identificare moneda antica
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
Marius.Stoica
- **

identificare moneda antica
Salutari tuturor celor care acceseaza acest site si ajuta la perpetuarea valorilor din cadrul numismaticii, si prin extensie, artei in general.
Am postat 2 imagini cu o moneda antica pe care un mic tigan argintar din orasul natal (Rosiori) tot incearca sa o vanda. Insa "Domnia Sa" cere o suma de cateva sute de euroi (400-500 euro) zice el ca face. Sincer, habar nu are ce piesa are, si nici eu nu ma pot pronunta, deoarece nu sunt atras in mare masura de piesele antice.
Insa aceasa moneda imi pare destul de frumoasa, cert este ca materialul este argint, are un diametru de 28 mm dupa ochiul meu si cer ajutor cunoscatorilor sa imi ofere detalii despre autenticitatea sau lipsa de autenticitate a ei, si daca aveti idee, valoarea pe piata in momentul actual a piesei.
Nu detin piesa, am fotografiat-o doar, deoarece am mai cumparat monede de la acest individ la preturi ultra-convenabile si , pe langa curiozitatea care ma macina, am decis sa postez acest topic pentru a afla daca piesa merita..efortul...
Stima tuturor...
Am postat 2 imagini cu o moneda antica pe care un mic tigan argintar din orasul natal (Rosiori) tot incearca sa o vanda. Insa "Domnia Sa" cere o suma de cateva sute de euroi (400-500 euro) zice el ca face. Sincer, habar nu are ce piesa are, si nici eu nu ma pot pronunta, deoarece nu sunt atras in mare masura de piesele antice.
Insa aceasa moneda imi pare destul de frumoasa, cert este ca materialul este argint, are un diametru de 28 mm dupa ochiul meu si cer ajutor cunoscatorilor sa imi ofere detalii despre autenticitatea sau lipsa de autenticitate a ei, si daca aveti idee, valoarea pe piata in momentul actual a piesei.
Nu detin piesa, am fotografiat-o doar, deoarece am mai cumparat monede de la acest individ la preturi ultra-convenabile si , pe langa curiozitatea care ma macina, am decis sa postez acest topic pentru a afla daca piesa merita..efortul...
Stima tuturor...
- Fişiere ataşate
-
- moneda antica avers.JPG (91.36 KiB) Vizualizat de 17803 ori
-
- moneda antica revers01.JPG (98.47 KiB) Vizualizat de 17803 ori
- marcus aurelius

-
Marius.Stoica
- **

-
Marius.Stoica
- **

http://www.greek-islands.us/ancient-gre ... sos-coins/
Cred ca am gasit-o aici...este doar reversul afisat...
Cred ca am gasit-o aici...este doar reversul afisat...
Este o imitatie antica nu moderna, iar diferenta intre ce-ati vazut dvs si aceasta este data in primul rand de inscriptie (dar si de alte amanunte pe care cei care colectioneaza acest tip - nu eu - si nu numai, le disting imediat). Cred ca pe la 100-150 de euro ar fi un pret.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
- marcus aurelius

Imitatie nu in sensul de fals antic. Piesele thasiene au fost acceptate datorita titlului de argint bun si greutatii cat de cat constante, in toata lumea greaca cat si cea barbara (restul Europei si nu numai). Asa ca au fost imitate inclusiv de populatia traca. Chiar si dacii au imitat acest tip de monede. La noi in tara s-au gasit numeroase de imitatii thasiene. Moneda pe care ati prezentat-o ar putea sa valoreze chiar si suma ceruta, pentru ca nu este o imitatie comuna, legenda acesteia este deosebita. Este greu de evaluat o piesa care nu este cunoscuta.
Nu vreau sa va contrazic dar conteaza mai putin daca e o combinatie rara fata de cum arata. Ca sa va dau un exemplu de combinatie nelistata de Thassos (care arata mult mai bine):
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 93&Lot=288
300 de dolari la CNG. Si in general am observat ca noutatile ies in licitatii sus numai daca arata foarte bine. Oricum asta nu naga faptul ca un colectionar ar putea sa-i ofere oricat de mult, inclusiv suma pomenita. Eu am spus "un pret ar fi" din experienta a ce am vazut. In continuare cred ca-s 99% sanse sa nu dea nimeni mai mult decat pretul pe care l-am presupus
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 93&Lot=288
300 de dolari la CNG. Si in general am observat ca noutatile ies in licitatii sus numai daca arata foarte bine. Oricum asta nu naga faptul ca un colectionar ar putea sa-i ofere oricat de mult, inclusiv suma pomenita. Eu am spus "un pret ar fi" din experienta a ce am vazut. In continuare cred ca-s 99% sanse sa nu dea nimeni mai mult decat pretul pe care l-am presupus
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
- marcus aurelius

berserk - cate piese thasiene ati vazut sa nu aiba legenda : "Hrakleios Sotiros"? Chiar si barbarizate. Cea indicata este cu aceeasi legenda, chiar daca starea este mult mai buna. In Romania desigur nu cred sa existe colectionari care sa plateasca sume mari pentru piese de acest gen. Daaar, azi se cere 100 de euro pe orice thasiana banala. Nu-i asa?
Interesante intrebarea. Nu vad un interes prea mare fata de aceste piese. Intr-adevar n-am vazut multe thasiene in general, iar cu inscriptia celei de fata niciuna. Dar voiam sa spun ca desi piesa poate fi extrem de rara (nu e demonstrat inca acest lucru, si nici nu e prea usor neavand acces la o sursa comprehensiva de exemplare descrise), asta nu duce automat la un pret mare. Intr-adevar o piesa despre care nu se stie nu are un pret perfect determinabil, suntem de acord cu asta. Dar daca ne gandim bine cam nicio piesa nu are un asemenea pret, toate admit un anumit subiectivism combinat al vanzatorului si cumparatoruilui. In continuare, regula cererii si-a ofertei ramane valabila.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Mi-am adus aminte ca gasisem informatia despre imitatia cu legenda aparte ("a lui Heracle, salvatorul tracilor") pe care am amintit-o mai sus in "Dacia" lui Parvan, fiind vorba de un exemplar aflat alaturi de thasiene obisnuite in tezaurul de la Popesti.
Vad ca exista si pe coinarchives una, atribuita unui dinast trac, iar explicatia oferita de Ilya Prokopov e interesanta, propunand o datare ulterioara ofensivei lui Marcus Licinius Crassus, guvernator al Macedoniei, impotriva dacilor si bastarnilor:
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 61&Lot=162
Vad ca exista si pe coinarchives una, atribuita unui dinast trac, iar explicatia oferita de Ilya Prokopov e interesanta, propunand o datare ulterioara ofensivei lui Marcus Licinius Crassus, guvernator al Macedoniei, impotriva dacilor si bastarnilor:
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 61&Lot=162