traficantii

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
vladmario

Mesaj de vladmario »

Aldor scrie:Corect.

Inteleg atunci ca domnul Preda considera ca acel mare tezaur de kosoni descoperit in secolul XVI si din care mare parte a ajuns la faimosul cardinal Martinuzzi, este numai o legenda. Exista vreo atestare documentara a acelei descoperiri? Eu am tot vazut-o mentionata in mai multe lucrari moderne, dar nu se facea referire nicaieri la nicio sursa din acele timpuri.
Gheorghe Sincai da in "Cronica romanilor" un citat din Wolfgang Lazius, din care ar rezulta ca Lazius a scris la 1551 despre acea parte de tezaur dacic. Textul din Sincai (ce pare mai degraba legenda):

Anul 1543 ... Mai frumoasă istorie scrie Lazie despre nişte români şi o parte a visteriei lui Decheval ascunse supt albia Streiului, ceii neaflate de împăratul Traian, zicînd: "O parte a visteriei aceştiia, mai-nainte de opt ani (Lazie scriea în anul 1551), în numitul rîul Sargeţiei, pre care rîu românii îl cheamă Strei, s-a aflat, prin întîmplarea aceasta: Mergeau nişte pescari români cu şeicile din Murăş în Strei şi legîndu-şi luntrile de un trunchi, au zărit că sclipeşte ceva în fundul apei; vrînd să scoată de supt apă aceea ce sclipea, au scos o grămadă de galbeni. Îndemnîndu-se a cerca mai încolo, au dat de o boltiţă zidită supt apă, care se stricase prin rădăcinile lemnului şi cercînd mai cu de-adinsul, au aflat şi mai mulţi galbeni, mai cu seamă de ai lui Lisimac, craiului Thrachiei, cu inscripţie grecească; cum am înţeles din oameni vrednici de credinţă, la 400.000 de galbeni şi mulţi sloi de aur au aflat. Carii ducîndu-i acasă şi împărţindu-i pescarii între sine, unii dintre dînşii au mers la Bălgradul Ardealului şi întrebînd de argintari de cît preţ ar fi aurul acela, s-a vestit lucrul şi Gheorghe Monahul sau Martinusie, care, ca un tutor al fiului craiului Ioan Zapolia, ocîrmuia Ardealul, a început a cerca după pescari. A şi luat multe mii de la unii pescari şi multe mii a mai găsit în numita boltiţă. Dară ceilalţi pescari, prinzînd de veste, au încărcat vreo cîteva care şi au trecut în Moldova."
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Eu cred ca s-a exagerat numai cantitatea. In rest de ce n-ar putea sa fie adevarat.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Interesant fragmentul. Asta ar insemna ca romanii (Traian) n-au gasit tot tezaurul pentru ca a fost impartit in mai multe parti care au fost ascunse in locuri diferite. Frumos!
luc

Mesaj de luc »

Imi cer scuze, Attila Laszlo e nepotul, nu fiul lui Ferencz Laszlo.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

MNIR - Brăţările dacice - revista presei
http://www.mnir.ro/ro/media.html
Mihai
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Patru brăţări dacice din aur expuse în premieră la Muzeul Naţional de Istorie a României
http://www.mnir.ro/ro/evenimente/2007/i ... atari.html
Mihai
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Mihai
PRONUMISMATICA
Site Admin

PRONUMISMATICA
Site Admin

Stiati ca moneda de 5 lei 1885 este piesa de patrimoniu?

http://www.cimec.ro/scripts/PCN/Clasate ... 1F05D8F3A3

Ce ziceti de asta, ca eu am ramas :shock: :shock: :shock: cand am vazut ca d-l Oberlander-Tarnoveanu a clasat una.
vladmario

Mesaj de vladmario »

Mie imi pare mai degraba o gluma. Asta ar inseamna ca, la tirajele actuale, BNR emite numai monede omagiale si de patrimoniu simultan, fiindca sint atit rare cit si importante?
Scrie răspuns