Monede DACICE

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Aveti dreptate, trebuia sa amintesc provenienta si argumentatia. Statueta, general denumita "divinitate anonima celtica" provine din Aventicum, Elvetia (fapt care nu poate parea convingator, data fiind distanta), iar identificarea probabila cu Apollo se baza pe importanta deosebita cu care erau venerati Apollo si Mercur de celti, acesta din urma reprezentat ca un personaj varstnic. Este amintita si aluzia lui Titus Liviu la un templu al boiilor inchinat lui Apollo.
Mai imporanta este originea celtica a bustului, decat dovedirea ca ar fi sau nu Apollo. Pana la urma tot presupuneri sunt, parca poate cineva spune ceva cu siguranta?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aveti dreptate. Nici eu nu cred ca monedele (de inspiratie Filip II) elaborate sunt dacice. Personal cred ca dacii aveau un anume tip de stilizare oarecum apropiat insa distinct fata de acela al celtilor.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
valentinian

Mesaj de valentinian »

scuze , Bersekr , nu inteleg ce inseamna '' imitatii elaborate ''dupa monedele lui Filip ... :?:
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Cele care au un stil foarte apropiat de originale. Si cele de mai tarziu care se apropie de monedele macedonene ca arta a reprezentarii (sa-i spunem "clasica"). Poate "elaborat" nu e potrivit ca termen pentru ca si unele dintre tipurile cu reprezentari stilizate sunt destul de elaborate, complexe.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Am descoperit intamplator pe net o piesa descrisa drept "medalion de bronz de tip ianiform probabil de factura celtica" (fig.5), trag concluzia ca Siad (Arad) ar fi locul descoperirii, din pacate alte amanunte nu am reusit sa gasesc. E interesant aversul care, intr-adevar, corespunde intocmai monedelor cu dublu chip, dar reversul e diferit cu totul, desi infatiseaza tot un calaret. Are un aer poate putin bizar, insa daca ar fi vorba de o descoperire, problema autenticitatii n-ar fi asa complicata.
In fine, nu l-am semnalat ca punct de plecare pentru diverse speculatii, dar o discutie in viitor in privinta monedelor de tip ianiform cred ca ar fi interesanta. :)
http://www.revista-studii-uvvg.ro/index ... te=Default
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu-mi functioneaza linkul. Imi da o eroare de MySQL.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Cam asta ar fi:
Fişiere ataşate
medalion.jpg
medalion.jpg (47.62 KiB) Vizualizat de 12182 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca nu s-ar sti sigur ca-i autentica, as avea mari dubii. Pare ruda cu porcul ala mistret, care a facut sa curga atatea taste intr-un topic de-aici. Cu deosebirea ca "artistul contemporan" si-a ales un subiect mai serios de data asta.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ciudata piesa. Sa inteleg deci ca desenul nu e in relief, ci gravat in acel disc de bronz? Ce dimensiuni are?
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Aldor scrie:Ciudata piesa. Sa inteleg deci ca desenul nu e in relief, ci gravat in acel disc de bronz? Ce dimensiuni are?
Si mie mi-ar fi placut sa stiu mai multe despre respectiva "chestie", dar cum spuneam, n-am gasit nici macar un amanunt. Probabil e in vreun muzeu.
Ca sa revin putin la monedele de tip "zeitate cu dublu chip", iata un exemplar foarte interesant, avand ca element inedit, cred, un cap uman pe revers, fapt care ar putea pleda pentru o posibila origine celtica (sigur, tot ca ipoteza):
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 127&Lot=14
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

Autentica?
Fişiere ataşate
revers.JPG
revers.JPG (20.17 KiB) Vizualizat de 12035 ori
avers.JPG
avers.JPG (18.64 KiB) Vizualizat de 12035 ori
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:Daca nu s-ar sti sigur ca-i autentica, as avea mari dubii. Pare ruda cu porcul ala mistret, care a facut sa curga atatea taste intr-un topic de-aici. Cu deosebirea ca "artistul contemporan" si-a ales un subiect mai serios de data asta.
Eu indraznesc sa am dubii oricum. De unde se stie ca e autentica? In sapaturi arheologice, in straturi arheologice aparent intacte s-au gasit si ciudatenii, spre exemplu o sticluta de penicilina (probabil adusa de rozatoare prin galerii), deci accidente se mai pot intampla.

Seamana atat de tare cu porcusorii aia de care spune dl "berserkr" incat nici daca eu as fi gasit-o in sapatura arheologica nu as fi convins ca nu e o facatura.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

andi_codescu scrie: Eu indraznesc sa am dubii oricum. De unde se stie ca e autentica?
Nici nu e sigur ca ar fi fost descoperita in urma sapaturilor, era doar o banuiala, iar dupa cum s-a spus, stilul e tare dubios, asa ca ramane o ciudatenie. Pana la urma si in muzee (daca si "discul" e in muzeu) se mai afla falsuri, si amintesc doar de moneda semnalata de Mihai Gramatopol in "Arta monedelor geto-dacice". Anume o piesa de la Muzeul din Focsani, "descoperire intamplatoare", din bronz, de mari dimensiuni, si considerat un fals fantezist de autor (nu mai adaug si descrierea sa).

Iar pentru sigillum, moneda dvs. este un bronz comun Filip al II-lea, fara probleme in privinta autenticitatii.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca stau sa ma gandesc, este posibil ca moneda care ni se pare tuturor o fantezie sa fie reprezentata acolo printr-un desen de mana. In acest caz, neavand o fotografie, este posibil sa fie o moneda autentica, prost reprezentata. Poate autorul schitei a vazut elemente care i-au sugerat acest design si n-a ezitat la le puna pe hartie.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Revenind putin la ipotetica Bendis:
http://www.okazii.ro/catalog/15179637/P ... endis.html