Variante 5 bani 1867?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Hunter` scrie:Piesele acelea nu sunt probe indiferent de cat de mare era casa de licitatii care a spus asta. Am intalnit in mod frecvent diferente la monedele de 2 si 5 Bani Heaton, mai ales la dispunerea literelor (in linie dreapta, semicerc, o litera mai sus, alta mai jos) dar si la lungimea scrisului. O sa imi spuneti ca aceasta piesa are diferente si la orientarea frunzelor din partea superioara - Da! Sunt de acord cu dumneavoastra. Iar acum o sa urmeze iarasi o discutie in ceea ce priveste termentul de "varianta". Daca o piesa are doar 2 litere dispuse putin mai sus sau mai jos decat alta, iar frunzele sunt la fel, este si ea tot varianta? Sau e diferenta prea nesemnificativa? Un studiu inca nepublicat abordeaza aceasta problema si acolo sunt undeva intre 5 si 10 piese diferite, asa ca o sa trebuiasca sa va faceti loc in clasor. Eu unul sunt mai conservator si nu am de gand sa tin in colectie 5 bani 1867 varianta cu "e" mai sus si "t" mai jos. O sa incerc sa fac rost de piese pentru exemplificare.
Domnule Hunter , eu va admir ca aveti o pozitie si vi-o mentineti , numai ca va nu urmariti atent ceea ce v-am spus si ma faceti sa repet asta a 3`a oara . Toate diferentele la care dumneavoastra faceti referire sunt datorate unor ERORI ceea ce nu putem spune in cazul de fata !!! In cazul de fata frunzele nu au diferente de orientare asa cum v-ati exprimat dumneavoastra . AU FORMA DIFERITA , sunt mai late si mai rotunjite la varf ! Funda are FORMA DIFERITA , conturul din partea superioara este aproape o linie dreapta ! Scrisul HEATON nu e pus mai sus sau mai jos sau ii lipseste o litera ,este diferit prin DIMENSIUNI DIFERITE si asezare in SEMICERC . Moneda are un DESIGN DIFERIT care nu e rodul unor erori . Aici nu se poate invoca EROAREA ca in TOATE cazurile enumerate de dumneavoastra . Aici este un DESIGN diferit . Se poate sa nu fie proba si sa fi existat si in circulatie aceste tipuri de monede ,am mentionat aceasta posibilitate inca de la inceput , ( desi ...nu cred ) , dar in nici un caz nu aveti nici un motiv sa-i negati calitatea de VARIANTA ! P.S daca aveti , sau ati vazut monede la care caracterele scrisului sa difere prin dimensini , prin forma, sau anumite elemente sa fie altfel reprezentate ele ar reprezenta VARIANTE . Faptul ca au o litera mai sus sau mai jos le transforma in erori , pentru ca e clar ca nu asa au fost concepute ci sunt rodul unor greseli !
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

