Licitatii pe net
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
http://cgi.ebay.com/CA08-236-Ancient-Ro ... 0122872583
E chiar cea mai ieftina moneda "de aur"
pe care o putem gasi (sunt convins ca pretul final va fi egal cu pretul primului licitator - daca va exista asa ceva). Si tipul asta vad ca vinde multe monede "de aur"....
E chiar cea mai ieftina moneda "de aur"
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
in legatura cu opaitele de pe okazii, este posibil sa fie intr-adevar autentice insa doar din poze este greu de spus sigur.
in ceea ce priveste legalitatea atata vreme cat nu se poate dovedi ca sunt sustrase din situri sau din depozitele vreunui muzeu nu are rost nicio discutie in acest sens.
acum cativa ani (vreo 12 cred) am cumparat de la niste copii din niculitel impreuna cu cateva monede de bronz corodate si un opait aproape intreg (ii lipsea discul din mijloc cu decorul din pacate). toti spuneau ca obiectele sunt stranse de pe dealurile din zona si nu din zona ruinelor cetatii noviodunum.
acum, eu nu vad nimic ilegal in ceea ce am facut atunci iar in cazul in care m-as hotari acum sa vand vreun obiect (slabe sanse) nu cred ca as putea fi acuzat de ceva ilegal.
cred ca ar trebui intrebat vanzatorul in legatura cu detaliile pieselor pe care le vinde inainte sa intram la banuieli cu privire la legalitatea actiunilor lui.
in ceea ce priveste legalitatea atata vreme cat nu se poate dovedi ca sunt sustrase din situri sau din depozitele vreunui muzeu nu are rost nicio discutie in acest sens.
acum cativa ani (vreo 12 cred) am cumparat de la niste copii din niculitel impreuna cu cateva monede de bronz corodate si un opait aproape intreg (ii lipsea discul din mijloc cu decorul din pacate). toti spuneau ca obiectele sunt stranse de pe dealurile din zona si nu din zona ruinelor cetatii noviodunum.
acum, eu nu vad nimic ilegal in ceea ce am facut atunci iar in cazul in care m-as hotari acum sa vand vreun obiect (slabe sanse) nu cred ca as putea fi acuzat de ceva ilegal.
cred ca ar trebui intrebat vanzatorul in legatura cu detaliile pieselor pe care le vinde inainte sa intram la banuieli cu privire la legalitatea actiunilor lui.
si vis pacem para bellum.
tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):
http://libertas-publica.tumblr.com/
...andrei scrie: acum cativa ani (vreo 12 cred) am cumparat de la niste copii din niculitel impreuna cu cateva monede de bronz corodate si un opait aproape intreg (ii lipsea discul din mijloc cu decorul din pacate). toti spuneau ca obiectele sunt stranse de pe dealurile din zona si nu din zona ruinelor cetatii noviodunum.
Acum nu, ca s-o fi prescris. Da' acu' doispe ani sigur era infractiune...andrei scrie:acum, eu nu vad nimic ilegal in ceea ce am facut atunci iar in cazul in care m-as hotari acum sa vand vreun obiect (slabe sanse) nu cred ca as putea fi acuzat de ceva ilegal.
ei, atunci e bine ca am scris chestia de mai sus acum si nu acum 12ani 
in alta ordine de idei si de dragul polemicii, domnule banivechi, ce anume constituia o infractiune ?
faptul ca am cumparat acele obiecte atunci sau o eventuala intentie a mea de a le revinde acum, in situatia in care pot da detalii clare despre provenienta lor, plus faptul ca nu sunt inventariate nicaieri, deci nu pot fi considerate ca bunuri de patrimoniu sustrase ?
in alta ordine de idei si de dragul polemicii, domnule banivechi, ce anume constituia o infractiune ?
faptul ca am cumparat acele obiecte atunci sau o eventuala intentie a mea de a le revinde acum, in situatia in care pot da detalii clare despre provenienta lor, plus faptul ca nu sunt inventariate nicaieri, deci nu pot fi considerate ca bunuri de patrimoniu sustrase ?
am inteles.
mie personal mi se pare stupid sa pui in aceeasi oala niste copii de la sat care gasesc din intamplare niste obiecte (si apoi cauta sa le vanda) cu cei care "vaneaza" practic "comori" ca cei cu kosonii sau bratarile de aur. ma rog legea e lege chiar daca e stupida.
mie personal mi se pare stupid sa pui in aceeasi oala niste copii de la sat care gasesc din intamplare niste obiecte (si apoi cauta sa le vanda) cu cei care "vaneaza" practic "comori" ca cei cu kosonii sau bratarile de aur. ma rog legea e lege chiar daca e stupida.
