Preturi piata - monede romanesti

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

florin232

Mesaj de florin232 »

De acord cu consult. Imoral este sa incerci sa iei la propriu pe cineva de fraier si sa profiti de lipsa lui de experienta printr-o incercare de a-l convinge ca suma de bani ceruta este una corecta si ,profitabila in cele din urma cumparatorului, si ca tu insuti, ca vanzator, faci un compromis acceptand sa vinzi cu "doar" 2000 de euro acele monede. La o adica imoral ar fi sa cumperi ceva cu 1 leu si apoi sa il vinzi cu 2 pentru ca in fond si la urma urmei tot un fel de inselaciune este.
Personal mi-ar face mare placere sa primesc 1 milion si ceva pe 3 bani 1953 si 54 sau mii de euro pe monede de cateva sute; problema ar fi ca nu in fiecare zi se intaneste hotul cu prostul incat sa existe astfel de cumparatori dispusi la a plati sume exorbitante pe ciurucuri. Sa nu uitam ca totusi numismatica este unul din domeniile restrictive, in sensul ca este conditionata de o placere in a studia istoria, o atractie pt frumos, o cultura generala, zic eu, cel putin cuprinzatoare si nu in ultimul rand o situatie materiala relativ buna. O persoana care intruneste aceste calitati nu cred ca poate fi in stare sa se pacaleasca in asemenea hal incat sa dea sume prea mari pe monede totusi slabe (3 bani) sau prea scumpe (20 lei). Sper sa nu fi plictisit pe nimeni cu aceasta interventie.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Asa zic si eu.

Uitati de ex.
http://www.okazii.ro/catalog/1658705/ob ... -1932.html
http://www.okazii.ro/catalog/1658522/ob ... #div_photo
http://www.okazii.ro/catalog/1736363/ob ... #div_photo
http://www.okazii.ro/catalog/1659565/ob ... #div_photo
http://www.okazii.ro/catalog/1658880/ob ... #div_photo
http://www.okazii.ro/catalog/1658626/ob ... #div_photo

Cateva din licitatiile cuiva de pe okazii, care cere 10-20-30euro pe bancnote de 1-2euro.
Vanzatorul sunt sigur ca nu vrea sa pacaleasca pe nimeni, dar ori nu stie cat valoreaza de fapt aceste bancnote, sau pentru el atat valoreaza bancnotele si prefera sa le pastreze decat sa le dea sub preturile astea.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Sunt multe persoane care cer preturi astronomice dar nu cred ca putem invinovati pe cineva ,majoritatea din cei ce au asemenea “pretentii” nu sunt “cunoscatori” , au fost sfatuiti gresit , nu vor sa vanda respectiva moneda sau pur si simplu acela e pretul care il considera proprietarul ca nu-l va face sa regrete daca va vinde respectiva moneda .
Exista si tipul de “pacalitori” dar cred ca procentual nr lor e relativ destul de mic .
In afara de asta cunosc cazuri concrete in care monede “cu potential” s-au vandut peste cotele maxime de catalog …aici intervin persoanele cu disponibilitati care , pentru o piesa cu stare exceptionala nu mai tin cont de cote ci primeaza dorinta de a o avea . Deci pretul e relativ in functie de cerere-oferta in care cotele de catalog sunt doar orientative .Cred ca fiecare dintre noi are monede care nu le-ar vinde nici pe pretul dublu din catalog . Penibil mi se pare a face o oferta impertinenta (mult sub orice punct de reper - pret piatza /catalog ) mai ales daca pretul de vanzare este deja unul destul de mic . Personal pe okazii am intalnit destul de des (in cazul loturilor mai ales) asemenea cazuri de “binevoitori” care ofera preturi mizerabile si care , culmea ,uneori sunt sub pretul materialului din care sunt confectioante monedele – respectiv argintul si mai vor si
taxe incluse , aici mi se pare mie ca “cineva te ia drept de prost” sau in situatii de schimb cand , ti se ofera pe o piesa buna una la nici jumatate din valoare careia individul ii creeaza o reclama instantaneu punandu-te chiar in postura de privilegiat …in cazul realizarii tranzactiei .
PRONUMISMATICA
Site Admin

