Exact! Anticele n-au nimic in Schultz-urile asteaandi_codescu scrie:Poate depinde si de tipul de moneda care "sta" il ele. Poate unele monede nu sunt afectate. Cele Mihai I, insa la mine au fost vizibil inverzite.berserkr scrie:Pai mie nu mi-au facut nimic aceste clasoareMi se par excelente. Poate-or mai fi si altii....
clasor
- andi_codescu

berserkr scrie:Exact! Anticele n-au nimic in Schultz-urile asteaandi_codescu scrie:Poate depinde si de tipul de moneda care "sta" il ele. Poate unele monede nu sunt afectate. Cele Mihai I, insa la mine au fost vizibil inverzite.berserkr scrie:Pai mie nu mi-au facut nimic aceste clasoareMi se par excelente. Poate-or mai fi si altii....
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
De cat timp le tii acolo?berserkr scrie:Exact! Anticele n-au nimic in Schultz-urile asteaandi_codescu scrie:Poate depinde si de tipul de moneda care "sta" il ele. Poate unele monede nu sunt afectate. Cele Mihai I, insa la mine au fost vizibil inverzite.berserkr scrie:Pai mie nu mi-au facut nimic aceste clasoareMi se par excelente. Poate-or mai fi si altii....
@andi_codescu Nu e deloc "culmea". Bronzul patinat nu are ce sa pateasca intr-un clasor de-asta. In plus monedele de cupru moderne sunt facute din (sau au in componenta) "cupru electrolitic", mult mai sensibil la oxidare sau reactii.
@AldorEu n-am probleme deja de doi-trei ani cu clasoarele astea si nu vad ce-ar putea sa apara in plus peste alti trei. Dar ce mai am din Romania trebuie mutat intr-adevar (cu toate ca alea nu stau in clasoare Schultz ci in unele cu mult mai proaste de la inceputul anilor 90 - bulgaresti sau rusesti). Am si un clasor mare din plastic inert, insa problema cu el este ca vizibilitatea monedelor este foarte proasta.
@AldorEu n-am probleme deja de doi-trei ani cu clasoarele astea si nu vad ce-ar putea sa apara in plus peste alti trei. Dar ce mai am din Romania trebuie mutat intr-adevar (cu toate ca alea nu stau in clasoare Schultz ci in unele cu mult mai proaste de la inceputul anilor 90 - bulgaresti sau rusesti). Am si un clasor mare din plastic inert, insa problema cu el este ca vizibilitatea monedelor este foarte proasta.
- andi_codescu

Asta e si motivul pentru care am precizat ca una dintre monede a fost curatata neprofesionist, deci este lipsita de orice patina, de orice protectie. De aceea e culmea: bronzul nepatinat, "gol" nu are nimic (desi ma cuprinde neincrederea si voi verifica diseara) in timp ce argintul are (e drept aliat cu cupru, dar in orice caz cu mai putin cupru in compozitie decat piesele de bronz). S-ar putea ca explicatie sa fie legata de "cuprul elecrolitic".berserkr scrie:@andi_codescu Nu e deloc "culmea". Bronzul patinat nu are ce sa pateasca intr-un clasor de-asta. In plus monedele de cupru moderne sunt facute din (sau au in componenta) "cupru electrolitic", mult mai sensibil la oxidare sau reactii.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Am tinut si eu niste monede de bronz medievale cu patina, cam de marimea asilor, in niste clasoare schulz vreo 2 ani de zile, si cand le-am scos de acolo a ramas imprimat pe plastic desenul monedei. Se putea vedea usor ce fel de moneda a pastrat in fiecare locas. Iar monedele au devenit parca uleioase.berserkr scrie: @AldorEu n-am probleme deja de doi-trei ani cu clasoarele astea si nu vad ce-ar putea sa apara in plus peste alti trei. Dar ce mai am din Romania trebuie mutat intr-adevar (cu toate ca alea nu stau in clasoare Schultz ci in unele cu mult mai proaste de la inceputul anilor 90 - bulgaresti sau rusesti). Am si un clasor mare din plastic inert, insa problema cu el este ca vizibilitatea monedelor este foarte proasta.
Monedele de argint s-au deteriorat ceva mai rau, si mai repede, de atunci nu mai tin nimic in clasoare de acest tip.
