Mituri legate de Romania in perioada regala

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Si eu sunt de parere ca Poiana lui Iocan era mai degraba o dovada a simtului special al umorului taranului roman si nu a intelegerii politice de care dadea dovada - nici pe departe. As fi si eu curios sa stiu in procente cati tarani s-au rasculat cu ocazia colectivizarii si ce miscari au fost. Stiam ca au fost probleme izolate. Desigur multora nu le-a convenit sa-si dea pamantul "in colectiva" asta stiu si de la bunicii mei care cu ocazia asta au "scapat" de cai, oi, vaca si caruta. Dar serios, chiar nu am date statistice despre asta.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Ei, am zis si eu de poiana lui Iocan asa, ca sa arat ca taranii mai si vorbeau. :D
Dar serios vorbind, din ce spunea domnul amonra reiesea ca taranii, fiind o masa de manevra, au fost convinsi de comunisti cu usurinta sa intre in gospodarii agricole comune, dand pamantul, cand de fapt imensa majoritate a taranimii s-a opus si a trebuit sa fie constransa brutal. Daca sunteti interesati de numarul victimelor si de amploare, pot cauta date concrete....
amonra

Mesaj de amonra »

Nu. Eu argumentam ca o populatie mai informata ar fi putut depune o mult mai multa opozitie, si mai coerenta, poate chiar s-ar fi organizat. Daca unii tarani au iesit cu furca la militieni si la trimisii in teritoriu, nu inseamna ca au facut cel mai inteligent lucru. Sistemul deja era schimbat si forta nu mai era o solutie viabila.

O intrebare : a exista oare o petitie, ceva, o luare de pozitie in Adunarea Generala cu privire la treaba asta ?

Comunistii n-au facut decat sa "curete" rapid focarele de rezistenta si sa creeze o propaganda agresiva prin media (unica) si oameniilor le-a fost adormit simtul proprietatii. Nu uitati ca la noi inca mai merge " pai daca a facut si ala si ala, ... poate ca asa e mai bine".
Vizibilitatea lor asupra societatii, in ansamblu era nula. Ei nu puteau vedea mai departe de satul lor si unul invecinat.
Pecunia non olet.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Discutia asta merge catre nicaieri...
Am spus: a existat opozitie pe tot teritoriul tarii din partea taranilor. Da, au fost cazuri de organizari coerente (grupuri de rezistenta armata din care au facut parte si multi tarani, oricum miscarea de rezistenta a fost cea mai importanta la noi, in Romania,din toate tarile din lagarul sovietic, dar se vorbeste putin astazi de acest aspect).
In fine, comunistii au reusit sa “curete” focarele de rezistenta in 1962, cand s-a incheiat colectivizarea, si daca dumneavoastra 15 ani vi se pare “rapid”...
Si nu in ultimul rand, nu cred ca simtul proprietatii poate fi adormit, cel putin nu intr-un timp scurt...
amonra

Mesaj de amonra »

15 ani sunt putin la nivel istoric.
Am ajuns din pacate la alt subiect stufos, rezistenta anticomunista. Punctul de inceput a fost ca populatia Romaniei din anii nu era formata din intelectuali ( cum nu e nici acum ) si avea un grad de cultura minim, fapt ce a permis tuturor sa-i manevreze cum au dorit, exploatandu-le nemultumirile si nevoile.
Pecunia non olet.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Atunci fiecare ramane la parerea sa... :)
Nu pot decat sa repet ce cred: aceasta majoritate a populatiei formata din tarani era inculta (o parte), dar nu naiva (nu se confunda) si in nici un caz nu a fost manevrata de comunisti, ci fortata....
banivechi

Mesaj de banivechi »

Unul se refera la cei saraci, care au fost manipulati promitindu-li-se ca odata cu colectivizarea ies din saracie, si ma refer la "proletariatul satesc" - cei fara sau cu putin pamint, iar celalalt se refera la cei instariti care au fost fortati sa isi cedeze paminturile, animalele si atelajele la cooperativa - asa numitii "chiaburi". Deci fiecare are dreptate in felul lui, si e si normal ca fiecare sa ramina la parerea sa. Ramine doar sa va dati seama ca fiecare din voi vorbeste despre alta patura sociala... :lol:
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Nu mai insist asupra subiectului. Ganditi-va doar ca taranii fara pamant formau un procent de sub 10%, majoritatea aveau proprietati mici si mijlocii , iar colectivizarea nu i-a avantajat cu nimic. Nu mai zic de chiaburi, care nu erau incadrati in categoria asta in functie de suprafata detinuta, ci doar daca foloseau sau nu munca platita. Deci balanta nu era chiar echilibrata.... :noidea:
Mihai

Mesaj de Mihai »

amonra
O intrebare : a exista oare o petitie, ceva, o luare de pozitie in Adunarea Generala cu privire la treaba asta ?"

