10 Bani 1867 Watt & Co si Heaton 1867
Din cate stiu exista varianta revers rotit cu 180 grade fata de avers la moneda 10 bani Watt & Co . Cat de rara este aceasta varianta ? Eu personal nu am vazut inca. Este mai scumpa fata de varianta normala ? Cam care ar fi un pret de piata ?
Aceasta varianta , revers rotit cu 180 grade fata de avers , se intalneste si la 10 bani Heaton ? Daca da , cat este de rara si ce pret ar avea in comparatie cu surata ei ?
Multumesc !
EDIT
Discutand cu un coleg in legatura cu aceste peise ( varianta revers rotit cu 180 grade fata de avers ) reiese ca de fapt cea cu 180 grade rotit , adica avers-revers tip moneda , este PROBA la fel cum este dealtfel si 10 bani 1867 monetaria B . 10 bani Heaton avers-revers tip moneda am inteles ca ar fi foarte rara . Pe portal am vazut specificat doar la 10 BANI Watt " Varianta – Rev rotit cu 180 grade fata de Av. " dar nimic despre Heaton. Mai tarziu , daca este cineva interesat , am sa postez niste imagini cu proba ( varianta ? ) 10 bani Heaton avers-revers tip moneda .
Aceasta varianta , revers rotit cu 180 grade fata de avers , se intalneste si la 10 bani Heaton ? Daca da , cat este de rara si ce pret ar avea in comparatie cu surata ei ?
Multumesc !
EDIT
Discutand cu un coleg in legatura cu aceste peise ( varianta revers rotit cu 180 grade fata de avers ) reiese ca de fapt cea cu 180 grade rotit , adica avers-revers tip moneda , este PROBA la fel cum este dealtfel si 10 bani 1867 monetaria B . 10 bani Heaton avers-revers tip moneda am inteles ca ar fi foarte rara . Pe portal am vazut specificat doar la 10 BANI Watt " Varianta – Rev rotit cu 180 grade fata de Av. " dar nimic despre Heaton. Mai tarziu , daca este cineva interesat , am sa postez niste imagini cu proba ( varianta ? ) 10 bani Heaton avers-revers tip moneda .
- Fişiere ataşate
-
- Clipboard.jpg (94.3 KiB) Vizualizat de 13782 ori
Revin cu imagini mai bune la moneda 10 bani Heaton varianta revers rotit cu 180 grade fata de avers . Ce mi-a atras atentia pe revers la " ROMANIA " este baza literelor , care nu este dreapta ca la monedele 1 , 2 si 5 bani Heaton avers / revers medalistic ci in " valuri " iar pe avers am observat ca la prima maslina lipseste liniuta care o leaga de ramura . Din pacate nu am imagini de calitate la o moneda 10 bani Heaton UNC avers / revers medalistic pentru a putea face o comparatie. Daca detine cineva imagini l-as ruga sa le posteze.
Ce puteti sa imi spuneti in legatura cu aceasta moneda ? Proba sau varianta ?
Ce puteti sa imi spuneti in legatura cu aceasta moneda ? Proba sau varianta ?
- Fişiere ataşate
-
- 3.jpg (63.78 KiB) Vizualizat de 13608 ori
-
- 5.jpg (95.55 KiB) Vizualizat de 13608 ori
-
- 4.jpg (93.39 KiB) Vizualizat de 13608 ori
-
Cristian Ciuplea

Cautand pe forum am gasit urmatoarele informatii intr-un topic mai vechi :
D-l roantichitati a precizat doar :
Astept parerile d-vs !
Au fost prezentate imagini cu probele la 1 si 2 bani 1867 Heaton de d-l roantichitati , insa nu a specificat daca acele monede aveau reversul rotit cu 180 grade fata de avers. Alex la 5 bani specifica aceasta particularitate. Insa nu am gasit nimic concret pe forum despre 10 bani Heaton rotatie de moneda.Alex scrie:Piesa de 5 bani in discutie ar putea fi un specimen sau o proba deoarece are reversul rotit cu 180 grade fata de avers.