- andi_codescu

Problema este de material, evident. Din cate imi dau seama, clasoarele Schultz sunt facute din PVC. Foliile de PVC (policlorura de vinil) vor fi cu atat mai daunatoare conservarii pe termen lung cu cat contin mai mult plastifiant, deci cu cat sunt mai moi. Instabilitatea in timp este problema, substantele emise prin imbatranire ataca anumite tipuri de monede sau contribuie la accelerarea coroziunii/aparitia bolii bronzului etc. PVC-ul se recunoaste relativ usor daca ardem o bucatica de material si flacara are culoare verzuie, iar fumul este intepator si iritant, cu vag iz de clor. Foliile din PVC fara plastifiant ar trebui sa fie relativ casante, macar ca senzatie (sa opuna rezistenta la indoire).
Materialul plastic transparent de la ramele autoadezive de calitate este format din metacrilati (similar plexiglasului sau polimerului Paraloid B 72 - folosit intens ca adeziv, consolidant si solutie de acoperire in conservari si restaurari nu numai de metale, dar si pt. lemn, hartie etc). Se pare ca metacrilatii sunt cei mai stabili in timp si cei mai putin nocivi pentru monede, dar sunt destul de bune si foliile facute din polietilena sau polipropilena.
Vechea metoda de pastrare in pliculete de hartie are avantajele ei, cu conditia ca hartia sa fie speciala, adica hartie de arhivare care de preferat a trecut si testul PAT (Photographic Activity Test -adica nu afecteaza cliseele/fotografiile cu emulsie continand saruri de argint/argint redus pe suprafata, pentru ca in principiu nu emite clor sau substante acide in timp). Hartia de arhivare pentru pliculete trebuie sa fie fara lignina, nealbita cu clor, preferabil din bumbac. La noi hartie de acest tip nu se gaseste inca, dar se poate comanda pe Internet la firmele specializate pentru produse de arhivare documente pe hartie, desi expedierea poate costa destul de mult, fiind impuse cantitati minime la achizitionare.
Materialul plastic transparent de la ramele autoadezive de calitate este format din metacrilati (similar plexiglasului sau polimerului Paraloid B 72 - folosit intens ca adeziv, consolidant si solutie de acoperire in conservari si restaurari nu numai de metale, dar si pt. lemn, hartie etc). Se pare ca metacrilatii sunt cei mai stabili in timp si cei mai putin nocivi pentru monede, dar sunt destul de bune si foliile facute din polietilena sau polipropilena.
Vechea metoda de pastrare in pliculete de hartie are avantajele ei, cu conditia ca hartia sa fie speciala, adica hartie de arhivare care de preferat a trecut si testul PAT (Photographic Activity Test -adica nu afecteaza cliseele/fotografiile cu emulsie continand saruri de argint/argint redus pe suprafata, pentru ca in principiu nu emite clor sau substante acide in timp). Hartia de arhivare pentru pliculete trebuie sa fie fara lignina, nealbita cu clor, preferabil din bumbac. La noi hartie de acest tip nu se gaseste inca, dar se poate comanda pe Internet la firmele specializate pentru produse de arhivare documente pe hartie, desi expedierea poate costa destul de mult, fiind impuse cantitati minime la achizitionare.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
- andi_codescu

Si cum foliile Schultz se remarca tocmai prin flexibilitatea lor, lucrurile capata contur.BogdanC scrie:Problema este de material, evident. Din cate imi dau seama, clasoarele Schultz sunt facute din PVC. Foliile de PVC (policlorura de vinil) vor fi cu atat mai daunatoare conservarii pe termen lung cu cat contin mai mult plastifiant, deci cu cat sunt mai moi.
Curios, pentru ca asa se manifesta clasoarele rusesti cu monede moderne la mine. Insa astea Schultz nu mi-au facut inca probleme. Poate este si legat de compozitia specifica a monedelor in anumite perioade.Aldor scrie:Am tinut si eu niste monede de bronz medievale cu patina, cam de marimea asilor, in niste clasoare schulz vreo 2 ani de zile, si cand le-am scos de acolo a ramas imprimat pe plastic desenul monedei. Se putea vedea usor ce fel de moneda a pastrat in fiecare locas. Iar monedele au devenit parca uleioase.berserkr scrie: @AldorEu n-am probleme deja de doi-trei ani cu clasoarele astea si nu vad ce-ar putea sa apara in plus peste alti trei. Dar ce mai am din Romania trebuie mutat intr-adevar (cu toate ca alea nu stau in clasoare Schultz ci in unele cu mult mai proaste de la inceputul anilor 90 - bulgaresti sau rusesti). Am si un clasor mare din plastic inert, insa problema cu el este ca vizibilitatea monedelor este foarte proasta.
Monedele de argint s-au deteriorat ceva mai rau, si mai repede, de atunci nu mai tin nimic in clasoare de acest tip.
@BogdanC Am si eu un clasor cu pagini tari si transparente bine, la care unele locasuri au plesnit (e foarte tare materialul) dar si acolo monedele moderne au probleme (bronzul si argintul de titlu prost se inverzesc).
