cele mai scumpe monede si bancnote romanesti

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
simaky

Mesaj de simaky »

sincer nu cred ca e o simpla eroare ! (5 Lei 1881 6S6R)
nu inteleg de ce acesta piesa nu e considerata ca o varianata de batere !

pentru bancnote este simplu sa ai un control ! toate sunt inseriate !
dar pentru monede ???

trebuie tinut cont ca moneda de 5 Lei avea o valoare destul de mare in epoca
de ce nu pot fi considerate cele 5 piese ca fiind VARIANTE distincte ???

5 stele 5 raze
6 stele 5 raze
6 stele 6 raze
6 stele a 5-a pe o raza
5 stele steaua de dupa PATRIA pe o raza

chiar ceredeti ca in anul 1881 la MN a fost un haos ???
Cristian Ciuplea

6 raze

Mesaj de Cristian Ciuplea »

D-le Simaky,

nu am afirmat ca "6 raze " este eroare.
Este in mod sigur cea mai rara varianta la 5 Lei 1881, deviza pe muchie.
Cineva a gresit la nr. de raze !
Si la 250 lei 1941 s-a gresit, uitandu-se de ce scria pe muchie.
Treaba poate sa fie interpretata de la o greseala mai normala, pana la una incredibila, in cazul monedei de 250 lei.
Diferenta , mai mult ca sigur, consta in numarul de monede , care au ajuns in circulatie.
Avantaj 5 Lei !
Curiosity Killed The Cat !
simaky

Mesaj de simaky »

atata timp cat o moneda nu poate fi inseriata precum o bancnota,
si nici stema nationala si nici efigia suveranului nu pot fi schimbate la fiecare matrita,
de ce nu am putea considera ca aceste stelute de pe margine pot fi schimbate in mod voit pentru a putea avea un control asupra masei monetare circulante ????
din punctul meu de vedere as accepta o eroare produsa din neglijenta la o serie de monede precum exemplul piesei de 250 Lei, dar nu as putea accepta ca e o simpla neglijenta multitudinea de variante in cazul 5 Lei 1881
Cristian Ciuplea

6 raze si altele

Sa opresti producerea monedei de 250 Lei 1940, unde pe revers iti sarea in ochi semnul Garzii de Fier, este o chestie logica.
Sa produci in anul urmator o moneda fara acel semn, dar sa uiti de deviza de pe muchie, este o neglijenta mare, care nu trebuia sa se intample, dar s-a intamplat.
Si s-a intamplat la un cu tot alt nivel ca in cazul monedei de 5 Lei 1881.

Nu vad logica unui mesaj din partea gravorului, in cazul unei stele care nu mai statea pe 2 raze, sau a stelelor cu 6 raze in loc de 5.
Interpretez treaba astaa tot ca o neglijenta, de care insa " s-au prins " mult mai repede.
Parerea mea !
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Eu raman totusi la ideea ca moneda de 250 lei 1940 - garda de fier, este de fapt proba. Asa cum am mai spus in alte topicuri, la ce dezordine faceau in tara legionarii, si faptul ca in acea perioada controlau toate institutiile, ar fi supravietuit mult mai multe piese.
Personal, eu cred ca monedele la care se face referire ca s-au topit, sunt tocmai cele cu milesim 1941 - si care ar fi fost batute in decembrie 40 - ianuarie 41.

Pentru stelele de pe muchie, a mai fost o discutie interesanta pe pagina http://www.transylvanian-numismatics.co ... =6905#6905
Stelele ar putea fi un punct de plecare pt locurile de unde s-au comandat blancurile monedelor de 5 lei :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
roantichitati

Re: 6 raze si altele

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:Si s-a intamplat la un cu tot alt nivel ca in cazul monedei de 5 Lei 1881.