traistaru scrie:
vlahul scrie: Foarte putin probabil ca insemnul monetariei sa fie aplicat manual ...
Citez din lucrarea "Official Price Guide to Mint Errors" de Alan Herbert, pag. 134 "For all the circulated dies, the mintmark was punched into each individual die by hand. This is the reason why mintmarks can be found over a wide area, can be touching some other part of the design or be titled, or can be pounched two, three, or even more times."
"....circulated dies......" adica matrite. Intr-o matrita intr-adevar se poate poansona ceva ce trebuie sa apara pe moneda in relief, insa probabil fraza citata se refera la anumite monede. La ce capitol este afirmatia?
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Piesa de 5 bani in discutie ar putea fi un specimen sau o proba deoarece are reversul rotit cu 180 grade fata de avers.
Yu_L.Yan scrie:O alta piesa, cu acest aspect gasim si pe Ebay.it
Piesa s-a vandut intre timp. Oricum, desi este intr-o stare foarte buna nu pare sa aiba caracteristicile care sa o diferentieze de piesele de circulatie: de exemplu "HEATON" pare sa umple spatiul dintre panglici ca la monedele "obisnuite".
Ultima oară modificat 05 Feb 2009, 00:23 de către Alex, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Si pe mine m-a mirat acel "circulated" dar oricum ma interesa nmai mult cuvantul "dies". Sensul cu "circulated" e putin fortat pentru ca nu vad cum ar circula matritele (decat numai daca exista colectionari de asa ceva si chiar au si ce colectiona :) ), pe cand "circulation" e mai potrivit. Oricum voiam sa spun ca in carte (probabil) nu se vorbea despre monedele despre care era vorba aici, deci aducem o generalizare catre ceva despre care autorul probabil nu stia (si aici ma refer la emisiunile romanesti).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Am eu o vaga impresie ca acea lucrare cu o pagina doar de variante de semne de monetarie (dublate :shock: , quadruplate :shock: :shock: etc) e o chestie ca si VAM Morgan dollars. He he, nu stiti ce-s aia? Pai faimosii dolari "Morgan type" ce au fost emisi pina in 1921 nu prea au valoare decit daca:
a) sint intr-o stare MS 101 (adica mai frumosi decit matrita :-) )
b) sint VAM (nu-mi pierd timpul incercind sa explic, cititi singuri: http://www.vamworld.com/VAM
c) daca sint "key date" - dupa parerea mea asta ar fi trebuiet sa fie criteriul major de evaluare...
Asadar americanii din lipsa de altceva mai bun (au si ei 2 milioane de numismati care colectioneaza 20 tipuri de monede, ca asa sint ei, bogati in bani, saraci in monede) au tot despicat firul in patru ca sa inventeze criterii de (supra)evaluare a monedelor lor.
Asa cum restul lumii (adica numismatii seriosi = colectionarii de monede "adevarate") nu da doi bani pe evaluarea gen AU50 sau AU55, tot asa categorisirea mintmark-ului in 20 de variante trebuie luata ca ... hm, o ciudatenie tipic americana. Si atit.
Monedele emise in tiraje mari cu 20 perechi de matrite apar in 40 variante. Si? Daca variantele difera insesizabil una de alta, nici nu merita mentionat decit - asa cum fac francezii in cataloagele lor - numarul matritelor folosite.
De curiozitate m-am uitat in Gadoury, moneda de 10 centimes Napoleon III (o moneda pe care cred ca majoritatea dintre noi o are) a fost batuta cu 42 matrite. Credeti ca s-a chinuit careva sa identifice multitudinea de variante?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

banivechi scrie:Am eu o vaga impresie ca acea lucrare cu o pagina doar de variante de semne de monetarie (dublate :shock: , quadruplate :shock: :shock: etc) e o chestie ca si VAM Morgan dollars. He he, nu stiti ce-s aia? Pai faimosii dolari "Morgan type" ce au fost emisi pina in 1921 nu prea au valoare decit daca:
a) sint intr-o stare MS 101 (adica mai frumosi decit matrita :-) )
b) sint VAM (nu-mi pierd timpul incercind sa explic, cititi singuri: http://www.vamworld.com/VAM
c) daca sint "key date" - dupa parerea mea asta ar fi trebuiet sa fie criteriul major de evaluare...
Asadar americanii din lipsa de altceva mai bun (au si ei 2 milioane de numismati care colectioneaza 20 tipuri de monede, ca asa sint ei, bogati in bani, saraci in monede) au tot despicat firul in patru ca sa inventeze criterii de (supra)evaluare a monedelor lor.
Asa cum restul lumii (adica numismatii seriosi = colectionarii de monede "adevarate") nu da doi bani pe evaluarea gen AU50 sau AU55, tot asa categorisirea mintmark-ului in 20 de variante trebuie luata ca ... hm, o ciudatenie tipic americana. Si atit.
Monedele emise in tiraje mari cu 20 perechi de matrite apar in 40 variante. Si? Daca variantele difera insesizabil una de alta, nici nu merita mentionat decit - asa cum fac francezii in cataloagele lor - numarul matritelor folosite.
De curiozitate m-am uitat in Gadoury, moneda de 10 centimes Napoleon III (o moneda pe care cred ca majoritatea dintre noi o are) a fost batuta cu 42 matrite. Credeti ca s-a chinuit careva sa identifice multitudinea de variante?
Mircea , am citit postul tau.... si .... ori n-am inteles eu ce trebuia ori ti-ai schimbat opinia exprimata in prima parte a acestui topic ( in care erai incantat de aceasta decoperire ) cu 180 de grade ? In cazul in care 40 de matrite au batut un numar de monede si matrtitele au fost executate dupa un singur model e firesc sa nu se puna problema variantelor . O varianta exista prin modul diferit de reprezentare a aceloras elemente (care nu sunt rodul unei erori ) nu prin numarul de matrite .Referitor la acest topic personal mi s-a parut unul interesant din prisma faptului ca am aflat si am vazut fotografia unui tip de moneda de a carei existenta ( daca stiam , in cazul in care este proba mentionata in MBR ) oricum nu o vazusem , si apoi , ulterior a aparut in acea licitatie de pe ebay .Mie unul mi se pare un castig , un lucru interesant nicidecum o pierdere de timp si o despicare a firului in patru .
banivechi

