sigiliu?

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
ius1984

sigiliu?

Mesaj de ius1984 »

buna seara!

va rog sa ma ajutati in identificarea urmatoarei piese.

este din plumb diametru de 3,5 - 3,6 cm, 6,2 grame.

a fost gasita in zona localitatii Cotnari, jud.Iasi impreuna cu alte piese de acelasi gen. unele au imaginea in pozitiv altele in negativ iar forma capului de bour are variante diverse.
legenda de pe margine pare a fi scrisa in slava veche.

piesele au o singura fata

multumesc!
Fişiere ataşate
1.jpg
1.jpg (55.44 KiB) Vizualizat de 2469 ori
2.jpg
2.jpg (63.86 KiB) Vizualizat de 2469 ori
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Am mai vazut imagini cu cel putin unul dintre aceste "sigilii", fara a avea ocazia sa-l examinez personal. Ar trebui studiati produsii de coroziune de pe suprafata lor, pentru a determina daca pot fi medievale. O analiza a plumbului poate ar ajuta, desi plumb vechi se gaseste usor si ar putea fi refolosit la o adica.

Seamana cu sigiliile voievodale moldovenesti, dar din tot ce am citit nu imi amintesc ca acestea sa apara in plumb. Stiu de o matrita/tipar sigilar din aliaj de plumb si cositor, a lui Alexandru cel Bun, gasit la o moara in Moldova. De asemenea se mai cunosc tipare sigilare din bronz, in care se turna ceara de albine topita.

Trebuie studiata indeaproape maniera de obtinere a acestor obiecte. Dupa imagine eu as spune ca o foaie de plumb a fost presata intr-un tipar metalic, si apoi i s-au taiat marginile grosolan cu clestele/foarfeca. Asta ar putea inseamna ca cineva care detine tiparul metalic respectiv l-a pus la lucru si a obtinut aceste asa-zise sigilii de plumb. Din imagine suprafata plumbului nu pare prea veche.

Oricum ar trebui studiate toate, pentru ca pe baza unuia singur e foarte greu sa tragi o concluzie, mai ales ca spuneti ca ar exista diferente in privinta capului de bour (poate si alte diferente?).
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
ius1984

Mesaj de ius1984 »

am doilea "tip" daca ii pot zice asa, e unul cu imaginea in pozitiv. de observat in acelasi timp ca e o imagine in oglinda.
Fişiere ataşate
3b.jpg
3b.jpg (85.44 KiB) Vizualizat de 2405 ori
Scrie răspuns