Monede DACICE

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
vasil

Mesaj de vasil »

Patinarea artificiala se intalneste indiferent de perioada. Iata un exemplu:

Imagine

Moneda din stanga prezinta o patina naturala, formata in timp, uniforma. Pe moneda din dreapta, patinata artificial intr-o solutie diluata de hipoclorit de sodiu se observa mici zone albe, ca niste pete, in care substanta oxidanta nu a reactionat cu metalul. Aceste pete pot fi absente daca moneda este trecuta de mai multe ori prin baia de oxidant, dar in general, patina obtinuta are un caracter neuniform si "artificial", zonele curatate stralucind nefiresc fata de restul monedei.

Stiu lucrul asta pentru ca m-am jucat eu putin cu piesa asta...
valentinian

Mesaj de valentinian »

am stat mult pe ea pentru ca am deja doua false'' varteju '' plus ca acest tip a fost falsificat mult fiind de fapt o moneda destul de rara. cand nu am stat mult sa ma gandesc am gresit si am platit...acum sper sa fie bine
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Ar fi interesant de vazut tezaure in starea in care au fost gasite, tocmai pentru a vedea ce varietati de oxizi pot prezenta monedele in mod natural. Din pacate (si aici revin la ce am mai spus si eu intr-un alt topic, si nu doar eu) in muzeele noastre monedele se curata "in dusmanie" (sunt subiectiv, dar sunt atat de revoltat de aceasta practica "stiintifica" incat poate nedreptatesc pe unii).
bconst

Mesaj de bconst »

Exista in descrierea monedei Varteju o indicatzie de autenticitate: "billion". Am analizat cateva zeci de Varteju si marea majoritate sunt aliaje asa-zis cuaternare: Ag-Cu-Sn-Pb, avand si ceva aur, ca practic orice argint antic. Proportzia de staniu variaza destul de mult, asa incat unele sunt obtzinute din aliere argint cu bronz (aliaj Cu-Sn) banal dar imbogatzit in plumb, iar altele sunt aliaj argint-bronz cu mult staniu. Alierea cu bronz e descrisa inca de la 1900 de Forrer pentru monedele transilvane, fiind un procedeu tipic celtic legat de lipsa argintului (in Galia puneau mult staniu - care "albea" aliajul - pana la obtzinerea potinului, practic aliaj doar Cu-Sn cu staniu spre 25-30%). Or fi invatzat geto-dacii procedeul de la celtzi? Asa s-ar zice, deoarece grosul Vartej-elor a fost gasit in Muntenia (desi si scordiscii puteau sa treaca Dunarea si Oltul...). Interesant este ca am vazut Vartej-e si la muzeul din Bratislava, gasite in zona. In orice caz, dupa aspect si "billion" moneda e cel putzin 90% autentica.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

valentinian scrie:am stat mult pe ea pentru ca am deja doua false'' varteju '' plus ca acest tip a fost falsificat mult fiind de fapt o moneda destul de rara. cand nu am stat mult sa ma gandesc am gresit si am platit...acum sper sa fie bine
Varteju este printre cele mai frecvente. Nu stiu de unde va documentati. Si eu sunt de parere ca-i buna (cea asupra careia ati avut dubii). Cred ca au spus destui asta ca sa nu va mai faceti probleme.
valentinian

Mesaj de valentinian »

exact aceasta moneda este oricum rara ... in primul rand calaretul este reprezentat cu un singur punct [in MGD am gasit un singur exemplar cu 1 punct dar restul stantei prezenta diferente vizibile ] de asemenea unghiurile facute de puncte pe avers sau unghiul primelor trei puncte formate de copite...o porozitate pronuntata si nejustificata in camp langa capul calului si pe botul acestuia [din cate se vede in poza]... eu cred ca e falsa si voi licita doar pt a ma verifica ...daca totusi nu castig rog anticipat persoana[ daca este prezenta pe forum ] sa posteze o scanare la super rezolutie sau daca e din bucuresti sa imi arate si mie piesa ...multumesc
.
valentinian

Mesaj de valentinian »

http://www.dcatalog.de/tk-all.htm de ce nu seamana oare stilul cu cel al monedelor ilustrate in ''mgd''?? imi lipseste din colectie o ''larissa apollo''de pe la noi si asta imi facuse cu ochiul dar ...
.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

valentinian scrie:http://www.dcatalog.de/tk-all.htm de ce nu seamana oare stilul cu cel al monedelor ilustrate in ''mgd''?? imi lipseste din colectie o ''larissa apollo''de pe la noi si asta imi facuse cu ochiul dar ...
Frumoasa piesa si intr-o stare de invidiat. Eu nu am MGD la indemana, probabil ca piesa indicata de dvs e doar o varianta, din ce vad se pare ca ar fi din zona Serbiei, dar nu am informatii exacte:
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 140&Lot=22
http://www.vcoins.com/ancient/ane/store ... oduct=2438
Daca tot suntem la acest tip, am descoperit un lot de sapte piese "de-ale noastre" (daca vreti sa le spuneti asa :D ), vandute de curand la preturi interesante:
http://www.stacks.com/auctionlots.aspx?lsid=AN00000618
In sfarsit, o alta piesa:
http://www.muenzauktion.com/muenzzentru ... urr=USDEUR
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Daca tot a venit vorba de "apare / nu apare in MGD", ce spuneti de piesa asta splendida, in ce tip ati incadra-o? Eu o remarcasem in "Arta monedelor geto-dacice", dar nu cred sa apara in MGD (sper sa nu gresesc):
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 127&Lot=19
:)
luc

