Abonuteichus

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

andi_codescu

Abonuteichus

Mesaj de andi_codescu »

Am urmatoarea piesa batuta la Abonuteichus (in Paphlagonia) probabil de Antoninus Pius. Am achizitionat-o acum ceva vreme intr-un lot pe okazii. Piesa are 22 mm, este de bronz. Nu am reusit sa o gasesc in vreun catalog. Stie cineva ceva in plus despre ea? Multumesc mult!
Scuze pentru calitatea imaginii, maine sper sa postez si poze mai bune, fara rama adeziva.
Fişiere ataşate
Abonuteichus.JPG
Abonuteichus.JPG (35.94 KiB) Vizualizat de 10350 ori
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Pe Roman Provincial Coinage Online nu apare a fi postata:
http://rpc.ashmus.ox.ac.uk/search/ident ... 4&purse=in
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Nu stiu daca te ajuta, dar poti incerca si aici:
http://www.ancientcoins.biz/id/
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Multumesc! Incerc.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

:( Din pacate nu gasesc nici o piesa Abonuteichus, nici daca introduc legenda integral, nici partial.

Am cautat si in catalogul Sear (Greek Imperial Coinage), unde am gasit piese cu avers sau revers asemanatoare, dar nu pe aceasta. Nici pe wildwinds nu am gasit-o. :?:
luc

Mesaj de luc »

Va rog, puteti oferi mai multe date despre aceasta piesa? M-ar interesa diametrul si unele detalii despre reprezentarile de pe revers.
carpatic
**
**

Mesaj de carpatic »

berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Reversul pare diferit. O poza sau scan mai bune ar fi potrivite pentru identificare. Nici inscriptia de pe avers nu-mi sugereaza musai Antoninus Pius deocamdata.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Multumesc tuturor! Atasez o alta poza ceva mai buna, fara rama, dar un pic tremurata. Reversul e un pic diferit, personajul de pe revers are o roata la picioare (e posibil totusi sa fie si in aceasta varianta Nemesis).
Fişiere ataşate
Abonuteichus.JPG
Abonuteichus.JPG (86.25 KiB) Vizualizat de 10252 ori
luc

Mesaj de luc »

Cred ca piesa e de la Antoninus Pius. De altfel, dupa o lunga pauza, orasul reincepe sa bata monede sub Traian. Denumirea orasului pe aceste emisiuni este Abonotichus. Ea se mentine si sub Antoninus Pius (nu cunosc, inca, monede de la Hadrian). Probabil intre anii 161-169, orasul isi schimba denumirea in Ionopolis. Acest lucru se reflecta si pe monede, in legenda de revers. Povestea schimbarii denumirii apare la Lucian din Samosata (profetul Alexandru din Abonutichus si al sau sarpe Glycon).
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:Reversul pare diferit. O poza sau scan mai bune ar fi potrivite pentru identificare. Nici inscriptia de pe avers nu-mi sugereaza musai Antoninus Pius deocamdata.
Ma gandeam ca un indiciu spre Antoninus Pius este grupul de litere de pe avers ADRI (prescurtare probabil de la [H]ADRI[ANOU 'UIOS] fiul (adoptiv) al lui Hadrian). E posibil ca vagile mele amintiri ale si mai vagilor mele cunostinte de greaca veche din facultate sa ma insele totusi pentru ca nu am verificat cu atentie.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Intr-adevar poate fi Antoninus Pius, indicatia lui andi_codescu este inspirata. Problema este ca nu reusesc sa gasesc orasul de emitenta. Dar mai cautam :D
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Pai pentru orasul emitent inscriptia de pe revers poate fi de ajutor: ABONOTEIXEI (citita Abonoteichei) probabil un genitiv de la Abonuteichus. Un argument in plus este faptul ca in Greek Imperial Coins piesa de la nr. 1379 (singura Abonuteichis) are pe revers ABONOTEIX (primul o fiind omega).
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Am vazut ce scrie pe ea, si denumirile vehiculate de colegi dar nu reusesc sa gasesc cine stie ce. Cea de la ANS pare cea mai apropiata de asta. O sa mai caut prin alte surse. Oricum cred ca nu e deloc comuna :D Apropos, cred ca pe revers scrie ABONOTEIXEIT
Editare:
Intr-adevar monedele batute aici se pare ca-s foarte greu de gasit si rare, am vazut si pe forumancientcoins o discutie:
http://www.forumancientcoins.com/board/ ... ic=36125.0
Aici mai sunt 5 Pius:
http://rpc.ashmus.ox.ac.uk/search/quick ... is&search=
Dar pe asta oricat am incercat n-am gasit-o in nicio referinta din ce am sau de pe net. Mai caut (e provocatoare chestia :) )
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Multumesc! Am avut un ochi ager cand am luat piesa, ca lotul l-am luat special pentru ea. La vremea aia nu auzisem de Abonuteichus, dar mi s-a parut mai bine conservata decat celelte din lot si mi-a atras atentia (si efigia care mi se parea a lui Antoninus). :)

Intr-adevar mai e si un T la sfarsitul legendei, il omisesem; in cazul asta terminatia exacta ramane in ceata. Cred ca ne-ar lamuri studiu unor inscriptii din zona, unde apare numele orasului, pentru a vedea formele cuvantului. In momente ca asta regret pe de o parte ca nu mai fac istorie si pe de alta ca nu mai am timp sa fac cautari extinse. Acum spre exemplu trebuie sa ma retrag de pe forum sa termin o lucrare cu dead-line azi, mai ales ca maine ma trezesc cu noaptea-cap.

Multumesc tuturor pentru eforturi, o noapte buna si vedem maine ce mai gasim. :wink:
Scrie răspuns