bani de razboi
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
Tudor C
bani de razboi
Am intrat de curand in posesia acestei bancnote si i-as ruga pe cei ce ma pot ajuta sa-mi ofere mai multe informatii despre ea (dincolo de faptul ca este o bancnota de 20 de marci emisa la sfarsitul razboiului) si un pret orientativ.
- Fişiere ataşate
-
- germnania.jpg (91.07 KiB) Vizualizat de 2369 ori
Dupa parerea mea intra mai degraba in categoria notgeldurilor. Emisa de un alt emitent decat banca centrala, cand Reich-ul milenar se ducea pe copca si cu rusii in coaste, are mai mult acest statut. Probabil ca lipsa numerarului incepuse sa se faca simtita, in conditiile disolutiei puterii naziste.
Oricum, o piesa interesanta.
Exista in mai multe "variante", conform clasificarilor cataloagelor germane.
1. nr. control din 5 cifre, stea "5 brate", serii A, E, G, H, L, V
2. nr. control din 5 cifre, stea "8 brate", serii C, F,, J, L, M, N, O, P, Q, R, S, T
3. nr. control din 5 cifre, stea, seria H
4. nr. control din 6 cifre, serie D
5. fara nr. de control si serie
Tiraj total: 756.000 exemplare.
Are si o "sora" de 5 marci, mai rara (182.910 exemplare).
Exemplarul Dvs. este din varianta "b". Interesant numarul de control.
Ca valoare: destul de greu de spus, starea nu e prea grozava.
Ultimul pret pe care-l stiu a fost pentru o piesa de tipul "a", in noiembrie 2008 - 80 euro intr-o starea mult-mult mai buna (sa zicem VF). Cataloagele germane prezinta cote destul de apropiate pentru tipul "a" si "b", insa supra evaluate dupa parerea mea si rezultatul licitatiilor - cam 300 (a)/350 (b) euro la UNC si 160 (a)/200 (b) pentru VF.
Sper sa va fi fost de folos.
Oricum, o piesa interesanta.
Exista in mai multe "variante", conform clasificarilor cataloagelor germane.
1. nr. control din 5 cifre, stea "5 brate", serii A, E, G, H, L, V
2. nr. control din 5 cifre, stea "8 brate", serii C, F,, J, L, M, N, O, P, Q, R, S, T
3. nr. control din 5 cifre, stea, seria H
4. nr. control din 6 cifre, serie D
5. fara nr. de control si serie
Tiraj total: 756.000 exemplare.
Are si o "sora" de 5 marci, mai rara (182.910 exemplare).
Exemplarul Dvs. este din varianta "b". Interesant numarul de control.
Ca valoare: destul de greu de spus, starea nu e prea grozava.
Ultimul pret pe care-l stiu a fost pentru o piesa de tipul "a", in noiembrie 2008 - 80 euro intr-o starea mult-mult mai buna (sa zicem VF). Cataloagele germane prezinta cote destul de apropiate pentru tipul "a" si "b", insa supra evaluate dupa parerea mea si rezultatul licitatiilor - cam 300 (a)/350 (b) euro la UNC si 160 (a)/200 (b) pentru VF.
Sper sa va fi fost de folos.
-
Tudor C
Multumesc foarte mult pentru informatii. Am mai gasit un site, cu ajutorul unui coleg de forum, caruia ii multumesc din nou, unde apare aceasta bancnota. Dar legat de valoare ei, tot nu-mi pot da seama unde s-ar incadra.
http://www.muenzen-gebauer.de/bn_kaiser.html la numarul 60184
Dvs. personal cat credeti ca ar valora?
http://www.muenzen-gebauer.de/bn_kaiser.html la numarul 60184
Dvs. personal cat credeti ca ar valora?
-
Tudor C