Alo!? facultatea de numismatica?
Citeva prevederi din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobi :
1. art. 48 alin (1) - persoanele fizice care au descoperit in mod intamplator bunuri din categoria celor prevazute la art. 45 alin. (1) sunt obligate sa le predea, in termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza a fost facuta descoperirea;
2. art. 60 alin. (1) lit. e) - constituie contraventie, daca nu este savarsita astfel incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune "nerespectarea de catre persoanele fizice a obligatiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit intamplator, in termenul prevazut la art. 48 alin. (1);
3. art. 60 alin. (3) - contraventia prevazuta la alin. (1) lit. e) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.
BAFTA !
1. art. 48 alin (1) - persoanele fizice care au descoperit in mod intamplator bunuri din categoria celor prevazute la art. 45 alin. (1) sunt obligate sa le predea, in termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza a fost facuta descoperirea;
2. art. 60 alin. (1) lit. e) - constituie contraventie, daca nu este savarsita astfel incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune "nerespectarea de catre persoanele fizice a obligatiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit intamplator, in termenul prevazut la art. 48 alin. (1);
3. art. 60 alin. (3) - contraventia prevazuta la alin. (1) lit. e) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.
BAFTA !
Mischu
-
cartelcoserv

Nu cred ca are importanta unde este descoperit un tezaur sau cateva monede ( poate chiar si una singura ) in cazul in care fac parte din patrimoniu...cartelcoserv scrie: dorel, unde vroiam eu sa ajung era in alta parte.
in textul citat de mine,intervine termenul "exclusiv al proprietatii publice"
din cate stiu eu ,curtea mea (exclusiv subsolul ei,ca sa folosesc acelasi termen) este proprietate privata.
asta era punctul unde vreau sa ajung.
e un fel de sofism,dar la legile noastre,nu ai sanse decat asa
)
-
cartelcoserv

nu e vorba de crezut sau nu.pur si simplu,eu am citat ce scrie legea . de asta ar fi interesata o opinie a unui avocat sau jurist.vlahul scrie:Nu cred ca are importanta unde este descoperit un tezaur sau cateva monede ( poate chiar si una singura ) in cazul in care fac parte din patrimoniu...cartelcoserv scrie: dorel, unde vroiam eu sa ajung era in alta parte.
din cate stiu eu ,curtea mea (exclusiv subsolul ei,ca sa folosesc acelasi termen) este proprietate privata.
)
Bine: nu are importanta...cartelcoserv scrie:nu e vorba de crezut sau nu.pur si simplu,eu am citat ce scrie legea . de asta ar fi interesata o opinie a unui avocat sau jurist.vlahul scrie:Nu cred ca are importanta unde este descoperit un tezaur sau cateva monede ( poate chiar si una singura ) in cazul in care fac parte din patrimoniu...cartelcoserv scrie: dorel, unde vroiam eu sa ajung era in alta parte.
)
-
cartelcoserv

- PRONUMISMATICA
- Site Admin
-
cartelcoserv

ai dreptate,aldor.problema intervine datorita prezentei acelui termen "exclusiv"Aldor scrie:Pe tema asta se poate discuta la nesfarsit. La noi toate legile se pot interpreta in fel si chip. Un avocat sau un jurist poate sa exprime o opinie personala, dar pana la urma conteaza doar "opinia" celui care pune in aplicare legea.
daca nu exista si altceva in lege.o am,va trebui sa o caut prin biblioteca si sa o restudiez cu atentie. e o mare portita de scapare...
oricat ar dori sa interpreteze un organ de control legea, exclusiv inseamna exclusiv...
Revin cu unele completari :
- art. 45 alin. (1) din Legea nr. 182/2000 : "Bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite in cadrul unor cercetari sistematice cu scop arheologic sau geologic, precum si cele descoperite intamplator, efectuate in locuri care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, conform art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, intra in proprietate publica, potrivit dispozitiilor legale."
art. 136 alin. (3) din Constitrutie: "Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice."
- art. 45 alin. (1) din Legea nr. 182/2000 : "Bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite in cadrul unor cercetari sistematice cu scop arheologic sau geologic, precum si cele descoperite intamplator, efectuate in locuri care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, conform art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, intra in proprietate publica, potrivit dispozitiilor legale."
art. 136 alin. (3) din Constitrutie: "Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice."
Mischu