Am in posesie o moneda de vreo 20 de ani. O am de la un amic care a gasit-o in parcul Crang din Buzau ingropata. Cel putin asa sustinea el. Mi-am adus aminte de ea de curand si m-am gandit ca ma poate ajuta cineva.
imaginile sunt mai jos:
mi-am dat toata colectia de monede...dar pe aceasta am pastrat-o deoarece parea mai "suspecta"
mie imi pare bizantina, scrie ceva de genul bazileios.
poate are cineva vreo idee...daca e valoroasa ma duc peste el ca mai are vreo 5.
Fişiere ataşate
02.jpg (34.16 KiB) Vizualizat de 5993 ori
01.jpg (23.36 KiB) Vizualizat de 5994 ori
Ultima oară modificat 13 Mar 2009, 19:50 de către dcasuta, modificat de 3 ori în total.
Nu sunt eu in masura sa raspund dar se vede un HRIST , BASILIC si pe avers cred ca e chipul lui Isus.Probabil e o moneda byzantina!!!
Mai multe nu stiu..
Reign of John I, 969 - 976 AD. Class A1 bronze follis.
Christ facing with book of Gospels, +EMMANOVHA IX-XC.
IhSUS \ XRISTUS \ bASILEU \ bASILE in four lines. 27 mm. #705: $75
sau e asta: http://esty.ancients.info/numis/byzanon.jpg
A very common Byzantine coin of Basil II and Constantine VIII, AD 976-1028. It costs about $20 - $30 at a show in this condition (which is well above average). The obverse shows a facing bust of Christ (with a halo) and the reverse says "Jesus Christ, ruler of kings" in Greek. Nowhere is John mentioned, which is why this type of coin is called an "anonymous" bronze.
Mie imi par ambele de clasa II. Oricare dintre cele doua tipuri (deosebite numai prin elementul de sub inscriptie) apartine, sau mai exact este atribuita lui Vasile al II-lea. Nu stiu de unde-au luat atribuirea lui Ioan (Timisces) cei din prima legatura. E drept, Ioan a fost la domnie inainte de Vasile iar la follisii anonimi intotdeauna au existat controverse privind atribuirea. Insa "Dumbarton Oaks" - o autoritate in materie atribuie acest tip dupa cum am spus. Valoarea de piata in starea asta - cam 40 de lei.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
da. valoarea am cam ghicit -o si eu. am gasit cateva pe ebay.
aia de mai sus au preturile cam umflate. piesa este cert la fel.
foarte interesant este ca un fost gasite in Crang - parc din Buzau, ramasita a codrilor Vlasiei. Erau ingropate.
La Pietroasele a existat un castru roman, preluat de bizantini. Foarte aproape. sa nu mai vorbesc de Buzau, care era cetate destul de maricica la vremea aia.
Nu credeam totusi ca prezenta bizantina era atat de puternica in zonele romanesti la vremea aceea. Totusi, vorbim de anii 1000... Desi...puteau fi si prada ingropata de cativa bulgari de treaba. La vremea aia, bulgarii cam faceau ordine in zona.
Oricum...nu valoarea e atat de importanta. Pacat ca nu se face arheologie mai cu "talent" si prin Romania. Ne tot plangem ca nu ne stim istoria pana in anii 1200...dar nici nu facem nimic sa aflam.
Multam fain! Interesant!
dcasuta scrie:da. valoarea am cam ghicit -o si eu. am gasit cateva pe ebay.
aia de mai sus au preturile cam umflate. piesa este cert la fel.
foarte interesant este ca un fost gasite in Crang - parc din Buzau, ramasita a codrilor Vlasiei. Erau ingropate.
La Pietroasele a existat un castru roman, preluat de bizantini. Foarte aproape. sa nu mai vorbesc de Buzau, care era cetate destul de maricica la vremea aia.
