Jeton aiurit ?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
- marcus aurelius

Jeton aiurit ?
Pe avers ni se spune ca a fost batut in anul 1910 , iar pe revers in anul 1911. S-au contrazis pe ei insisi? Sau au facut aversul in decembrie 1910 si reversul in 1911?
- Fişiere ataşate
-
- 6bd5_1-horz.jpg (25.73 KiB) Vizualizat de 6810 ori
Am avut si eu un jeton identic...
Presupun ca initial aversul era destinat unui jeton cu ambele fete in limba maghiara. Ulterior a aparut si un revers in limba romana si cand s-au batut jetoanele destinate Transilvaniei, din considerente economice pentru avers s-a folosit tot matrita veche. A rezultat astfel o piesa hibrida.
Ar fi posibil sa existe jetoane asemanatoare cu legenda integral in maghiara sau chiar si piese hibride cu legenda maghiara/germana (cu toate ca eu nu am vazut decat acest tip ''romana-maghiar'')
Posibil insa sa existe si o alta explicatie, poate stie cineva...
Presupun ca initial aversul era destinat unui jeton cu ambele fete in limba maghiara. Ulterior a aparut si un revers in limba romana si cand s-au batut jetoanele destinate Transilvaniei, din considerente economice pentru avers s-a folosit tot matrita veche. A rezultat astfel o piesa hibrida.
Ar fi posibil sa existe jetoane asemanatoare cu legenda integral in maghiara sau chiar si piese hibride cu legenda maghiara/germana (cu toate ca eu nu am vazut decat acest tip ''romana-maghiar'')
Posibil insa sa existe si o alta explicatie, poate stie cineva...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Cred ca s-au incurcat in matrite. Sunt destul de multe tipuri de astfel de jetoane, pentru ani diferiti. Majoritatea au acelasi an si pe avers si pe revers dar sunt multe care au si ani diferiti. E drept insa ca eu nu am gasit inca nici unul in care diferenta dintre avers si revers sa fie de mai mult de un an.
- luchesse5508

Re: Jeton aiurit ?
e tarziu poate dar precizez ca detin o piesa aprox identica difera doar anii 1908-1909marcus aurelius scrie:Pe avers ni se spune ca a fost batut in anul 1910 , iar pe revers in anul 1911. S-au contrazis pe ei insisi? Sau au facut aversul in decembrie 1910 si reversul in 1911?
Jetoanele acestea s-au batut ani la rind, si probabil ca nu au imperecheat matritele intotdeauna cum trebuie.
Ca gluma, e posibil ca mesterul respectiv sa nu cunoasca bine limba maghiara (in caz ca era roman) sau romana (in caz ca era ungur) si o fi tradus gresit 1910 cu 1911
P.S. Sint curios: are cineva un astfel de jeton, care sa nu fi fost agatat?
Mie mi-au trecut zeci prin mina si nu tin minte sa fi avut decit unul singur fara urme de lipitura.
Ca gluma, e posibil ca mesterul respectiv sa nu cunoasca bine limba maghiara (in caz ca era roman) sau romana (in caz ca era ungur) si o fi tradus gresit 1910 cu 1911
P.S. Sint curios: are cineva un astfel de jeton, care sa nu fi fost agatat?
Mie mi-au trecut zeci prin mina si nu tin minte sa fi avut decit unul singur fara urme de lipitura.
- luchesse5508

in afara de al meu am mai vazut doar 2 asemenea jetoane(e "putin" cam normal fiind din muntenia; asemenea piese sunt foarte rar de gasit in partea asta) si amandoua aveau fie gaura fie gaica lipita pt a fi agatate
e posibil ca diferenta asta de un an sa fie de la o decalare intre calendarele folosite?

e posibil ca diferenta asta de un an sa fie de la o decalare intre calendarele folosite?