Mesaj de luc »

In grupa imitatiilor interpretative sau in seria de influenta? :twisted:
valentinian

Mesaj de valentinian »

ai dreptate Dimo13 este o piesa deosebita care mi-a taiat respiratia ... revenind la moneda pe care am adus-o in discutie pare sa fie o larissa/apollo din zona ''syrmia'' desi in descriere este atribuita olteniei ....pe de alta parte este evident diferita de moneda prezentata de dimo13 in ultimul link si de asemenea de cele de pe stacks . acum mi se pare clar ca nu avea cum sa fie in mgd deoarece este din alta zona geografica si deci batuta de alt ''artist'' ...
.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

valentinian scrie:exact aceasta moneda este oricum rara ... in primul rand calaretul este reprezentat cu un singur punct [in MGD am gasit un singur exemplar cu 1 punct dar restul stantei prezenta diferente vizibile ] de asemenea unghiurile facute de puncte pe avers sau unghiul primelor trei puncte formate de copite...o porozitate pronuntata si nejustificata in camp langa capul calului si pe botul acestuia [din cate se vede in poza]... eu cred ca e falsa si voi licita doar pt a ma verifica ...daca totusi nu castig rog anticipat persoana[ daca este prezenta pe forum ] sa posteze o scanare la super rezolutie sau daca e din bucuresti sa imi arate si mie piesa ...multumesc
Exat acea moneda este unica chiar, daca incepem si aici ca la contemporane sa numaram porii si liniile frante din desen :D Oricum daca va place de ce n-o achizitionati? Se pare ca nu sunteti multumit cu faptul ca mai multe persoane v-au spus ca-i autentica, Dvs tot falsa vi se pare (pentru ca n-o gasiti in MGD!!! - pai in MGD nu-s nici 10% dintre monede cu poza). Iar sa te uiti dupa unghiuri....pai atunci vedeti ca-n MGD C Preda a descris fiecare stanta cunoscuta, ati incercat s-o identificati pe cea cu pricina?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

valentinian scrie:ai dreptate Dimo13 este o piesa deosebita care mi-a taiat respiratia ... revenind la moneda pe care am adus-o in discutie pare sa fie o larissa/apollo din zona ''syrmia'' desi in descriere este atribuita olteniei ....pe de alta parte este evident diferita de moneda prezentata de dimo13 in ultimul link si de asemenea de cele de pe stacks . acum mi se pare clar ca nu avea cum sa fie in mgd deoarece este din alta zona geografica si deci batuta de alt ''artist'' ...
Vi se pare ca Preda a strans tot ce-a gasit facut de-un anume grup de artisti dintr-o anumita zona? De fapt de ce vi se pare normal ca nu-i in MGD? Credeti ca monedele n-au circulat dintr-un loc in altul?
valentinian

Mesaj de valentinian »

pentru mine mgd este cartea de referinta deoarece nu am alte carti pe care sa le studiez . deoarece in mgd sunt poze cu monede descoperite pe la noi mi se pare firesc totusi sa lipseasca unele monede batute ceva mai departe iar evident stilul acestei larissa/apollo difera clar de toate cele prezentate in cartea regretatului Constantin Preda . eu incerc sa ma concentrez pe monede ''dacice'' si astfel consider aceasta moneda l/a mai degraba celtica .
.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Trebuie sa stiti ca MGD nu contine numai monede dacice, C Preda nu sustinea nici el ca sunt toate batute de geto-daci, la multe avea rezerve si este normal daca ne gandim ca stilizarea specifica lor este oarecum diferita de cea celtica. Insa dupa parerea mea un anume tip este batut de un anume trib. Deci nu cred ca o Larissa era batuta de geto-daci si alta de celti. Daca nu se poate stabili un raport de subordonare (teoria succedaneelor), atunci clar sunt ale aceluiasi trib chiar daca au elemente usor diferite. Daca studiati un anume tip de moneda o sa vedeti ca difera uneori prin elemente adaugate sau modificate (de ex. calaretul avand sub cal diferite elemente la acelasi tip inclusiv forma lui diferita de la un sub-tip la altul). De aceea, de fapt tipurile mari se evidentiaza prin continutul aproape identic, si sunt diferentiate prin elemente foarte diferite ca stil.
Scrie răspuns