Ipoteza timpului ''fantoma''

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
Bogdan R

Ipoteza timpului ''fantoma''

Mesaj de Bogdan R »

Cautand pe internet informatii despre monedele carolingiene (am ramas surprins de raritatea acestora) am ajuns din link in link, la o pagina care la prima vedere prezinta niste aberatii pseudostiintifice.

http://www.korthweb.de/PhZT/FAQ_E.html#19

Este vorba de ipoteza timpului fantoma

Am gasit si pe wikipedia un articol: http://en.wikipedia.org/wiki/Phantom_time_hypothesis

Pe scurt: ar fi vorba de 297 de ani (614-911) care ar fi fost introdusi artificial in istorie fie de arabi, fie de bizantini, fie de imparatul Otto ( sunt prezentate motivatiile fiecaruia) si apoi s-ar fi fabricat documente referitoare la acesta perioada.

Ati mai auzit despre aceasta ipoteza (sau pseudoipoteza) ?

Ce credeti, sunt oarecare sanse sa contina un sambure de adevar ?

P.S. De remarcat ca si in cazul etnogenezei poporului roman, aceasta ipoteza ar oferi o explicatie, ar umple o perioada cvasiabsenta din istoria noastra oficiala.

P.P.S. Nu ma interpretati gresit: nu-mi plac speculatiile, sunt o persoana care prefera doar certitudinile dar ce-am citit in cele doua linkuri m-a provocat...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
nero

Mesaj de nero »

o preioada de 300 de ani este cam greu de "falsificat". nu poti sa introduci in istorie pur si simplu acesti ani si sa zici ca ei au existat. ar trebui sa fabrici o gramada de artefacte si sa le "arunci" pe tot cuprinsul europei ca apoi sa fie gasite si sa se creada ca aceasta perioada de timp a existat. sa fabrici documente care sa ateste evenimente din aceasta perioada in toate colturile europei. e imposibil. absolut imposibil.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pai... inseamna ca nici Harun al Rashid n-a existat? Ca el a fost calif in jurul anului 800 e.n....
NeKHBeT

Mesaj de NeKHBeT »

Chiar interesant subiectul dar , parerea mea, extrem de putin probabil. Ma gandesc ca o singura scriere despre aceasta alterare a timpului tot ajungea pana in zilele noastre....
www.allnumis.ro
Aveti imagini scanate de monede sau bancnote? Adaugati-le aici ca toata lumea sa se poata bucura de ele.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Ma gindesc mai bine, am un pfennig de Friesach din perioada aia... sau am ceva ce nu exista?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Trebuie sa recunosc, o asemenea idee SF, de o asemenea calitate n-am mai gustat demult. Dar ce te faci cu chinezii, care au cronici din toate timpurile, cam greu de inlocuit sau alterat. Sau cu datarea cu izotop C14, sau cu straturile geologice? Si daca ne mai gandim mai gasim. Oricum, ca idee SF e fascinanta si ar merita un roman de calitate. Chiar ma intrebam ce-o sa mai apara la capitolul "teoria conspiratiei".
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Ipoteza este interesanta, dar intr-o anumita masura poate fi verificata si/sau contestata. Pentru a nu fi observata, perioada fantoma ar trebui sa fie un multiplu exact al perioadelor cometelor periodice observate inca din antichitate, cum ar fi de exemplu cometa Halley care are o periodicitate de circa 76 de ani. 297 de ani ar insemna circa 3.9 cicluri de cometa ceea ce nu prea tine (decat daca cometele din antichitate identificate ca fiind Halley au fost in realitate altele).
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Abia acum am obsevat cati au raspuns inaintea mea, fiecare cu alte argumente.
libris

Mesaj de libris »

Florin Diacu:
„Daca cercetezi pozitia planetelor astazi, poti sa afli miscarile astrilor in trecut. Putem sa stabilim cu acuratete pozitia planetelor pe o perioada de aproximativ 20 de milioane de ani in trecut si in viitor”.
…„atunci cind esti in posesia unor documente care mentioneaza pozitia planetelor intr-un anumit moment istoric poti stabili cu exactitate ziua in care un eveniment a avut loc”…

Deci,relatia de cazualitate este stabilita intre un program astronomic,pe calculator, si unele scrieri stravechi (Biblie.cronici,manuscrise,etc.)cu doza de subiectivism impusa de cei care le-au consemnat.

Pe de alta parte,exista suficiente calendare vechi si determinari facute cu carbon radioactiv, care infirma aceasta discontinuitate,
Mai mult ,legat de misterul piramidelor egiptene,precum si de cel al canalelor care le strabat , s-a demonstrat ca la data constructiei acestea erau orientate(axate )spre steaua Sirius.Deci stabilirea vechimii piramidelor,cu carbonul radioactiv,a fost confirmata si din punct de vedere astronomic.
In concluzie,ipoteza ramane controversata,cu mentiunea ca ,in cazul lui Florin Diacu,probabilitatea este mai mica..
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Argumentele date de istoria Chinei si de periodicitatea cometelor sunt inatacabile.
Da, acum e clar, e doar o teorie absolut fantezista sau ca sa fiu si mai transant, o elucubratie.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Scrie răspuns