Alo!? facultatea de numismatica?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Mischu
**
**

Mesaj de Mischu »

Citeva prevederi din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobi :
1. art. 48 alin (1) - persoanele fizice care au descoperit in mod intamplator bunuri din categoria celor prevazute la art. 45 alin. (1) sunt obligate sa le predea, in termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza a fost facuta descoperirea;
2. art. 60 alin. (1) lit. e) - constituie contraventie, daca nu este savarsita astfel incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune "nerespectarea de catre persoanele fizice a obligatiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit intamplator, in termenul prevazut la art. 48 alin. (1);
3. art. 60 alin. (3) - contraventia prevazuta la alin. (1) lit. e) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.
BAFTA !
Mischu
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

:)
la articoulul 45.1 se specifica negru pe alb chestia cu "exclusiv in proprietate publica"
in articolul invocat de dumneavoastra,se face trimitere clara la articolul 45.1
deci,ma intorc la intrebarea mea,nelamurita inca.
nu cred ca ne scoate din dilema asta decat un avocat sau un jurist
:))
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

cartelcoserv scrie: dorel, unde vroiam eu sa ajung era in alta parte.
in textul citat de mine,intervine termenul "exclusiv al proprietatii publice"
din cate stiu eu ,curtea mea (exclusiv subsolul ei,ca sa folosesc acelasi termen) este proprietate privata.
asta era punctul unde vreau sa ajung.
e un fel de sofism,dar la legile noastre,nu ai sanse decat asa
Nu cred ca are importanta unde este descoperit un tezaur sau cateva monede ( poate chiar si una singura ) in cazul in care fac parte din patrimoniu...
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

vlahul scrie:
din cate stiu eu ,curtea mea (exclusiv subsolul ei,ca sa folosesc acelasi termen) este proprietate privata.
Nu cred ca are importanta unde este descoperit un tezaur sau cateva monede ( poate chiar si una singura ) in cazul in care fac parte din patrimoniu...
nu e vorba de crezut sau nu.pur si simplu,eu am citat ce scrie legea . de asta ar fi interesata o opinie a unui avocat sau jurist.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

cartelcoserv scrie:
vlahul scrie:
nu e vorba de crezut sau nu.pur si simplu,eu am citat ce scrie legea . de asta ar fi interesata o opinie a unui avocat sau jurist.
Bine: nu are importanta...
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

in cazul asta,v-am prins.avem un subiect de discutie aprins la urmatorul sutzu
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

:)
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Pe tema asta se poate discuta la nesfarsit. La noi toate legile se pot interpreta in fel si chip. Un avocat sau un jurist poate sa exprime o opinie personala, dar pana la urma conteaza doar "opinia" celui care pune in aplicare legea.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Aldor scrie:Pe tema asta se poate discuta la nesfarsit. La noi toate legile se pot interpreta in fel si chip. Un avocat sau un jurist poate sa exprime o opinie personala, dar pana la urma conteaza doar "opinia" celui care pune in aplicare legea.
ai dreptate,aldor.problema intervine datorita prezentei acelui termen "exclusiv"
daca nu exista si altceva in lege.o am,va trebui sa o caut prin biblioteca si sa o restudiez cu atentie. e o mare portita de scapare...
oricat ar dori sa interpreteze un organ de control legea, exclusiv inseamna exclusiv...
Mischu
**
**

Mesaj de Mischu »

Revin cu unele completari :

- art. 45 alin. (1) din Legea nr. 182/2000 : "Bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite in cadrul unor cercetari sistematice cu scop arheologic sau geologic, precum si cele descoperite intamplator, efectuate in locuri care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, conform art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, intra in proprietate publica, potrivit dispozitiilor legale."

art. 136 alin. (3) din Constitrutie: "Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice."
Mischu
Mischu
**
**

Mesaj de Mischu »

Interpretarea textelor le las la aprecierea fiecaruia !
Mischu
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

dar cel care gaseste o moneda cu detectorul de metale poate sa o vanda ?
luc

Mesaj de luc »

Din cate stiu eu, legislatia este foarte stricta in privinta detinerii si utilizarii detectoarelor de metale. Doar anumite institutii au aceste drepturi.
dorelb

Mesaj de dorelb »

Inainte de a gasi cu detectorul moneda pe vrei sa o vinzi s-ar putea sa te gaseasca "organul " care va considera ca profanezi situl arheologic de care nu stiai ca exista dar in care rascoleai cu detectorul. Chiar daca locul unde asculti cu detectorul este curtea casei tale.
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

scria intr-o lege ca nu este voie cu detector in siturile arheologice, dar in afara lor nu era mentionat nimic. cu legile astea inseamna ca nu ai voie nici macar intr-un ghiveci cu flori , ca doar suntem in Romania :lol:
Scrie răspuns