Preturi piata - monede romanesti

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

florin232

Mesaj de florin232 »

1. Legat de variantele 1881 nu v-as putea ajuta, deoarece nu m-a mai interesat de mult moneda si sunt si eu deconectat de valoarea ei actuala.
2. Am prins relativ recent seria completa de 2 lei 1872-1901 in stare exceptionala si iata preturile care mi s-au propus:
2 lei 1872 aunc - 150 eur
2 lei1873xf++ - 80 eur
2 lei 1875 aunc - 90 eur
2 lei 1876 aunc - 110 eur
2 lei 1881 UNC - 250 eur
Acestea fac parte din colectia unei cunostiinte care imi povestea cu foarte multa pasiune cum strabunicul sau a plecat in Franta prin 1882, luand cu el si cateva monede de argint romanesti pentru a-si duce traiul in noua tara, neintorcandu-se in tara decat prin 1919, dupa razboi. Se pare ca respectivul strabunic inca mai avea o parte din monede cu el, care au fost puse direct la pastrat in semn de noroc.
Cat despre monedele de 2 lei 1894-1900-1901: pe ebay recent s-a dat un 1894 XF++ zic eu, pe la 120 $, am auzit de 1900 aunc pe la 10 milioane, cat despre 1901 exista si aunc+++... pretul insa il las la latitudinea fiecaruia.... :D
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Nu sunt de accord cu domnul Florin Andrei Lungu ,starea UNC asa cum am mai spus este una si singura , ea reprezinta moneda perfecta , daca ajungem la compromisuri si introducem in acasta categorie si alt fel de monede trecand cu vederea diferite aspecte care ar mai fi diferentele dintre cele doua stari ,care automat apar, una perfecta si cealalalta aproape perfecta dar cu mici zgarieturi …dar totusi ambele UNC`uri ??? Sunt de accord cu o formulare de genul - aproape UNC sau aUNC spre UNC altfel nu .Nu , categoric nu sunt de acord cu acest mod de abordare ! Cred ca trebuie sa incurajam exigenta nu compromisul ! Trebuie sa apreciem starea unei monede din punctul de vedere al unui profesionist nu al unui negustor subiectiv .
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Subscriu si eu. UNC este UNC conform definitiei, cand nu se pot observa urme de circulatie nici la o marire de 30 de ori.
Cred ca sistemul american de gradare este cel mai bun pentru ca nu da nastere la interpretari sau compromisuri. Ei sunt pragmatici in tot ceea ce fac.
Ce gasim la noi la vanzare sunt in cel mai bun caz AUNC dar mai bine zis XF+.
Orice moneda intrata in circulatie, fie ea si de la banca este circulata si oricat am vrea sa o numim UNC nu prea este.
La bancnote este alta treaba, daca are colturi drepte, nepatata si neindoita , luata din fisic este UNC ca nu s-a zgariat de alta in fisic sau saculet ca la monede.
florin232

Mesaj de florin232 »

Total de acord. Am incercat doar sa subliniez faptul ca in aprecierea starii unei monede intervine in mod inerent subiectivismul. Prin definitie o moneda necirculata este una in stare exceptionala, fara urme de uzura, fara zgarieturi si avand luciu de batere. Am afirmat insa ca sunt unii care nu tin cont de aceste considerente si care, spre exemplu, considera ca zgarieturile pe o moneda altminteri perfecta nu ii afecteaza starea. Daca vreti intr-adevar sa imi combateti parerea, inevitabil afirmati ca nu exista astfel de persoane. :) Eu nu am rostit o sentinta. :D
Crezul meu este ca nu este necesar ca o moneda sa nu fie niciodata atinsa cu mana libera pt a fi UNC. Nici cu Gioconda nu cred ca s-a avut vreodata asemenea grija.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Atingerea cu mana libera in cazul starii de care vorbeam nu este recomandabila , nu inseamna ca o moneda UNC atinsa cu mana libera isi pierde aceasta stare , dar orice modificare a formei monedei oricat de fina ar fi ce se produce prin zgariere , lovire ,frecare …etc..trece moneda in alta stare de conservare .Referitor la “pareri “..acestea vin de cele mai multe ori din oportunism nu din convingere ,majoritatea colectionarilor constientizand de fapt ceeace reprezinta UNC`ul....adica moneda perfecta !
florin232

Mesaj de florin232 »

Atunci suntem de acord: UNC=perfect, situatie constientizata de toti colectionarii, alterata doar prin nestiinta sau interesul unora.
banivechi

Mesaj de banivechi »

florin232 scrie: Acestea fac parte din colectia unei cunostiinte care imi povestea cu foarte multa pasiune cum strabunicul sau a plecat in Franta prin 1882, luand cu el si cateva monede de argint romanesti pentru a-si duce traiul in noua tara, neintorcandu-se in tara decat prin 1919, dupa razboi. Se pare ca respectivul strabunic inca mai avea o parte din monede cu el, care au fost puse direct la pastrat in semn de noroc.
Cat despre monedele de 2 lei 1894-1900-1901: pe ebay recent s-a dat un 1894 XF++ zic eu, pe la 120 $, am auzit de 1900 aunc pe la 10 milioane, cat despre 1901 exista si aunc+++... pretul insa il las la latitudinea fiecaruia.... :D
Cam siropoasa povestea... Logic ar fi fost sa ia cu el citeva monede de aur nu argint, care era destul de prost vazut ca metal in anii aceia... Franta la un moment dat a oprit citiva ani emiterea masiva de moneda din argint, din cauza devalorizarii metalului...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Urmatorul capitol e gata
http://www.transylvanian-numismatics.co ... 000lei.htm

Astept pareri, critici, corectii necesare, etc.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Realiste preturi. Daca imi este permis sa fac unele mici observatii:
"Hora" cu H sau KN in stare VF sau XF au preturi mici. Eu unul as plati mai mult pentru cite una din fiecare, fiindca din pacate nu am niciuna, si nici nu am vazut macar de vinzare pe la tirguri - cu o exceptie in UNC care avea un pret...
100.000 1946 in stare F face mai mult de 10 RON... sint 25 grame de argint 700 totusi (adica 17,5 grame argint pur), iar argintul e acum pe la 10 euro uncia.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Multumesc!
O sa 'ajustez' putin preturile respective.
Scrie răspuns