Nu vad logica unui mesaj din partea gravorului, in cazul unei stele care nu mai statea pe 2 raze, sau a stelelor cu 6 raze in loc de 5.
Interpretez treaba astaa tot ca o neglijenta, de care insa " s-au prins " mult mai repede.
Parerea mea !
Numarul de raze de pe cant in nici un caz nu poate fi rodul unei erori , pentru a ajunge in stadiul finit , aceasta operatiune din momentul proiectarii pana la imprimarea pe cant trece prin foarte multe etape ce exclud posibilitatea erorii . Nu intru in detalii , dar mai specific inca o data , eroarea este EXCLUSA ! In alta ordine de idei realizarea gravarii devizei de pe muchie nu a avut legatura cu Kullrich , ci era executata de gravorii monetariei , unde devizele erau realizate in functie de comanda . Nu era necesara o mana atat de priceputa si nici nu era economic , ca insasi Kullrich in persoana sa se ocupe de acest lucru . El a realizat dupa un proiect ce i-a fost incredintat doar modelele . Avand aceste modele cei de la monetarie cu ajutorul pantografului realizau matritele.

Dupa ce in 1881 se trece de la DOMN la REGE , dupa baterea primelor monede Rege "G ingust si lat" s-a vrut o schimbare evidenta a monedei de 5 Lei , si in afara de faptul ca se schimba reversul ( forma stemei ) , pentru prima data apare pe monedele romanesti deviza pe cant cu litere "volumetrice" . Deoarece imprimarea in relief pe cant a monedelor necesita utilaje speciale cu care monetaria nu era dotata in acel moment ,
iar baterea acestor monede se vroia a se pune in practica cat mai repede , blancurile nu s-au realizat in tara , ci au fost comandate in afara . Cum s-au facut mai multe comenzi , numarul si pozitionarea stelelor erau diferite in functie de lot , .Prima data s-a batut un lot mic de monede , 6 stele 6 raze , ( experimental zic eu ) . Se spune ca exista documente amanuntite referitoare la cele de mai sus , cu date exacte .Sper sa fie adevarat si sa devina cunoscute .
bobo_778

Mesaj de bobo_778 »

Eu cred ca este prima varianta batuta, iar "problema" ei a fost numarul de raze. Steaua cu 6 raze este un insemn iudaic (Maghen David - Scutul lui David), iar acesta a fost motivul pentru care s-a renuntat foarte repede la aceasta varianta. Sa nu uitam ca Romania isi proclamase independenta cu 4 ani urma, iar acum era nevoie de recunoastere internationala a statului. De aceea era necesara promovarea identitatii nationale, iar religia ortodoxa era o parte importanta a acesteia. Ca atare un semn al religiei mozaice nu isi avea sensul pe moneda nationala.
banivechi

Mesaj de banivechi »

bobo_778 scrie:Eu cred ca este prima varianta batuta, iar "problema" ei a fost numarul de raze. Steaua cu 6 raze este un insemn iudaic (Maghen David - Scutul lui David), iar acesta a fost motivul pentru care s-a renuntat foarte repede la aceasta varianta. Sa nu uitam ca Romania isi proclamase independenta cu 4 ani urma, iar acum era nevoie de recunoastere internationala a statului. De aceea era necesara promovarea identitatii nationale, iar religia ortodoxa era o parte importanta a acesteia. Ca atare un semn al religiei mozaice nu isi avea sensul pe moneda nationala.
Si atunci de ce in aceiasi epoca, Spania, la aceleasi monede (5 Pesetas) au pe muchie intre cuvintele devizei stele cu 6 raze identice cu cele despre care e vorba aici? Fiindca la capitolul toleranta fata de evrei Spania nu a excelat niciodata... doar de acolo au venit sefarzii in Tarile Romane.
Mai degraba e vorba de un singur set de bacuri pentru muchie facut intentionat sau nu cu stele cu 6 raze dupa model spaniol. [/b]
florinanton

Mesaj de florinanton »

[quote="banivechi
Mai degraba e vorba de un singur set de bacuri pentru muchie facut intentionat sau nu cu stele cu 6 raze dupa model spaniol. [/b][/quote]
Si eu cred ca blancurile pentru 5 lei 1881 6S6R au fost comandate in acelasi loc unde au fost comandate cele pentru 5 pesetas. Arata identic.
Cristian Ciuplea

raze si Garda de Fier

In cazul monedei de 250 Lei 1940, Mihai I, pe revers semnul Garzii intre 19 si 40, cunosc numai o singura moneda ( fara Nr. ! ) si pe aceea numai din poza ( catalog Aurelio Rauta, Salamanca, Spania ).
Piesa prezentata este superba, se vede calitatea .
Daca monedele urmatoare, din 1941, cu deviza corespunzatoare ( T P T )se bateau inca pe timpul legionarilor, de ce au scos semnul de pe revers ?
250 Lei 1941 "TPT" exista multe si chiar in UNC mai multe, din ce am vazut eu, decat NSD !

In cazul monedei de 5 Lei 1881, 6 raze, nu am afirmat ca-i o eroare, nu, doar neglijenta.
Nu pot sa-mi inchipui ca lucratorul din monetarie trebuia sa faca un numar x de stele cu un nr. x de raze, dar el, fiind evreu, se apuca si face 6 in loc de 5.
Nici chestia cu niste rondele produse in Spania nu o vad logica.
De ce nu la Viena, Bruxelles sau Paris ?
Hai sa zicem ca vin niste rondele cu stele cu 6 raze, egal ca din Buc. sau Madrid etc.
Au inceput sa bata niste monede si abia dupa au constatat ca razele-s mai multe ?
Sau au fost poate chiar asa comandate, cu 6 raze, ca apoi, imediat sa cada in dizgratie ?
Raspunsul cel mai corect nu poate veni decat din monetarie sau banca nat., unde poate mai exista cateva randuri sau 2-3 schite.
Si totusi cred ca neglijenta din partea unor lucratori din monetarie, productie si control, joaca un anumit rol !
Spun asta gandindu-ma la acele piese , la care numai o stea sta pe o raza, restul pe doua.
EUXIN RO

Re: cele mai scumpe monede si bancnote romanesti

Mesaj de EUXIN RO »

DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
Cristian Ciuplea

Re:

Miki Duta scrie:Ar fi trebuit sa fiu mai concis si sa exclud din start monedele din aur. Chiar 2 lei 1901 sa fie topul? Oricum, cred ca depinde si de stare. 1 LEU 1870 XF cred ca apare mult mai rar decat 2 lei 1901 XF. Sau poate ma insel...?! Dar daca de monede s-a tot vorbit, la bancnote, in afara de 5000 CAR, nu prea am auzit discutii.
2 Lei 1901 este mult mai rara decat 1 Leu 1870 C ( rotatie moneda )in XF corect, peste si pana-n UNC.
Si mai ales in UNC sunt si alte piese, mult mai rare decat leul 70, tot in UNC :
1 Leu 1876, 5 Lei 1884 sau 1885.
Cristian Ciuplea

EUXIN RO scrie:http://www.okazii.ro/numismatica-monede ... a164892972
Credeti ca moneda e un fals?
Piesa d-lui Ricky pare originala, ca moneda.
Ea poate sa fi fost candva si un 1900 !
Calitativ este un F pana-n F+, plus ca are multe greseli pe muchie, contacte si zgarieturi grave, dar si urme de
presare, exact acolo unde se vede ce-i cu 1901, orig. sau nu !
banivechi

Mesaj de banivechi »

Piesa aia de doi lei "1901"cred ca isi are locul mai bine la rubrica "Monede transformate"...
Ricky-bm

Mesaj de Ricky-bm »

Oricine poate sau stie sa-si dea cu parerea, indiferent ca este buna sau nu, ori ca se pricepe sau nu.
Eu cunosc provenienta piesei, si garantez originalitatea ei.
http://www.okazii.ro/catalog?per_page=2 ... t=ricky-bm

Mai bine taci si dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.
Scrie răspuns