In afara de asta cunosc cazuri concrete in care monede “cu potential” s-au vandut peste cotele maxime de catalog …aici intervin persoanele cu disponibilitati care , pentru o piesa cu stare exceptionala nu mai tin cont de cote ci primeaza dorinta de a o avea .
Cred ca aproape toti dintre noi am facut asa ceva, cel putin eu am destule piese in colectie pentru care am dat mai mult decat valorau, pentru ca am vrut sa neaparat sa le am.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

de acord...
si,in sprijinul a ce am spus anterior ,sunt gata sa ii ofer o afacere extrem de profitabila domnului de pe okazii care vinde bancnota de 2 korona austria 1917 cu 10 euro.ii ofer 50 bucati la pretul mediu de 2 euro ,sau 20 bucati la pretul mediu de 3 euro.sau macar una la pretul de 5 euro?
PRONUMISMATICA
Site Admin

:mrgreen:
Daca o sa fie deacord, sa-mi ziceti si mie, pentru ca am si eu cateva zeci de dubluri din asemenea bancnote.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Aldor scrie::mrgreen:
Daca o sa fie deacord, sa-mi ziceti si mie, pentru ca am si eu cateva zeci de dubluri din asemenea bancnote.

:whistle:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Lista de preturi la monedele cu valori nominale de 2 lei, 3 lei, 5 lei este online. Daca ceva trebuie corectat, va rog sa-mi ziceti.
vasil

Mesaj de vasil »

Variantele 5 lei 1881 rege, 5/5 si 6/5, cu cate o stea pe o raza cam ce preturi au?

"romaniancoins" descrie pt 1883 5 lei 3 variante:
- axa scut dreapta , K 6 mm
- axa scut dreapta, K 6,5 mm
- axa scut deviata la stanga, piatra dreptunghiulara pe coroana.
Sunt pretrui mai mari pentru una din variante sau in general preturile date pe site?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

83`urile sunt cele mai comune monede de 5 Lei …cred ca cea mai raspandita varianta e cea cu 6,5 mm la gravor urmatoarele doua avand cam acelas grad de raritate dar preturile sunt aproximativ aceleas pentru toate trei variantele .
In ceeace priveste 81`urile cele mai raspandite dupa “DOMN” sunt cele cu G latit si G suplu urmand cele cu stele unde preturile cresc simtitor. In ordinea crescatoare a cotei de raritate eu consider ca ierarhia este urmatoarea ; 5 stele 5 raze , 5 stele steaua dupa PATRIA pe o raza , 6 stele cinci raze a cincea sta pe o raza , 6 stele cinci raze, ultima si cea mai rara fiind cea cu 6 stele sase raze . Preturile la cele cu stele intr-o stare XF incep de la o valoare de ordinal zecilor de euro …..Aceasta ierarhie este doar punctul meu de vedere exprimat prin prisma modului in care am intalnit personal respectivele monede , sunt sigur ca …aici parerile pot fi impartite …unii devansand ca grad de raritate varianta cu 5 stele (cea cu steaua pe o raza ) peste ambele variantele cu 6 stele cinci raze .
florin232

Mesaj de florin232 »

Fara intentia de a jigni pe cineva cred ca preturile la 5 leiuri pt UNC trebuie corectate. Personal, mi se par mult prea mici raportat la raritatea oricarei monede de 5 lei 1880-1885 UNC. Ca sa dau si cateva exemple:
5 lei 1882 - 320 lei UNC. Daca o are cineva, il rog sa ma contacteze. Ofer dublu pe ea.
5 lei 1884 - 700 lei UNC. Aceasi oferta o am.
5 lei 1885 - 1500 lei UNC. Pentru cine o are cunosc minim 3 persoane care ofera 1000 eur pe ea in stare UNC.
5 lei 1880, 1881 (domn si rege-stema mica), 1883 - Eu unul ofer 200 eur pe anii comuni si nu se inghesuie nimeni sa mi le vanda.
5 lei 1906 - 750 lei UNC. Pretul mi se pare perfect corect insa nu inteleg criteriul prin care s-a facut aceasta diferentiere fata de monedele de 5 lei din anii `80. Acelea au circulat cca 40 de ani, in timp ce cea din 1906 nu a apucat nici 10. Raritatea, dupa parerea mea. la acestea nu mai sta in tiraj. Dovada sta faptul ca si pe ebay se gasesc relativ multe monede de 5 lei 1906 in stare exceptionala, in comparatie cu cele din anii `80, care apar cel mult una pe an. Repet, nu vreau sa jignesc pe nimeni prin aceasta disertatie, este doar parerea mea.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

