bonuri masa

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

cristoph

bonuri masa

Mesaj de cristoph »

Zilele trecute am primit un bon de masa de la parinti cand am plecat la cumparaturi.
Ma gandeam la faptul ca in Romania in multe magazine se poate plati orice cu ele , chiar daca normal se pot folosi decat pentru mancare .
Credeti ca peste 20-30 de ani sa fie considerate de colectionari ca bani si sa se colectioneze aceste bonuri ?
banivechi

Mesaj de banivechi »

Sigur ca vor fi colectionate. Problema e ca acum un bon de masa valoreaza ceva, peste 20-30 ani e posibil sa valoreze mult mai putin, si sa gasesti greu amatori sa-l cumpere. Ca in cazul cartelelor telefonice...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Eu le consider jetoane de hartie deoarece au acelasi rol ca jetoanele emise de diverse fabrici in secolele XIX - XX : poti cumpara produse , in general alimentare , de la anumite magazine.
Nu pot fi considerate bancnote pentru ca nu poti cumpara chiar orice produs sau serviciu si nu sunt universal acceptate de toate magazinele.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Nici monedele de 5 si 10 euro nu-s acceptate peste tot, ba chiar si bancnotele de 500 euro... si totusi nu pot fi considerate jetoane... :lol:
skortzy

Mesaj de skortzy »

Monedele de 5 si 10 euro (la fel ca toate monedele comemorative cu exceptia celor speciale de 2 euro) nu au valoare circulatorie decat in tara in care au fost emise :)

Iar bancnota de 500 de euro probabil nu e acceptata fiindca nu au sa dea rest :)

De fapt, sunt probleme si cu bancnotele de 100 si 200 de euro...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Monede de 5 si 10 euro ? Vorbiti de comemorative ?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

[quote="skortzy"]

Iar bancnota de 500 de euro probabil nu e acceptata fiindca nu au sa dea rest :)

quote]

Sau nu stiu cat sa dea rest :lol:
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

skortzy scrie:Monedele de 5 si 10 euro (la fel ca toate monedele comemorative cu exceptia celor speciale de 2 euro) nu au valoare circulatorie decat in tara in care au fost emise :)

De fapt, sunt probleme si cu bancnotele de 100 si 200 de euro...

Bancnotele euro cu valoare mare, de obicei cele mai mari de 100 de euro nu sunt acceptate pentru ca exista riscul sa fie false. Am fost de curand in cateva tari U.E. si la diferite magazine nu erau acceptate.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Tudor C scrie:

Bancnotele euro cu valoare mare, de obicei cele mai mari de 100 de euro nu sunt acceptate pentru ca exista riscul sa fie false. Am fost de curand in cateva tari U.E. si la diferite magazine nu erau acceptate.
Ar trebui sa ne gandim cum erau pedepsiti in China medievala cei ce nu acceptau bancnotele.
Din moment ce au curs legal este un abuz grav sa nu fie acceptate.
Solutia ar putea fi exemplul Marii Britanii unde bancnota cea mai mare este de 50 GBP = 65 EUR iar in SUA 100 USD = 65 EUR si sa se renunte la bancnotele mai mari de 100 EUR.
In acest fel se poate diminua si transferul fraudulos de sume mari in numerar.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Nu e adevarat! 50 euro e bancnota cea mai falsificata, si totusi e acceptata. 500 euro e bon de tezaur, nu bancnota. Salariatul de rind din vest nu o primeste la salar. Ceva in stilul vechilor bancnote de 1000 dolari.
P.S. Simbata trecta am cumparat in Austria un trepied pentru aparatul foto (19 euro) cu o bancnota de 500. Fara probleme.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

banivechi scrie:500 euro e bon de tezaur, nu bancnota. Salariatul de rind din vest nu o primeste la salar.
Nu se mentioneaza nicaieri ca e bon de tezaur si pe situl BCE apare ca bancnota.
Nici la noi salariatul de rand nu primeste bancnote 500 lei la salariu, mai ales daca primeste banii pe card si la bancomat poate scoate doar maxim bancnote de 100 lei. Cu toate acestea 500 lei nu e bon de tezaur.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Ba eu primesc luna de luna bancnote de 500 lei. Cere casiera la banca, sa nu aibe atit de numarat.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

banivechi scrie:Nu e adevarat! 50 euro e bancnota cea mai falsificata, si totusi e acceptata. 500 euro e bon de tezaur, nu bancnota. Salariatul de rind din vest nu o primeste la salar. Ceva in stilul vechilor bancnote de 1000 dolari.
P.S. Simbata trecta am cumparat in Austria un trepied pentru aparatul foto (19 euro) cu o bancnota de 500. Fara probleme.

Am specificat: :!: cateva tari :!:
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pai... in lume-s multe tari, da' doar citeva-s in UE...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

banivechi scrie:Ba eu primesc luna de luna bancnote de 500 lei. Cere casiera la banca, sa nu aibe atit de numarat.
Inseamna ca dv. nu sunteti chiar un "salariat de rand" :lol:
Scrie răspuns