Despre ce Adunare Generala este vorba? Aveti informatii despre o "Adunare generala" in care se discutau astfel de probleme?
In alta ordine de idei, da, taranii s-au opus in multe locuri din tara. Foarte aproape de mine, la Vadu Rosca, chiar Ceausescu a condus trupe ale MApN care au ucis tarani.
"15 ani e putin" - cinism mai mare nu cred ca am mai intalnit in ultima vreme. Daca va inchipuiti ca timp de 15 ani oamenii aceeai au dus-o bine, va inselati amarnic.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Haideti sa lasam cuvintele sforaitoare in seama politicienilor. "Cinism mai mare"....e prea mult. Nu suntem la tribuna vreunui partid, sau in parlament. Ar fi fost cinism daca aprecierea venea de la unul din securistii care au impuscat tarani. Dar pe-aici nu cred ca gasim asa ceva. Sa fim ponderati.
amonra

Mesaj de amonra »

As dori sa va amintesc totusi ca suntem pe un forum de numismatica. 15 ani e putin raportat la orice fel de istorie ne referim.
Rezistenta disparata depusa impotriva comunistilor nu a facut nimanui nici un bine.
Dumneavoastra ati duce lupta cu un sistem care nu poate fi invins ? Daca nu exista sustinere, ati prefera doar o batalie scurta, si apoi puscarie pe viata ?
Daca acei oameni ar fi fost, cum se discuta mai devreme, mai cu carte, si-ar fi dat seama ca pusca de vanatoare din cui nu se poate pune cu o arma automata a trupelor de securitate. Ar fi ales ALTE MIJLOACE, si poate ar fi fost mai multi.
Imi amintesc parca in primul razboi mondial cand sarje de cavalerie atacau unitati de "care de lupta". Inutil sa mentionez rezultatul.
Ce ma supara la toate aceste lucruri e ca au fost oameni care si-au dus viata mai departe si unii care au ramas cu ura in suflet. Acest lucru divizeaza natiunea si nici atunci, nici acum, nu ne face nici un bine.
Pecunia non olet.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Am ajuns ( a cata oara) intr-un punct mort. Daca pentru dumneavoastra rezistenta este sinonima cu un efort inutil si pana la urma stupid, atunci...
Totusi m-ati facut curios: care ar fi putut fi acele ALTE MIJLOACE?
amonra

Mesaj de amonra »

E mort topicul. Dezarmez in fata incapatanarii emotive. Au trecut multi ani si avem multe informatii. De ce nu doriti sa le vedeti si sa le interpretati obiectiv ?
Pecunia non olet.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Incapatanare emotiva? Fara suparare, dumneavoastra ati prezentat niste impresii personale ca pe niste axiome cunoscute de toata lumea si care nu pot fi puse la indoiala, din care cel mai mult m-a uimit ideea ca taranimea a fost o gloata de dobitoace cu care fiecare a facut ce a vrut. Am incercat sa demonstrez obiectiv ca nu a fost chiar asa si argumentele mele au fost rascoalele taranesti si rezistenta in general, manifestata in toata tara atata vreme, dar le-ati respins , negand niste fapte istorice si , din nou, obiective.
N-o luati personal, dar cel putin pe aceasta tema nu avem limbaj comun.
In alta ordine de idei imi pare rau ca topicul a devenit asa stufos, dar poate era inevitabil.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Dar de ce va pare rau de "stufosenia" topicului? Special am ales ceva pe care lumea se fereste sa-l discute si care ascunde multe probleme. Stiam si ca or sa apara reactii dure dar asta am si vrut. Sa mai si gandim si sa colaboram pe un subiect. Daca se poate....
Scrie răspuns