Intr-adevar, insa trebuie sa admiteti ca majoritatea artefactelor care se descopera oriunde in lume se regasesc in preajma siturilor. Altfel de unde altundeva ar putea fi sustrase? Mai sunt si cazuri exceptionale cum ar fi ingroparea de tezaure, unele la marginea drumurilor (probabil sub presiunea unui pericol iminent), ori cat mai departe de asezari. Ce parere aveti despre descrierea vasului: http://www.okazii.ro/catalog/15276801/V ... c-5-6.html ?andrei scrie:in ceea ce priveste legalitatea atata vreme cat nu se poate dovedi ca sunt sustrase din situri sau din depozitele vreunui muzeu nu are rost nicio discutie in acest sens.
"Piesa este autentica, provine de pe teritoriul tarii" nu suna cumva a autodenunt? Pai, pe buna dreptate In Romania, tot ce se gaseste in pamint apartine statului. Pastrand proportiile, e ca si cum ati gasi un portofel pe jos care evident nu va apartine. Ce faceti cu el? Il pastrati ori il returnati posesorului de drept?
"Dealurile din zona" ar putea insemna tot atatea urme de locuire care, atentie!, prin materialul numismatic, dar si ceramic, ar putea da informatii utile despre situl respectiv (cum ar fi datarea lui).andrei scrie:acum cativa ani (vreo 12 cred) am cumparat de la niste copii din niculitel impreuna cu cateva monede de bronz corodate si un opait aproape intreg (ii lipsea discul din mijloc cu decorul din pacate). toti spuneau ca obiectele sunt stranse de pe dealurile din zona si nu din zona ruinelor cetatii noviodunum.
Pai atunci de ce nu se procedeaza in felul urmator: sa apara si vanzatori ambulanti pe langa muzee care sa vanda artefacte autentice la concurenta cu replicile oferite de muzeele respective, asta daca vi se pare normal. A nu se confunda vanzarea de obiecte susceptibile ca apartinand patrimoniului cultural mobil (chiar daca nu a fost efectuata o expertiza asupra lor) cu vanzarea de...carti.andrei scrie:acum, eu nu vad nimic ilegal in ceea ce am facut atunci iar in cazul in care m-as hotari acum sa vand vreun obiect (slabe sanse) nu cred ca as putea fi acuzat de ceva ilegal.
Aici va dau dreptate, numai ca in loc sa caute sa le vanda ar fi mai bine sa le predea muzeului.andrei scrie:mie personal mi se pare stupid sa pui in aceeasi oala niste copii de la sat care gasesc din intamplare niste obiecte (si apoi cauta sa le vanda) cu cei care "vaneaza" practic "comori" ca cei cu kosonii sau bratarile de aur.
Ultima oară modificat 02 Dec 2008, 11:31 de către krazy, modificat 1 dată în total.
@krazy s-a mai discutat de nenumarate ori problematica iar concluziile sunt ceva mai nuantate. Oricum aici m-ati facut sa zambesc:
"obiecte apartinand patrimoniului cultural mobil (chiar daca nu a fost efectuata o expertiza asupra lor)". Daca recititi o sa va dati seama de ce.
Aici: "Piesa este autentica, provine de pe teritoriul tarii" nu suna cumva a autodenunt?" va grabiti. Provenienta poate fi o colectie veche si nu un sit. V-am mai rugat sa nu facem procese de intentie. Este incalificabil sa condamnam aici oameni pe baza unor presupuneri ce au ca sursa o descriere a unui obiect (care poate fi conceputa nu obligatoriu de-un om care stie sa se exprime).
"obiecte apartinand patrimoniului cultural mobil (chiar daca nu a fost efectuata o expertiza asupra lor)". Daca recititi o sa va dati seama de ce.
Aici: "Piesa este autentica, provine de pe teritoriul tarii" nu suna cumva a autodenunt?" va grabiti. Provenienta poate fi o colectie veche si nu un sit. V-am mai rugat sa nu facem procese de intentie. Este incalificabil sa condamnam aici oameni pe baza unor presupuneri ce au ca sursa o descriere a unui obiect (care poate fi conceputa nu obligatoriu de-un om care stie sa se exprime).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Aveti dreptate, m-am grabit aici. Mai corect spus "obiecte susceptibile ca apartinand patrimoniului cultural mobil". Cred ca ar trebui sa ma opresc aici pentru ca sunt de cu totul alta parere decat dumneavoastra. Sunt discutii si discutii care nu au legatura cu subiectul topicului:berserkr scrie:Oricum aici m-ati facut sa zambesc:
berserkr scrie:Cred ca aici am putea posta chestii care ne intriga sau ni se par curioase la licitatiile de pe net avand ca subiect monedele antice.
Aici nu e vorba de parere. Si eu sunt de parere ca legea trebuie respectata. Dar am oroare de fenomene gen "tribunalul poporului". Mai ales ca nu ne bazam decat pe ce gasim intr-o pagina de net.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!