Nu credeam totusi ca prezenta bizantina era atat de puternica in zonele romanesti la vremea aceea. Totusi, vorbim de anii 1000... Desi...puteau fi si prada ingropata de cativa bulgari de treaba. La vremea aia, bulgarii cam faceau ordine in zona.
Oricum...nu valoarea e atat de importanta. Pacat ca nu se face arheologie mai cu "talent" si prin Romania. Ne tot plangem ca nu ne stim istoria pana in anii 1200...dar nici nu facem nimic sa aflam.
Multam fain! Interesant!
Foarte interesat, dar cred ca va inselati in privinta unor idei exprimate.
Se cunosc multe descoperiri de tezaure sau monede izolate in zona Dobrogei si peste Dunare in Muntenia.
Prezenta monedei in aceasta zona nu trebuie sa demonstreze existenta unei populatii bizantine, ci mai mult existenta unui comert intre romani si populatiile de la sud de Dunare.
Nu vad de ce considerati ca cun bulgar de "treaba" ar fi ingropat o comoara formata dintr-o moneda, poate ca cineva a pierdut moneda respectiva.
Ce intelegeti dumneavoastra prin arheologie cu "talent" ?
nu vreau sa intru intr-o polemica.
amicul meu a gasit 8 monede, nu una si nu a cautat mai departe. nu sustin o populatie bizantina, nici nu poate fi vorba despre asa ceva. insa sustin o PREZENTA bizantina mai puternica.
vasile nu a fost primul imparat care a incercat sa isi faca simtita prezenta pe teritoriul actual romanesc.
dar...nu incercam sa enunt vreo teorie. ma gandeam cu tasta deschisa.
si oricum NU STIE NIMENI ce s-a intamplat prin zona asta pana pe la 1200-1300. din pacate.
prin "talent" inteleg cam ce fac germanii sau englezii. ceva serios.
la buzau s-a desoperit un cimitir medieval in cursul reamenajarii unei piete.
si...s-a astupat si s-a construit mai departe. atat. simplu. scurt.
sa ma gandesc la costesti? la blidaru si tot ansamblul fortificat? sa ma gandesc la baietii care merg prin padure cu detectoare? o fi asta "talent"?
scuze daca am suparat vreun arheolog. nu pe el il atacam. pacat ca nu sunt mai multi si nu au mai multe fonduri.
that's all!
inca o data multumesc pentru ajutor! o sa pastrez mica "avere". merita saracutza
Abia acum am observat topicul si problemele ridicate de dumneavoastra cu privire la "o prezenta bizantina mai puternica" in acea regiune. As avea de subliniat cateva aspecte care se refera la interpretarea generala a descoperirilor de acest gen (descoperiri izolate) din orice perioada.
In primul rand trebuie sa aveti in vedere faptul ca, monedele care nu sunt descoperite in context clar arheologic au o valoare stiintifica mult mai scazuta. Pe de alta parte, cu toate ca moneda, ca obiect in sine, constituie in arheologie un element de datare absolut (prin care se poate afla spre exemplu momentul construirii ori dezafectarii unui zid roman), pentru identificarea unei prezente umane intr-un anumit loc si interval de timp se folosesc si alte elemente ca ceramica, constructiile de orice fel, suprafata sitului ori inscriptiile. Ele ne ofera o imagine mult mai buna asupra intensitatii si caracterului locuirii (exemple pentru epoca romana: castru de pamant, vicus, villa rustica). Cu alte cuvinte cu o moneda nu se face primavara.
Asa cum bine a precizat si cristoph, descoperirile de acest gen pot fi interpretate in mai multe feluri, insa, de cele mai multe ori, in absenta oricaror urme care sa indice o prezenta umana de scurta sau de lunga durata, se are in vedere comertul, schimburi intre populatii confirmate in unele cazuri si de izvoarele istorice.
Cat despre modul in care se face arheologie in Romania, o sa ma rezum doar la a spune ca, ar trebui sa fim si noi mai responsabili.