Mesaj de banivechi »

Concluzia mea e ca daca exista diferente aproape insesizabile nu e cazul sa ne batem capul cu ele (de aia am dat exemplul cu monedele franceze).
Diferentele vizibile, cum e cazul frunzelor de pe reversul monedelor de 5 bani 1867 da, sint de luat in seama. Dar nu Kullrich pe 6 mm sau pe 6,5mm la monedele de 5 lei. Cine e in stare sa vada diferenta? Eu nu.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

banivechi scrie:Concluzia mea e ca daca exista diferente aproape insesizabile nu e cazul sa ne batem capul cu ele (de aia am dat exemplul cu monedele franceze).
Diferentele vizibile, cum e cazul frunzelor de pe reversul monedelor de 5 bani 1867 da, sint de luat in seama. Dar nu Kullrich pe 6 mm sau pe 6,5mm la monedele de 5 lei. Cine e in stare sa vada diferenta? Eu nu.
Ca principiu sunt perfect de acord cu tine , insa exemplu care l-ai dat nu este unul potrivit . Cele doua variante exista .Scrisul difera prin inaltimea literelor , prin grosimea lor , prin forma si prin lungimea lui . Cele doua tipuri de monede au fost batute de doua matrite realizate diferit , care nu au fost rodul unei erori . Daca le privesti in comparatie, diferenta este evidenta fara a avea nevoie de vre-o lupa , nu e una nesemnificativa , scrisul are un design diferit . Da , sunt de acord cu tine ca multe piese sunt considerate variante desi ele au fost rezultatul unor erori si aici se pot da destul de multe exemple unele dintre ele fiind trecute chiar in MBR , ma refer la piesele "cu crengute " la cele "fara crengute " si la altele cu litere intrerupte . Revenind la celelalte "variante" mai noi pot da exemple de monede cu riduri , cu lacrimi , litere lipsa sau deplasate ...si exemplele pot continua . Aceste tipuri de monede personal nu le consider variante , dar inteleg pasiunea unora de a le colectiona , insa revin si spun ca nu sunt variante ci sunt erori de batere chiar daca unele sunt spectaculoase .
Hunter`

Mesaj de Hunter` »

Atasez poze cu un 5 bani 1867 watt care prezinta erori de batere asemanatoare cu cele intalnite la piesa de 50 Bani 1900 "fara crengute".
Fişiere ataşate
Doua dintre frunze sunt slab batute si o portiune din crenguta lipseste.
Doua dintre frunze sunt slab batute si o portiune din crenguta lipseste.
eroare.JPG (33.82 KiB) Vizualizat de 11588 ori
coin 1223.jpg
coin 1223.jpg (59.91 KiB) Vizualizat de 11588 ori
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

O varianta interesanta la 2 Bani 1867 Watt & C0.
" O " din Co este spart, dar nu-i nimic deosebit.
Exista multe monede cu O-ul injumatatit.
Mult mai interesant este faptul ca codita de la ghinda ( ora 15:00 ) este dubla.
Fişiere ataşate
2 Bani 1867, codita dubla, ora trei.JPG
2 Bani 1867, codita dubla, ora trei.JPG (69.86 KiB) Vizualizat de 11303 ori
cirligb

Mesaj de cirligb »

Ce parere aveti? Sunt I si L sau doi de L ?
Fişiere ataşate
5 bani 1867.jpg
5 bani 1867.jpg (63.06 KiB) Vizualizat de 9948 ori
5 bani resize.jpg
5 bani resize.jpg (29.73 KiB) Vizualizat de 9948 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

E NIHLL . Am si eu un 5 bani Watt&Co la fel si se vede clar ca sint doi de L
Scrie răspuns