D-l roantichitati a precizat doar :
Nu am catalogul Schaffer / Stambuliu dar am inteles ca acolo nu este prezentata , insa apar o serie de piedfort-uri toate av-rv non medalistic deci inca un argument in plus pentru proba ? In acest catalog sunt date doar alte metale dar in principal este acelasi tip . Daca are cineva acest catalog l-as ruga sa imi spuna daca se precizeaza ceva in legatura cu monedele 1 , 2 si 5 bani Heaton ( cupru ) av / rv non medalistic. Mai jos sunt si imaginile monedelor postate de d-l Alex si d-l roantichitati. Daca este corect ceea ce am dedus , acesta ar fi setul complet de probe ale seriei Heaton 1867 ?roantichitati scrie: S-au facut doua tipuri de probe pentru fiecare din monedele de 1 , 2 , 5 , 10 bani 1867
Astept parerile d-vs !
- Fişiere ataşate
-
- 4.jpg (52.33 KiB) Vizualizat de 13255 ori
-
- 3.jpg (52.1 KiB) Vizualizat de 13255 ori
-
- 2.jpg (72.9 KiB) Vizualizat de 13255 ori
-
- 1.jpg (76.14 KiB) Vizualizat de 13255 ori
Ultima oară modificat 10 Feb 2010, 19:43 de către ovidiu^, modificat 1 dată în total.
Din pacate n-am suficiente informatii ca sa emit o parere, dar as vrea sa lipesc un comentariu din alta parte:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 5&start=30
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 5&start=30
Cristian Ciuplea scrie:Referitor la dezbaterea pe tema 1867, rotatie de moneda = proba, n-am vazut decit piese de 5 si 10 bani, Cu-Ni, cu muchia mai groasa ca la cele de curs.
Pentru mine acestea-s probe.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
-
Cristian Ciuplea

Nu am inteles de ce 1 ban si 2 bani Heaton, prezentate de dl. Roantichitati ca probe sint chiar patterns.
Au o greutate mai mare, fiind mai groase ?
Daca ne luam dupa culoare, probabil mai mult portocalie si dupa luciul gen oglinda din cimp, atunci am avut si vazut multe probe.
Watt-ul cu rotatie de 180° este pentru mine o varianta f.f.rara, dar nu proba.
Ea este chiar mai rara decit 5 si 10 bani 1867 W. in Cu-Ni.
Au o greutate mai mare, fiind mai groase ?
Daca ne luam dupa culoare, probabil mai mult portocalie si dupa luciul gen oglinda din cimp, atunci am avut si vazut multe probe.
Watt-ul cu rotatie de 180° este pentru mine o varianta f.f.rara, dar nu proba.
Ea este chiar mai rara decit 5 si 10 bani 1867 W. in Cu-Ni.
-
roantichitati

Frunzele de la capatul cununei (sunt mai late ) , au fundele diferite ...si HEATON este scris mai mic si in semicerc . S-a mai vorbit despre acest lucru.Piesele expuse de mine au fost vandute de o casa de licitatii ca probe ( set complet ) .Ultima piesa prezentata nu e o proba , daca singura difereta este rotatia aversului fata de revers . Am intalnit monede cu aversul diferit de revers in diferite grade de rotatie , nu la 180 de grade ...dar nu stiu daca e o eroare sau a fost batuta asa in mod intentionat . Am mai mentionat intr-un topic ( unde am postat si foto ) , prinderea matritei in suport este pe sistemul dopului in sticla , si in timpul baterii se poate roti , de aici sunt multe monede cu rotatii diferite avers revers.
- Fişiere ataşate
-
- K.jpg (33.14 KiB) Vizualizat de 13152 ori
-
Cristian Ciuplea

Da, am inteles d-le Roantichitati la ce va referiti, cind le considerati probe.
