Ardealul Nostru - moneda sau medalie ?!!

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

sorin70

Mesaj de sorin70 »

Luind in consideratie tirajul, dimensiunile si muchia ar putea trece drept moneda.
Luind in consideratie ca nu are valoare nominala ar putea trece drept medalie.
Cred ca locul cel mai potrivit unde se poate incadra e la bullion coins deci trebuie privita ca moneda - lingou sau mijloc de tezaurizare.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Cred ca si in Krause-Mishler, cel putin acum citiva ani, era bagata la
Medallic Issue !
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Cu scuzele de rigoare dar Krause nu poate fi folosit ca referinta in chestiuni de finete.
El este un catalog cu caracter general ce acopera un domeniu larg dar fara a excela la capitolul acuratete, variante , raritatati, etc. deoarece are destule erori, omisiuni sau confuzii.
thebluelion

Mesaj de thebluelion »

amonra scrie: Pentru a lamuri pentru totdeauna acest subiect, cred ca ar putea fi intrebat in mod direct chiar fostul rege, Mihai, caci inca este in viata.
Ar trebui sa apelam la ajutorul lui boonicootza :) Deoarece el a scris mai demult, prin ianuarie 2008, celor de la www.familiaregala.ro si a primit un raspuns prompt.
Sunt curios daca s-ar oferi raspuns la aceasta dilema a noastra.
Cristian Ciuplea

Draga Sorin,

eu nu vad problema medaliei Ardealul Nostru ca delicata si nici macar ca o problema.
Daca a circulat un 20 lei 1944 din zinc, cum se face ca imediat apare si una din aur ?
Chiar daca avea o valoare mai mare de 20 lei si a circulat, de ce n-am vazut una singura in VF ?
Daca era moneda, ea n-a fost bagata in circulatie ca 20 l. 1944 sau 500 lei 1944, ea a fost vinduta.
Pina si 3 bani 54, 1 si 2 lei 1952, monede rare, dar si astea nu-s toate UNC sau macar AU, exista si mult mai "slabe".
Deci si la aceste monede cu un nr. restrins tot se mai vad unele spre VF.
Numai la Ardealul Nostru n-am vazut si nici n-am auzit pe un alt colectionar
ca ar fi vazut ceva in acest sens.

Ai dreptate cu Krause ca mai au si greseli, monede care nu exista, dar mai ales preturi mici la grad de conservare inalt.
Este si greseala lor, dar si a colaboratorilor, care au trimis informatii gresite.
Dar si in aceasta lucrare, care cel putin cu 5 ani in urma era buna pt. comercianti, zic eu ca era mai logic ca medalia sa apara ca moneda si nu ca medallic issue.

Ce vrea sa spuna BLO cu moneda-medalie, dar si jubiliara ?
Adica este un fel de Birlic, ceva jubiliar ?
Macar cu asta poti sa cumperi in piata doua legaturi de ceapa, chiar daca ai dat 100 EUR pe ea.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Cristian Ciuplea scrie:Draga Sorin,

Daca a circulat un 20 lei 1944 din zinc, cum se face ca imediat apare si una din aur ?
Chiar si in 2009 s-a emis si bancnota de 10 lei si moneda de 10 lei jubiliara si inca cu putere circulatorie, deci se poate.
Cristian Ciuplea scrie: Chiar daca avea o valoare mai mare de 20 lei si a circulat, de ce n-am vazut una singura in VF ?
Pentru ca a fost tezaurizata de catre populatie.
Dar monede SUA de 1 uncie de argint, aur sau platina vandute ca bullion coins cate ati vazut in VF ?

Conform cu cele spuse de mine mai sus, eu as vedea-o cel mai bine incadrata la bullion coins caci prin vanzarea ei s-a dorit practic mai mult o vanzare de aur catre populatie decat marcarea reintregirii tarii.
Cristian Ciuplea

Nu am vazut nici 1 $ Walking Liberty ( uncie, Ag ) cu urme de circulatie si nici nu vom vedea.
Nu stiu cit a costat acest 10 lei jubiliar, dar probabil ca numai etui-ul a fost calculat cu mult mai mult de 10 lei !
Avem vreo sansa sa vedem asemenea " lucruri " in circulatie ?
Daca am auzit ca pe Birlic s-au luat 100 EUR sau mai mult, atunci cine merge in magazin si cumpara ceva de 5 lei ?

Este adevarat ca medalia a fost tezaurizata, complet, tot tirajul, ca altfel nu se putea.

Intrebarea d-lui Tripleseven a fost clara, " este sau nu moneda ?"