@berserkr: da, probabil ca tot din PVC e si acel clasor. Deci nici macar PVC-ul cu putini plastifianti nu este prea bun...
Am constatat ca am si eu un clasor mic ce pare facut din PVC. Am taiat o bucatica si i-am dat foc. Din pacate sunt racit asa ca nu va pot confirma cum mirosea
Glumesc...Nu prea parea verzuie flacara dar dadea negru de fum la varf si mirosea tipic (intepator, vag a clor). Oricum in acest clasor tin monedele introduse in rame autoadezive, deci riscul e minim (ramele de calitate -cele mai bune mi s-au parut Hartberger, care raman si relativ albe in timp - sunt destul de etanse).
Pe de alta parte, chiar si un clasor Leuchturm (tot cu buzunare pt.rame autoadezive) am vazut ca este tot din PVC transparent facut. Si e destul de moale
Dar n-am pastrat monede direct in buzunare, sa vad cum se comporta in timp. Probabil ca tot testul practic, cu monede pastrate timp de mai multi ani in diferite tipuri de clasoare, permite diferentierea tipurilor nocive.
Asa ca poate ar fi util ca utilizatorii sa posteze pe forum marcile de clasoare cu care au experienta practica, si sa mentioneze ce tip de probleme au aparut la monedele tinute in aceste clasoare mai mult timp. Probabil ca s-ar putea compila ceva folositor din asta.
Am constatat ca am si eu un clasor mic ce pare facut din PVC. Am taiat o bucatica si i-am dat foc. Din pacate sunt racit asa ca nu va pot confirma cum mirosea
Pe de alta parte, chiar si un clasor Leuchturm (tot cu buzunare pt.rame autoadezive) am vazut ca este tot din PVC transparent facut. Si e destul de moale
Asa ca poate ar fi util ca utilizatorii sa posteze pe forum marcile de clasoare cu care au experienta practica, si sa mentioneze ce tip de probleme au aparut la monedele tinute in aceste clasoare mai mult timp. Probabil ca s-ar putea compila ceva folositor din asta.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Asa mi s-a parut si mie, dar numai cel care e pentru rame autoadezive. Dar nu e niciun pericol, pentru ca oricum monedele nu se introduc direct, ci in rame autoadezive. Toate celelalte clasoare Leuchtturm sunt din material de calitate, nu PVC.BogdanC scrie:Pe de alta parte, chiar si un clasor Leuchturm (tot cu buzunare pt.rame autoadezive) am vazut ca este tot din PVC transparent facut.
Foile Leuchtturm pentru rame capsabile sau autoadezive sint din PVC - se vede si dupa faptul ca sint moi, si dupa pret: 2,40 euro setul de 5 bucati fata de 4,95 euro celelalte. Sint facute pentru rame, nu pentru monede neprotejate.BogdanC scrie:Pe de alta parte, chiar si un clasor Leuchturm (tot cu buzunare pt.rame autoadezive) am vazut ca este tot din PVC transparent facut. Si e destul de moaleDar n-am pastrat monede direct in buzunare, sa vad cum se comporta in timp.
Clasoarele mai noi de 10 ani "de firma" sint toate ok. Chiar am luat un clasor Lindner cu monede FAO necirculate in rame de plastic rosu, cea mai noua de prin 1985, clasorul un model care nu se mai fabrica, si monedele sint ok, cu exceptia a doua sau trei care au urme de amprente. Dar materialul paginilor e bun, desi clasorul e vizibil mai vechi de 10 ani.
Eu folosesc Leuchtturm atit coli pentru monedele neprotejate, cit si rame (autoadezive pina la 35mm, capsabile pentru diametre mai mari fiindca cele autoadezive se dezlipesc din cauza conturului prea subtire la diametre mari).
Am si KaBe, dar desi claritatea colilor e mai mare, pretul e prohibitiv (25 euro un clasor cit Numis de la Leuchtturm (mediu), fata de 19 euro unul din clasa Optima Leuchtturm (mare).
Cu ramele Hartberger nu ma inteleg, am cumparat o cutie cu 100 bucati acum doi ani, si nu se lipesc cum trebuie, le-am capsat pina la urma (cine a primit monede de la mine in rame si lipite si capsate sa stie ca sint Hartberger).
Ce NU va recomand sa luati de la Leuchtturm sint clasoarele Grande, in care incap 50 coli. Au materialul foarte subtire la pliu si dupa citeva luni se rupe. Plus ca sint greu de manevrat: ginditi-va ca pot incapea si 2000 monede mici in unul sau 600 in rame ...
-
fireatmyself