Moneda Aurelian

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
ronin

Moneda Aurelian

Mesaj de ronin »

Buna ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva cu monetaria de la acest aurelian? Mie imi pare un A. Si daca este A ce monetarie este, si cam cand a fost batuta?
Fişiere ataşate
Revers
Revers
IMG_0001.jpg (95.07 KiB) Vizualizat de 4097 ori
Avers
Avers
IMG_0002.jpg (86.76 KiB) Vizualizat de 4097 ori
Ultima oară modificat 02 Feb 2009, 20:56 de către ronin, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Este Aurelian sau Aurelianus (nu Aureliano, cel putin in limba româna), antoninian, tip Restitutor Orbis (inscriptie RESTITVT ORBIS) batut intre 270-275 la Cizic. Motivul este Victoria incununand imparatul care poarta in mana globul.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
ronin

Mesaj de ronin »

:merci: Am si corectat. Litera aceea sa fie K de la Cizic atunci, nu A?

Moderator: cand aveti ceva de adaugat dupa ultimul mesaj editati-l pe acesta nu puneti un mesaj nou. Multumesc!
Ultima oară modificat 02 Feb 2009, 20:57 de către ronin, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

*A si nu de la Cizic :) Este marcat atelierul care poate fi atribuit unei monetarii. De-abia in sec 4 este generalizata marcarea monetariei dupa numele orasului. De fapt aici poate fi o problema. Daca litera de jos este un H, monetaria este Antiohia. Mie mi se pare A (caz in care inainte poate avea o steluta) insa dvs o vedeti mai bine decat eu din poza.

Revin: litera de jos este cu siguranta H pentru ca la A ar mai trebui ca intre cele doua personaje de pe revers sa mai existe unul mai mic. Este destul de dificila atribuirea completa pentru acesti antoninieni. Deci RIC 386 raritate C (comun).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns