Jetoane din plumb?

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
Yu_L.Yan

Jetoane din plumb?

Mesaj de Yu_L.Yan »

Detin ce ceva timp in colectie 2 discuri din plumb pe care nu am reusesc sa le dau de capat.

Imagine
Are diametrul de 30 mm.

Imagine
Are diametrul de 33 mm.

Din pacate, deocamdata, nu va pot oferi greutatea.

Ceva pareri referitor la ce ar fi?
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
consult

Mesaj de consult »

Am si eu un jeton asemanator. Cineva mi-a spus la un moment dat ca ar fi unguresc, daca retin bine avand legatura cu un pod - o taxa de pod sau asa ceva. Din pacate nu mai tin minte numele locului. Stiu doar ca avea o semnificatie si lantul care inconjoara cifra din centru...
banivechi

Mesaj de banivechi »

consult scrie:Am si eu un jeton asemanator. Cineva mi-a spus la un moment dat ca ar fi unguresc, daca retin bine avand legatura cu un pod - o taxa de pod sau asa ceva. Din pacate nu mai tin minte numele locului. Stiu doar ca avea o semnificatie si lantul care inconjoara cifra din centru...
Eu inca incerc sa-mi aduc aminte unde am mai vazut un 3 1/2....
Ce rol ar avea o fisa de plumb ca taxa de pod? Aveau automate podurile in Ungaria?
Dai banii - treci, nu dai banii o iei inot... Iar 3 (probabil coroane) sau 3 si jumatate ar fi o taxa enorma. Prin comparatie, va spun ca unul dintre cele mai frumoase poduri din Timisoara, podul Decebal - construit in 1909-1910 a costat 155.000 coroane. In acea perioada un kil de cartofi costa 6 filleri. Si ca taxa de caruta ar fi mult: 50-60 kile de cartofi...
Cred ca e vorba de niste marci de fabrica, asa cum se pot vedea mai multe in catalogul Schaeffer. Poate chiar de la o fabrica de lanturi?
Scrie răspuns