De acord cu domnul Florin Andrei Lungu in legatura cu preturile , dar si aceste preturi ar fi pentru aUNC`uri spre UNC`uri nu pentru UNC`uri . Sunt eu prea pretentios ? , sau starea UNC este o stare fara ABSOLUT NICI UN FEL DE URME DE CIRCULATIE , deci o moneda tinuta in conditii speciale manipulata cu manusi …..etc ,inca de la batere . O moneda perfecta ! Personal nu am vazut si nu am auzit de starea UNC la monedele de 5 Lei ( 1880 -1906 ) sau la ceea ce eu numesc adevarata stare UNC !!!
PRONUMISMATICA
Site Admin

florin232 scrie:Fara intentia de a jigni pe cineva cred ca preturile la 5 leiuri pt UNC trebuie corectate.
Presupun ca v-ati referit la mine :mrgreen:

Nu am de ce sa ma supar, chiar rog (inca o data) pe oricine vede greseli majore in lista de preturi, sa-mi zica, sa corectez. Lista n-o fac pentru mine pentru ca nu mai colectionez deloc monede romanesti, si nici n-o fac din plictiseala. M-am gandit ca ar fi necesara o lista cu preturile de pe piata pentru monedele romanesti, pentru ca preturile de catalog nu se mai potrivesc deloc cu realitatea de pe piata. Eu am notate o multime de preturi de pe ebay, okazii, targuri, etc. dar unele deja "au vechime". Bine-nteles ca eu nu pot sa fac lista de unul singur, am nevoie de sfaturi, corectari,etc. Cat mai multe persoane contribuie la ea, cu atat o sa fie mai corecta.
Aveti dreptate si in legatura cu UNC - aUNC la monedele de argint de 5 lei.

Apropo de asta, acum aprox 2 ani tin minte ca la un targ la BV a fost un domn din Buc. care a avut destul de multe monede de 5 lei 1880-1883, tot felul de variante, toate stare de la XF la aUNC. Pretul era 1milion/bucata pentru oricare dintre ele. Am cumparat atunci si eu cateva. La urmatorul targ tot la BV domnul respectiv inca mai avea destule din acele frumoase monede. Acum stau si ma gandesc de ce a vandut asa de greu piesele respective?
florin232

Mesaj de florin232 »

pt Aldor: am incercat sa explic cat am putut de bine ca respectivele preturi necesita o revizuire. Nu ma refeream la a va jigni pe dvs personal ci, mai degraba, m-am gandit la munca, efortul, documentatia si timpul ce intra intr-o astfel de expunere. Nu am vrut ca cel/cei care au realizat acest studiu in cele din urma, sa isi simta efortul nerasplatit sau in vreun fel alterat.
In alta ordine de idei... tind sa fiu de acord cu domnul roantichitati. Nici eu nu am intalnit, pana acum, un 5 lei 100% necirculat. Aici insa intervine si subiectivismul: exista colectionari ce considera zgarieturile chiar mai importante decat uzura si exista colectionari care nici nu se uita la ele. De asemenea, cunosc persoane care pentru un micron de uzura declara o moneda VF+ si alte persoane care vad intr-o saiba un XF. Variatii in aprecierea starii exista si sunt inca multe. Veti observa la negustori de exemplu cum o moneda xf se transforma in aunc cand e vorba sa o vanda si invers dc se pune problema ca negustorul sa o cumpere. Criteriul cel mai important, dupa mine, in aprecierea starii unei monede este chiar colectionarul in sine. Un prieten a rostit cuvinte de aur cand imi zicea "eu sunt propriul meu catalog si evaluator".
Personal nu cred ca un 5 lei UNC echivaleaza cu folosirea manusilor la banca in ziua cand este luat de functionar si predat viitorului colectionar si mai apoi incasetat pt eternitate pt a-l proteja de elementele mediului. Asa ceva nu mai este moneda ci zeitate :D. Cred totusi ca o moneda necirculata este una pe care nu se observa urme de uzura si, pentru cei cu un standard mai coborat in aprecierea starii, cu mici zgarieturi greu sau deloc sesizabile cu ochiul liber.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Eu am glumit numai, nu m-am simtit deloc jignit.
Lista de preturi "prima varianta" l-am facut eu singur si corecturile necesare astept sa le faceti voi, adica sa semnalati tot ce trebuie corectat. De cand nu mai colectionez monede romanesti se pare ca nu mai sunt foarte la zi cu preturile practicate.
Am mai corectat lista pe ici-colo din ce mi-ati semnalat. Rog sa va mai uitati inca o data peste ea si sa-mi ziceti si restul ce ar trebui sa corectez. Plus care variante la 5 lei 1881 ar mai trebui sa le includ in lista, cele de genul 1881 cu 6 stele - a 5a stea din 6 pe o raza, etc.
Scrie răspuns