Cuvintul Bullion inflorit cu completarea COIN este doar o incercare de introducere a acestor produse din metal pretios in numismatica !
Li se poate spune foarte simplu si bare rotunde din metal pretios.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

sorin70 scrie: Chiar si in 2009 s-a emis si bancnota de 10 lei si moneda de 10 lei jubiliara si inca cu putere circulatorie, deci se poate.
Cristian Ciuplea scrie: Nu stiu cit a costat acest 10 lei jubiliar, dar probabil ca numai etui-ul a fost calculat cu mult mai mult de 10 lei !
Avem vreo sansa sa vedem asemenea " lucruri " in circulatie ?
Daca am auzit ca pe Birlic s-au luat 100 EUR sau mai mult, atunci cine merge in magazin si cumpara ceva de 5 lei ?
Stiti foarte bine ca sintagma "putere circulatorie" are alt sens decat cel de a putea cumpara ceva cu o astfel de moneda, se refera la falsificare si punere in circulatie ...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Cristian Ciuplea scrie:
Cuvintul Bullion inflorit cu completarea COIN este doar o incercare de introducere a acestor produse din metal pretios in numismatica !
Li se poate spune foarte simplu si bare rotunde din metal pretios.
Chiar daca ar fi medalii si tot in categoria numismatica ar intra.

Apropos de bare, ele sunt produse la care lungimea este mult mai mare decat latura sau diametrul.
Piesele in discutie puteti sa le numiti cel mult discuri.
Dar chiar si daca ar fi fost niste simple discuri tot isi au locul lor in numismatica alaturi de obiectele mai putin obisnuite ca secerile de bronz, crucile de Katanga sau lingourile suedeze de bronz.

Revenind la piesa in cauza, chiar daca oficial a fost numita "Medalie comemorativa" prin caracterul ei deosebit dat de tirajul de 1.000.000 buc , prin faptul ca in realitate ele a fost efectiv folosita in tranzactii ( neoficiale ) ea poate capata rol de moneda sau de mijloc de tezaurizare.
Cristian Ciuplea

Draga d-le Vlahul.

nu am inteles ce are falsificarea cu puterea circulatorie.
Pentru mine "puterea circulatorie " nu se poate traduce decit intr-un singur fel.
In cazul jubiliarei Birlic statul garanteaza, ridicind acest produs in grad de moneda,
ca se poate plati cu ea, adica pina la val. ei nominala de 5 lei.

Draga Sorin,

datorita faptului ca in tarile din vest "setea " colectionarilor de produse noi ( bimetal,
" monede " colorate, cu holograma sau cu pietricica pretioasa - care s-au " fumat " de mult ) nu se mai putea astimpara, s-au facut si niste masinute colorate sau chitari, care desi nu au forma de bara, ele se numesc asa.
La medalia Ardealul Nostru tirajul a fost fara precedent la aurul romanesc.
A fost de 1000000 buc., numar f. mare daca este comparat cu aurul lui Carol I.
Cumparatorul a primit o medalie de aur ( aur = siguranta ) pe care a dat mai mult decit valoarea metalului.
Astfel statul a facut rost de bani pentru refacere, cumparatorul a ramas cu o piesa din aur si cu sufletul impacat ca a facut o fapta buna.
Aceasta a fost menirea medaliei, pentru mine !
Nu inteleg insa la ce tranzactii neoficiale te gindesti.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Cristian Ciuplea scrie: Nu inteleg insa la ce tranzactii neoficiale te gindesti.
Ma refer la platile neoficiale intre persoane fizice in monede de aur purtand denumirea generica de "cocosei".
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Cristian Ciuplea scrie:Draga d-le Vlahul.

nu am inteles ce are falsificarea cu puterea circulatorie.
Pentru mine "puterea circulatorie " nu se poate traduce decit intr-un singur fel.
In cazul jubiliarei Birlic statul garanteaza, ridicind acest produs in grad de moneda,
ca se poate plati cu ea, adica pina la val. ei nominala de 5 lei.
Subiectul a tot fost dicutat pe acest forum.
Ma refer la faptul ca mnedele comemorative, avand nominal, intra la falsificarea de moneda, nu la faptul ca o sa mearga cineva sa cumpere un pachet de tigari cu 2 birlici...
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

vlahul scrie: Ma refer la faptul ca mnedele comemorative, avand nominal, intra la falsificarea de moneda
:?: Scuzati-ma dar nu inteleg ce vreti sa spuneti, cum adica o moneda comemorativa oficiala cu valoare nominala...e falsa???? :shock:
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Probabil ca m-am exprimat gresit. Ma refeream la faptul ca daca o astfel de moneda ar fi falsificata acest lucru ar intra la falsul de moneda.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Io dac-as fi angajat al BNR as cere sa mi se plateasca macar o parte din salariu in monede d'astea "cu putere circulatorie"... :twisted:
Scrie răspuns