Exista tot felul de diferente, mai mari sau mai mici, care in general nu prea se vad cu ochiul liber :
- masline care stau in aer, deci fara coada
- Heaton mai drept
- Watt & C ( "o" nu se mai vede, sau doar jumatate, sau doar un punct )
- ghinda cu codita dubla si nu din bataie !
Cred ca s-au folosit matrite cu mici diferente.
Moneda cu 180° rotatie, cum ati subliniat si dvs., ori a iesit asa din neatentie , ori prin miscare dupa mai multe bateri.
Probabil ca au observat f. repede acest lucru, altfel nu-mi inchipui raritatea ei.
Exista tot felul de diferente, mai mari sau mai mici, care in general nu prea se vad cu ochiul liber :
- masline care stau in aer, deci fara coada
- Heaton mai drept
- Watt & C ( "o" nu se mai vede, sau doar jumatate, sau doar un punct )
- ghinda cu codita dubla si nu din bataie !
Cred ca s-au folosit matrite cu mici diferente.
Moneda cu 180° rotatie, cum ati subliniat si dvs., ori a iesit asa din neatentie , ori prin miscare dupa mai multe bateri.
Probabil ca au observat f. repede acest lucru, altfel nu-mi inchipui raritatea ei.
Cred ca ar fi fost bine de lipit acest topic cu Variante 5 bani 1867. Sau macar de recitit topicul in intregime.
Ar fi bine de mentionat ca poza de mai sus la 5 bani provine din topicul mentionat, unde Alex a postat o moneda care este gravata destul de diferit fata de cele aflate in circulatie.
Ar fi bine de mentionat ca poza de mai sus la 5 bani provine din topicul mentionat, unde Alex a postat o moneda care este gravata destul de diferit fata de cele aflate in circulatie.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Singura diferenta , aparte rotatia , este pe revers la " ROMANIA " si anume baza literelor , care nu este dreapta ca in cazul monedelor pe care le-am intalnit eu pana acum , iar diferenta este evidenta. Daca nu putem vorbi de proba , atunci poate fi vorba de o varianta batuta cu o alta matritaroantichitati scrie:Ultima piesa prezentata nu e o proba , daca singura difereta este rotatia aversului fata de revers.
- Fişiere ataşate
-
- Clipboard 3.jpg (33.47 KiB) Vizualizat de 13093 ori
-
- Clipboard 4.jpg (34.43 KiB) Vizualizat de 13093 ori
-
roantichitati

1) Am intalnit monede cu rotatie de peste 90 de grade , si nu una singura , daca nu ati intalnit nu inseamna ca nu exista . Am intalnit rotatie foarte mare si la piesele de 5 lei , dar mai rar ( iar acolo tirajul a fost mai mic si rotirea matritei ar fi fost mai putin probabila ) .
2) Diferentele de la baza cifrelor se pot datora ori din incarcarea matritei , ori a fost prost gravata acea matrita . De unde deduc acest lucru ... e simplu . In primul rand pentru ca literele nu puteau fi gravate intentionat asa "cioante" si in al doilea rand daca observati cifra I de la Romania ( de la moneda pusa in discutie ) o sa va dati seama ca nu putea ca la baza sa fie "cioanta" si la partea superioara sa fie intreaga .
3) Daca era o proba , diferentele trebuiau sa fie pe avers-reversul monedei in design`ul piesei , nu doar pentru aversul e rotit fata de revers . Observati diferentele de DESIGN care se vad la probele prezentate si o sa va dati mai bine seama la ce ma refer .
4) Daca s-ar fi batut o sarja mica cu matritele orientate la 180 de grade ar fi o varianta , nu o proba ( dar aici nu avem inca date pentru a ne pronunta in sprijinul unei variante ) .
5) Daca dv considerati ca s-au montat matritele special asa sa bata una sau mai multe piese , e in regula ...nu va contrazic , posibilitatea asta exista , dar la fel exista si posibilitatea ca piese de genul respectiv sa fi fost batute din gresala asa ....oricum nu face parte din setul de probe prezentate .
