si bunicii au primit medalii din argint.

Al doilea meu nascut a avut batute numai medalii de argint, prezentarea similara ( sa nu se supere unul pe altul cand vor fi mari ).

Ca fapt divers si de-a dreptul imbucurator pentru mine dpdv economic, o medalie de argint pentru al doilea botez a costat cam la fel cat cea din tombac la primul. Plus calitatea finisajului e fost net superioara pentru seria a doua.

Efortul financiar a fost cam de 1400 roni cu tot cu matrita, felicitare, plic si sigiliu de ceara / copil, insa a meritat fiecare banutz. Peste ani vor avea ce povesti si arata, iar eu m-am simtit ca Brancoveanu inainte de ultima excursia la turci :D - mandru.

Scorurile afisate in articol ori sunt umflate ori cei de la Constanta au stiut pe cine sa jupoaie.. Oricum, sunt neverosimile pentru un buget de om normal.
Eu am avut satisfactia manufacturarii "conceptului" - afara de medalie, chiar de curand, in ianuarie si va pot spune chiar pe pasi, cam cat costa afacerea.

Chiar si povestea istorica din ziar e un pic deplasata, neamintindu-se nimic de cei 200 de ani de marturii de botez ortodoxe de la noi ( exemple elocvente fiind chiar marturiile odraslelor din casa regala romana ). Spun orotdoxe pentru ca presupun ca initial au fost inspirate de medalii de confirmare de la catolici ( parere personala ).

Totul e prezentat ca un moft modern, insa noi stim ca nu e chiar asa...
Pecunia non olet.
andreka

Mesaj de andreka »

O poza daca se poate. Sunt foarte curios.Multumesc
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
capa

Mesaj de capa »

Si eu sunt curios, ba chiar interesat... :D
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
amonra

Mesaj de amonra »

Asa arata ultima versiune de medalie.
Este modelul standard - n-am dorit nimic special si oricum, cred ca ma costa considerabil mai mult daca doream ambele fete modificate.
Aversul contine scena botezului in cristelnita cu pogorarea duhului sfant, iar aversul e format doar din text, in relief, cu date despre numele copilului, data botezului ( ar fi bine sa se stie sigur inainte :twisted: ) si numele nasilor.
In limitele decentei medalistice, cred ca se poate scrie orice.

Marime : cred ca 35 mm, grosime cam 1,5 mm, greutate 6 g .

Pentru cei ce doresc datele medalistului ( desi nu cred ca e o supriza pentru cei din Bucuresti ), contact pe PM.
Fişiere ataşate
medalie-marturie-botez.JPG
medalie-marturie-botez.JPG (93.99 KiB) Vizualizat de 11443 ori
Pecunia non olet.
Scrie răspuns