Idei emisiuni numismatice 2010

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

skortzy

Idei emisiuni numismatice 2010

Mesaj de skortzy »

Lista cu timbrele propuse pentru 2010 a apărut.

Cred că vom avea, cu siguranţă, ceva legat de aniversarea a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.
Ar fi frumos să avem şi 100 de ani de la avionul cu reacţie al lui Coandă.
Poate că va fi şi ceva cu cei 160 de ani ai jandarmeriei.

În rest, nu prea sunt idei care să merite monede...

Oare ce aniversări de genul 145, 155, 245 de ani va găsi BNR în 2010?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

150 de ani de la infiintarea Universitatii din Iasi.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Daca "Iasi 600" au considerat ca nu merita o moneda comemorativa, nu prea vad sa bata una pentru aniversarea universitatii.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

constat (de mult timp ) cum monetaria romana continua aceeasi politica ( prohibitiva pentru majoritatea colectionarilor) de a face emisiuni putine,in tiraj mic si la preturi astronomice
poate de aceea se gasesc din ce in ce mai multi colectionari de emisiuni comemorative rusesti,poloneze , SUA,canada sau oricare alta tara decat romania.
o emisiune comemorativa polonia (nu din argint,evident),poate fi achizitionata cu ceva in jurul la 1 usd/buc la targuri.si stim toti cat de bine arata.
asta e,de aia polonia nu e in recesiune,nu are acord cu fmi si asa mai departe.oamenii de acolo stiu sa isi faca treaba.inclusiv cei din banca nationala si monetarie.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Romfilatelia deja s-a gandit la noi. :D
In aprilie apare emisiunea "140 de ani de la inaugurarea oficială a Monetăriei Statului / 130 de ani de la întemeierea Băncii Naţionale a României "
skortzy

Mesaj de skortzy »

Aldor scrie:Daca "Iasi 600" au considerat ca nu merita o moneda comemorativa, nu prea vad sa bata una pentru aniversarea universitatii.
Eu cred ca pana in 2016 vom tot avea 150 de ani de la diverse chestii facute in timpul lui Cuza. Este probabil ca si Universitatea din Iasi sa primeasca moneda.
KLARK

Mesaj de KLARK »

De ce sa ne gandim exclusiv la emisiuni comemorative cand putem sa ne gandim la emisiuni speciale, de exemplu: regiunile istorice ale romaniei sau ceva asemanator...
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

nu cred ca exista un interes din partea bancii nationale pentru asa ceva.
cat de greu poate sa fie sa iei toti conducatorii romani (incepand de la decebal,eventual) , sa le pui efigia pe o moneda de 50 bani ,sa scoti un tiraj de 1.000.000 de bucati ,le pui in pliculete pe care apoi sa le vinzi cu 2 ron...
credeti ca nu s-ar vinde?
avem o gramada de steme de judete si orase
fauna , cladiri istorice etc etc...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

5 ani de la denominare .
skortzy

Mesaj de skortzy »

Oare 160 de ani de la nasterea lui Eminescu ar fi OK?

Bineinteles, avem si 190 de ani de la nasterea lui Cuza, precum si 145 de ani de la nasterea lui Ferdinand... De asemenea, avem si 135 de ani de la nasterea Reginei Maria.
babanezu

Mesaj de babanezu »

mi-ar placea sa vad anul acesta Letopiseţul Ţării Moldovei de Miron Costin 1675 - 335 ani de la publicare si un Barbu Lautarul - 230 ani de la naştere :wink:
banivechi

Mesaj de banivechi »

100 ani de la baterea celei mai frumoase monede romanesti: 1 si 2 lei Torcatoarea. Asa cum si francezii au batut o a doua serie de monede cu Semanatoarea (La Semeuse) sau cu Hercule, credeti ca ar fi o ideea rea ca acea moneda de 1 leu sa fie pusa in circulatie? Chiar si in Cu-Ni.
Mi s-ar parea cea mai buna idee de emisiune de moneda de 1 leu. De circulatie.
skortzy

Mesaj de skortzy »

Sunt aproape convins ca, daca va exista o moneda de 1 leu, aceasta va semana cu cea de 1 ban, cu diferenta "esentiala" ca va scrie LEU in loc de BAN. Posibil sa fie si bimetalica.

Asadar, aveti grija ce va doriti ca s-ar putea sa nu va placa ceea ce primiti. :)
clujsergiu

intrebare raspuns

Mesaj de clujsergiu »

Vazand aceste discutii am pus 2 intrebari reprezentantilor BNR:

"Buna ziua,
Am 2 intrebari cu privire la politica dumneavoastra de a emite monede in scop numismatic:

1. De ce nu este un tiraj mai mare la monedele emise in scop numismatic ? De exemplu cum se intampla in alte tari (Polonia, UK,..) care scot un tiraj mai mare la un pret mai mic si mai accesibil mai multor persoane. Eu cred ca a avut un succes destul de mare moneda si bancnota emisa cu ocazia eclipsei de soare din 1999.

2. De ce nu se face un concurs sau un sondaj de opinie cu privire la ce eveniment merita comemorat printr-o emisiune monetara ? De exemplu cum a fost cu moneda euro comemorativa 10 ani EMU, pe cand dumneavoastra emiteti multe monede comemorative de genul: 145, 155, 245 de ani de la ....., iar multe evenimente de genul 600 ani de la atestarea orasului Iasi, ati ratat-o."

iar raspunsul primit dupa o luna si ceva a fost:

"Vă mulţumim penru scrisoarea dumneavoastră electronică din 6 ianuarie 2010. Referitor la întrebările dumneavoastră:

Tirajele emisiunilor numismatice sunt dimensionate astfel încât să poată fi absorbite de către piaţa numismatică naţională şi în funcţie de interesul pe care emisiunile cu tematică românească îl trezeşte printre colecţionarii străini. Din păcate acest interes nu justifică tiraje mai mari. Bancnotele „Eclipsa 1999” se găsesc încă la vânzare, după mai bine de 10 ani de la emiterea lor.
Tematicile emisiunilor numismatice sunt selectate de către Banca Naţională a României dintre propunerile pe care le primeşte în fiecare an de la diverse instituţii de cultură şi artă, precum şi de la entităţi politice, sociale, administrative, religioase, etc. Numărul de propuneri care se adună în fiecare an este destul de mare, astfel încât este imposibil să acoperim toate evenimentele şi personalităţile care ar putea face obiectul unei emisiuni.

Cri. Cior. [nume prescurtat intentionat de catre mine]
Referent de specialitate, Serviciul emisiune
Banca Naţională a României
"
PRONUMISMATICA
Site Admin

Re: intrebare raspuns

Mesaj de PRONUMISMATICA »

clujsergiu scrie:
Tematicile emisiunilor numismatice sunt selectate de către Banca Naţională a României dintre propunerile pe care le primeşte în fiecare an de la diverse instituţii de cultură şi artă, precum şi de la entităţi politice, sociale, administrative, religioase, etc.
Bun. Deci intreaba pe toata lumea, mai putin pe cei carora le sunt destinate aceste emisiuni numismatice: colectionarii.
Scrie răspuns