2) Diferentele de la baza cifrelor se pot datora ori din incarcarea matritei , ori a fost prost gravata acea matrita . De unde deduc acest lucru ... e simplu . In primul rand pentru ca literele nu puteau fi gravate intentionat asa "cioante" si in al doilea rand daca observati cifra I de la Romania ( de la moneda pusa in discutie ) o sa va dati seama ca nu putea ca la baza sa fie "cioanta" si la partea superioara sa fie intreaga .
3) Daca era o proba , diferentele trebuiau sa fie pe avers-reversul monedei in design`ul piesei , nu doar pentru aversul e rotit fata de revers . Observati diferentele de DESIGN care se vad la probele prezentate si o sa va dati mai bine seama la ce ma refer .
4) Daca s-ar fi batut o sarja mica cu matritele orientate la 180 de grade ar fi o varianta , nu o proba ( dar aici nu avem inca date pentru a ne pronunta in sprijinul unei variante ) .
5) Daca dv considerati ca s-au montat matritele special asa sa bata una sau mai multe piese , e in regula ...nu va contrazic , posibilitatea asta exista , dar la fel exista si posibilitatea ca piese de genul respectiv sa fi fost batute din gresala asa ....oricum nu face parte din setul de probe prezentate .
- Fişiere ataşate
-
- 5b1867ayd7[1].jpg (26.6 KiB) Vizualizat de 13079 ori
Nu doar litera I de la ROMANIA are baza asa ci toate literele. Si M N A au bazele " cioante " iar partea superioara este intreaga . Sa se fi incarcat matrita doar la baza literelor ( toate literele ) iar desenul obtinut sa fie identic la toate literele iar partea superioara a acestora sa ramana neatinsa ? Care sunt probabilitatile ? Si daca ar fi asa litera O a ramas neatinsa ? Observati si litera A ( a doua ) . Bazele la prima imagine ( moneda pusa in discutie ) este ca un val si subtire , iar la a doua baza este dreapta si mult mai groasa.roantichitati scrie:Diferentele de la baza cifrelor se pot datora ori din incarcarea matritei , ori a fost prost gravata acea matrita . De unde deduc acest lucru ... e simplu . In primul rand pentru ca literele nu puteau fi gravate intentionat asa "cioante" si in al doilea rand daca observati cifra I de la Romania ( de la moneda pusa in discutie ) o sa va dati seama ca nu putea ca la baza sa fie "cioanta" si la partea superioara sa fie intreaga .
Am observat acele diferente. Aceasta moneda nu le prezinta , este la fel cu cea de circulatie ca design , aparte baza literelor .roantichitati scrie: Observati diferentele de DESIGN care se vad la probele prezentate si o sa va dati mai bine seama la ce ma refer .
- Fişiere ataşate
-
- 25.jpg (11.02 KiB) Vizualizat de 13066 ori
-
roantichitati

V-am vorbit de TOATE literele nu numai de litera I . Aceea v-am dat-o ca exemplu , si nu mai repet ceeace am spus despre ea , vedeti mai sus . Lasand la o parte ceea ce s-a spus , dumneavoastra credeti ca vre-un gravor ar fi dat o asemenea forma unor litere ??? Eu unul nu . Referitor la accidentarea matritei s-au vazut tot felul de ciudatenii , si asa cum v-am mai spus exista si posibilitatea ca insasi matrita sa fii fost executata prost de la inceput . Uitati-va la cele doua litere care le-ati postat .........oricine poate constata ca prima are la baza o forma neregulata , fara nici o forma exacta , fara contur , cu partea de jos "rupta" , de-a dreptul urata.....care se datoreaza fara nici un dubiu unei ERORI . Se observa ca de la acea baza pleaca si o "crapatura" ...E clar ca nu asa s-a vrut sa iasa ci e vorba de un accident . Daca se poate polemiza pe baza faptului ca moneda sa fie diferita , asta n-are de-a face cu literele "cioante" ....sau se poate vorbi si si despre ele ...dar numai daca ne referim la erori .