intrebare

Moderatori: Deus, Comboloi

rdalidis
**
**

intrebare

Mesaj de rdalidis »

As vreau sa stiu parerea celor care au experienta in numismatica despre conditiile de pastrare a bacnotelor in asa fel incat sa se deterioreze cat mai putin. Va multumesc mult!
rdalidis
**
**

Mesaj de rdalidis »

inca ceva: se deterioreaza daca le pastrez in folii de plastic obisnuite?
Alex
moderator
moderator

Re: intrebare

Mesaj de Alex »

rdalidis scrie:As vreau sa stiu parerea celor care au experienta in numismatica despre conditiile de pastrare a bacnotelor in asa fel incat sa se deterioreze cat mai putin. Va multumesc mult!
In albume fabricate din materiale inerte chimic. Leuchtturm de exemplu are gama VARIO de albume si foi.

Imagine
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

rdalidis scrie:inca ceva: se deterioreaza daca le pastrez in folii de plastic obisnuite?
Asa cum s-a discutat la monede, raspunsul depinde de substantele folosite in procesul de fabricatie, substante care pot interactiona sau nu cu bancnotele.
rdalidis
**
**

Mesaj de rdalidis »

multumesc
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

apropo de pastrarea bancnotelor,recent am cunoscut un tip care spala cu o periuta de dinti bancnotele murdare de pix,cerneala,diferite pete si le calca cu masins ca sa le face drepte,pacat ca sau decolorat,si ca lea distrus hartia.
valentina
**
**

Mesaj de valentina »

ce reprezinta : 'double strike " ???
vasil

Mesaj de vasil »

Textual = batere dubla"

Inseamna:
- re- baterea unei monede noi cu o matrita noua, folosind o moneda mai veche: de exemplu monedele de 7 kreuzer 1802, batute peste monede mai vechi de 12 kreuzer

sau
- rebaterea datei la o moneda emisa intr-un an anterior: de exemplu rubla 1821/0, cu baterea cifrei "1" peste '0"...probabil pentru a face economie de argint
-------------------------------------------------------------------------------

Explicatia e gresita, vezi mai jos. Datele de mai sus corespund la ceea ce se cheama overstrike = suprabatere
Ultima oară modificat 20 Mar 2008, 22:31 de către vasil, modificat 1 dată în total.
valentina
**
**

Mesaj de valentina »

Eu imi imaginam cu totul altceva, multumesc frumos ptr promtitudine, nu ma asteptam sa imi raspunda cineva in seara asta.:)
banivechi

Mesaj de banivechi »

vasil scrie:Textual = batere dubla"

Inseamna:
- re- baterea unei monede noi cu o matrita noua, folosind o moneda mai veche: de exemplu monedele de 7 kreuzer 1802, batute peste monede mai vechi de 12 kreuzer

sau
- rebaterea datei la o moneda emisa intr-un an anterior: de exemplu rubla 1821/0, cu baterea cifrei "1" peste '0"...probabil pentru a face economie de argint
Gresit. Vasil ce explici acolo se cheama overstrike (suprabatere).
Double strike e acea moneda care n-a iesit din matrita dupa batere, si a mai fost batuta inca o data. Se observa liniile de contur ale desenului sau literelor dublate datorita rotirii piesei. Talerul meu leu care e acum la concursul de frumusete pe coinpeople e un double strike infiorator. La medievale diferentele (rotirea) intre prima si a doua batere pot fi si de 90 grade. La moderne de multe ori e insesizabil cu ochiul liber.
vasil

Mesaj de vasil »

Banivechi are dreptate, am gresit

Propun introducerea termenilor in lexiconul numismatic.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Un detaliu al unei monede de 20 bani 1900 double strike la rezolutie acceptabila e pe site-ul meu. http://www.banivechi.com/bani/mai_noi/d ... etaliu.jpg
valentina
**
**

Mesaj de valentina »

Mda...se vede foarte frumos!
valentina
**
**

Mesaj de valentina »

Cunosc site-ul (www.banivechi.home.ro).Am comandat niste monede de acolo, dar inca mai astept. :(
vasil

Mesaj de vasil »

Ceea ce trebuia sa fac eu inainte de a da sfaturi.....

Iata lexiconul numismatic wikipedia cu o gramada de termeni folositi in numismatica printre care si "double strike" foarte frumos exemplificat cu o poza.

http://en.wikipedia.org/wiki/Numismatic_terminology
Scrie răspuns