Au fost pe acest forum cateva discutii legate de deplasarile de tipar la unele bancnote mai vechi. Nu mica mi-a fost mirarea cand am gasit 100 lei 1966 cu tiparul mult deplasat in jos. In principiu aceste bancnote au fost tiparite destul de ingrijit...dar iata ca au iesit si exemplare imperfecte.
Are cineva astfel de deplasari de tipar ( sau alte erori) la seria 1966?
Multumesc!
Tipar deplasat la 100 lei 1966
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
erori
da, mai sunt si alte erori/varietati la bancnota de 100 lei 1966, cat si la bancnota de 25 Lei 1966.
- BAIDA DORU

100 lei 1966 - nu este neaparat eroare (deplasare) de tiparire, poate fi si taiere gresita din ghilotina, unele serii nu au respectat dimensiunile standard de reglaj sub cutit.Am intalnit mai multe la vremea cand circulau, inclusiv de 10, 25 si 50 lei.Practic coala a intrat mai mult sub cutit in partea de jos si de aceea a ramas banda alba suplimentara in partea de sus.La total ea are oricum dimensiunile normale (lungime + latime).
ZAR scrie:100 lei 1966 - nu este neaparat eroare (deplasare) de tiparire, poate fi si taiere gresita din ghilotina, unele serii nu au respectat dimensiunile standard de reglaj sub cutit.Am intalnit mai multe la vremea cand circulau, inclusiv de 10, 25 si 50 lei.Practic coala a intrat mai mult sub cutit in partea de jos si de aceea a ramas banda alba suplimentara in partea de sus.La total ea are oricum dimensiunile normale (lungime + latime).
Eu am observat diferente de culoare la acest tip, dar se pare ca exista si la 10, 25 si 50 lei 1966. Cineva mi-a spus ca au fost retiparite si in anii 80 si ar fii mai inchise la culoare.
Seria 1966 s-a tiparit continuu inclusiv o perioada dupa 1990 in special bancnotele de 100 lei, dar se stie ca toate au acelasi an (1966).Si eu am obs. diferente minore de culoare in anii '80.La vremea respectiva am intrebat un tipograf care mi-a explicat ca primele coli introduse din rotativa la tipar sunt o idee mai deschise la culoare pana a inceput sa se incalzeasca cerneala si apoi a prins contrast mai mare (normal) la urmatoarele coli.
Ultima oară modificat 12 Oct 2007, 16:28 de către ZAR, modificat de 2 ori în total.